Meer voorlezen, beter in taal
Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter. Voorlezen heeft namelijk een positief effect op de woordenschat. Kinderen die als baby werden voorgelezen scoren beter in taalvaardigheid. Maar er zitten meer voordelen aan voorlezen: 

  • het zorgt voor een warm moment samen;
  • het geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen;
  • het oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen;
  • het prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden;
  • het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling;
  • het is een echte belevenis door digitale prentenboeken en apps. 

Bibliotheek Rotterdam is een voorleesprofessional die met de juiste middelen - zowel het papieren boek als digitale apps en prentenboeken - een kinderopvang of voorschoolse instelling naar een hoger niveau wil brengen. Dit gebeurt vanuit een duidelijke visie, actuele kennis en met aandacht voor de behoeften van de voorschoolse instelling. 

Het doel?
Voorlezen ontwikkelt taalgevoel, vergroot de woordenschat, prikkelt de fantasie en is vooral erg leuk. Tijdens het voorlezen zet je de kinderen aan tot nadenken, je legt dingen uit en je laat kinderen op elkaar reageren. Met voorlezen creëer je een rustmoment. Door het interactief aan te pakken en digitale boeken of apps te gebruiken kun je ook klein feestje maken. Bibliotheek Rotterdam helpt de pedagogische medewerkers graag op weg.

Boekstart
Boekstart biedt pedagogische medewerkers trainingen om hun kennis op het gebied van voorlezen en kinderboeken uit te breiden. Dit leidt tot deskundigheidsbevordering en vernieuwde inzichten. Daarnaast wordt er per kinderopvanglocatie een leescoördinator opgeleid voor de continuering van het voorleesbeleid. 

Meer informatie
Wil je weten wat we doen, bekijk dan de brochure 'Bibliotheek Rotterdam - de Bibliotheek op school + de kinderopvang'

Vragen?
Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: (010) 2816 305.

Inspiratie
Wil je graag wat inspiratie opdoen? Blader dan eens door deze leestips of bekijk onze blogs. Leestips voor peuters vind je hier