Schrijvers op bezoek: Anna Woltz (8+)

Van 15:30 tot 16:30 | Centrale Bibliotheek | jeugd

Schrijvers op bezoek: Anna Woltz (8+)

13 Jan

Anna Woltz schreef haar eerste boek toen ze 15 jaar was: Overleven in 4b. Tijdens haar bezoek vertelt ze hoe ze ooit begon met schrijven en ook over haar boeken Gips en Alaska. En natuurlijk kun je haar alles vragen!

Anna Woltz heeft haar opleiding gevolgd aan de Montessorischool Waalsdorp en het Gymnasium Haganum. Woltz begon met schrijven toen ze twaalf jaar oud was. Haar verhalen verdwenen toen nog diep in een kast en waren niet bedoeld voor publicatie. Toen ze vijftien jaar oud was besloot ze te schrijven over een onderwerp waar ze wat van af wist: het leven op school. In de Volkskrant publiceerde zij een jaar lang onder de naam Rebecca Maart wekelijks een column over het leven op het Haagse Gymnasium Haganum. Aan het einde van het jaar werden de columns gebundeld in het boekje Overleven in 4b. Haar eerste kinderboek, Alles kookt over schreef Woltz toen zij zeventien jaar oud was. De verhalen voor dit boek verzon ze in de keuken, als ze haar handen niet kon gebruiken om een boek vast te houden en daarom in haar hoofd haar eigen verhalen verzon.

In september 2012 won Woltz de Thea Beckmanprijs voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen (2012). De jury stelde zeer onder de indruk te zijn van de wijze waarop Woltz het zware thema van de Tweede Wereldoorlog terloops maar zeer doeltreffend aansnijdt "via deze adolescentenpastorale op het Deense platteland. Echt zo'n boek waarvan je het jammer vindt dat je het uit hebt."

Haar verkoopsucces Honderd uur nacht (2014), dat lovende kritieken kreeg, werd in 2015 getipt als belangrijkste kanshebber op drie literaire prijzen: de Woutertje Pieterse Prijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst. De roman leverde haar eind 2015 de Nienke van Hichtum-prijs voor het beste jeugdboek op. In het populaire televisieprogramma 'De wereld draait door' werd Honderd uur nacht de zogeheten leestip van de maand april 2015.

  • Locatie: Voorleesruimte, 2e verdieping
  • Toegang: gratis, wel aanmelden aan de balie of via eventbrite.