Boekenweek 2019: Palet van Verzet met Bette Dam, Ebru Umar en Gloria Wekker

Van 19:30 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek | boekenweek2019

Boekenweek 2019: Palet van Verzet met Bette Dam, Ebru Umar en Gloria Wekker

28 Maa

Het is weer tijd voor de Boekenweek! Van 23 t/m 31 maart zet Bibliotheek Rotterdam verschillende moedige vrouwen in de spotlightsLaat je deze avond inspireren door moedige vrouwen als Bette Dam, Ebru Umar en Gloria Wekker én woon aansluitend de officiële opening bij van de expositie Palet van Verzet.

Wat bindt vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in verzet gingen met vrouwen die nu in verzet komen? In elk geval een diepe verontwaardiging over misstanden in de samenleving en de bereidheid om je eigen veiligheid op het spel te zetten. En ook: willen en kunnen zijn wie je bent. In de expositie Palet van Verzet zien we de verhalen van moedige vrouwen van toen en nu. De expositie is van 28 maart tot 14 mei 2019 te zien in de Centrale Bibliotheek, in het kader van honderd jaar vrouwenkiesrecht in Nederland en de Boekenweek. De tentoonstelling en het boek dat bij de tentoonstelling hoort zijn samengesteld door Stichting Aletta.

Voorafgaand aan de opening van deze expositie gaan drie hedendaagse moedige vrouwen in het Bibliotheektheater met elkaar in gesprek. Waarom zetten zij zich (on)bewust zo in en durven zij, ondanks de kritiek die zij soms ontvangen, hiermee door te gaan? Met welke vooroordelen worden zij geconfronteerd? Merken zij een verharding in het maatschappelijk debat? En heeft dat consequenties voor hun werk en privéleven? Onder leiding van Simone Jacobus, initiatiefnemer van de expositie Palet van Verzet, gaan onderzoeksjournalist Bette Dam, schrijfster Ebru Umar en professor dr. Gloria Wekker met elkaar in gesprek. Bovendien draagt Carla Hardy een speciaal geschreven Verzetsmonologe voor.

19.00 – 19.30 uur Ontvangst Foyer Bibliotheektheater
19.30 – 21.00 uur Theaterprogramma met Bette Dam, Ebru Umar en Gloria Wekker. Moderator: Simone Jacobus.
21.00 – 21.30 uur Opening expositie Palet van Verzet (Centrale Hal)

Over de sprekers

Bette Dam
Bette Dam woonde vier jaar in Afghanistan, waar ze onder meer werkte als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Daarnaast publiceert ze in The Guardian en Vrij Nederland en is ze een veelgevraagd Afghanistanexpert in Nederlandse en internationale media en bij verschillende overheden. In 2009 verscheen haar boek Expeditie Uruzgan, waarin ze een verhelderend inzicht geeft in de machtsverhoudingen tussen westerse berichtgeving en de Afghaanse kant van het verhaal. In februari 2019 verschijnt haar boek Op zoek naar de vijand over haar ervaring met terroristen. Terwijl niemand durfde, benaderde ze de Taliban en begon met hen lange gesprekken, waaronder met familieleden van Osama bin Laden.

Ebru Umar
Ebru Umar werd geboren in Den Haag uit Turkse ouders. Umar groeide op in Rotterdam, bezocht het gymnasium en studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na gewerkt te hebben bij ING en Wolters Kluwer, werd ze business development manager bij Wolters Noordhoff. Na het verschijnen van haar eerste boek Burka en Blahniks in 2004, werd ze ontslagen. De formele reden was ‘reorganiseren van haar functie’. Sinds haar ontslag werd Ebru Umar fulltime columnist.

Gloria Wekker
Professor dr. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In 2016 publiceerde ze White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over racisme in Nederland. Daarnaast is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs. Wekker publiceerde op een groot aantal terreinen o.a. over de seksuele subjectiviteit van vrouwen in de zwarte Diaspora, kennissystemen in de Nederlandse academie en in de Nederlandse multiculturele samenleving, over diversiteit in het Letteren- curriculum en over de geschiedenis van de zwarte, migranten- en vluchtelingen- vrouwenbeweging in Nederland.

Deze activiteit is onderdeel van de Boekenweek 2019. Andere activiteiten in de Boekenweek vind je hier.

• Locatie: Bibliotheektheater en Centrale hal
  • Toegang: €10,00 (niet-lid), €7,50 euro (lid)
  • Tickets: aan de balie of via onderstaande button.