Wist je dat je ook aan baby’s kunt voorlezen? Al vanaf een maand of drie vinden baby’s voorlezen leuk. Samen lezen en plaatjes bekijken is voor jong én oud een fijn en rustgevend moment.

Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren versterken de band tussen ouder en kind. Maar met je baby op schoot een boekje ontdekken is ook leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind en heeft een positief effect op temperamentvolle baby’s, zo blijkt uit onderzoek. BoekStart-kinderen hebben een grotere woordenschat dan niet BoekStart-kinderen.

BoekStart voor baby’s
Alle ouders ontvangen een BoekStart-brief bij de aangifte van de geboorte in een van de Stadswinkels of op het consultatiebureau. Met deze brief kun je in Bibliotheek Rotterdam je kind (gratis) lid maken van de bibliotheek en daarna het leuke BoekStartkoffertje ophalen. In het koffertje, dat je kind krijgt als het nog geen twee jaar is, vind je twee babyboekjes, voorleestips en een boekenbon van kinderboekhandel De Kleine Kapitein.
Ook is er een leuke BoekStartapp. Hij staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app.

Ouders kunnen met hun kind in de bibliotheekvestigingen terecht in een aantrekkelijke leeshoek die speciaal voor deze doelgroep is ingericht. Met boekjes voor baby’s en peuters, maar ook met boeken over onder andere opvoeding en gezonde voeding. Bibliotheek Rotterdam organiseert inloopochtenden voor ouders van kleine kinderen om samen te genieten van boeken en om tips uit te wisselen met anderen.

Vaders Voor Lezen
Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor? Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden! En hun kinderen ook! Bekijk het informatieblad voor vaders met gouden voorleestips, gouden voorleesboeken en waarom voorlezen moet.

Leestips

  • Ben je op zoek naar leuke boekentips voor je baby, dreumes of peuter? Hier vind je elke maand een nieuwe boekentip om je kind voor te lezen.
  • Vier keer per jaar verschijnt de digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites.
  • Liever eens een digitaal prentenboek bekijken? Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.