Georganiseerd door De Bibliotheek op school Rotterdam.

Bestemd voor leerkrachten, pedagogische medewerkers, (voor-)leescoördinatoren, leesconsulenten en andere belangstellenden 

Plaats: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam

Ga naar het online formulier om je aan te melden voor de gehele dag of voor een dagdeel. 

Programma:

14:30-15:00 uur Inloop
15:00-16:00 uur Lezing Lidewijde Paris
16:00-17:00 uur Workshopronde - middag
17:00-18:00 uur Pauze
18:00-19:00 uur Workshopronde - avond
19:00-20:00 uur Lezing Bas Maliepaard

Let op: je kunt kiezen voor de middag, de avond of middag én avond.
Workshops kies je op de dag zelf.

Jillz Klaver2Inloop  

14:30-15:00 uur
Koffie en thee, kraampjes van o.a. Kinderboekwinkel De Kleine
Kapitein en de Vakantiebieb.
Maak kennis met Jillz en Klaver van ‘Snuffellezen’.

 

Lezing
15:00-16:00 uur, Lidewijde Paris

Bij lezen gaat het niet alleen om de inhoud!

Lidewine ParisLezen is heel belangrijk. Dat nieuws is nu wel overal doorgebroken. Wie kan lezen, kan namelijk kennis vergaren. Dat wisten we al. Maar lezen maakt je ook empathischer. Dat inzicht kwam er de laatste jaren nog bij. Toch is dat nog niet alles. Lezen traint ook je hersenen op heel veel verschillende manieren. In haar lees!workshop maakt Lidewijde Paris dat met voorbeelden uit het dagelijkse leven, filmpjes en teksten inzichtelijk. Hoe werkt je hoofd? Hoe werkt het bij het lezen? Maakt het wat uit of je fictie of non-fictie leest? Maakt het wat uit of je passief of actief leest? Al die vragen worden tegen het licht gehouden.

Foto Hans Kleijn

Lidewijde Paris richtte na 25 jaar uitgeverij en journalistiek in 2016 de Lees!ambassade op. Ook schreef ze het boek Hoe lees ik? om het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier te promoten. 'Inspirerend, enthousiast, entertaining, informatief, slim, geestig, origineel, breed en snel', dat zijn de terugkerende woorden na een lees!workshop van Lidewijde Paris.

Workshops middag
16:00-17:00 uur, keuze uit vier workshops: 

BasMaliepaard1. Bas Maliepaard – kinderboekenrecensent
De leerkracht als smaakmaker
Waar moet een goed kinderboek aan voldoen? Hoe herken je het? En waarom is het belangrijk om niet alleen aan te bieden wat kinderen uit zichzelf graag lezen?
Aan de hand van zijn eigen leesopvoeding, ervaringen op scholen en zijn werk als kinderboekenrecensent van Trouw en De Grote Vriendelijke Podcast, maakt Bas Maliepaard zich in deze workshop sterk voor de positie van het goede kinderboek. Tijdens de workshop geeft hij oefeningen die met het herkennen van (literaire) kwaliteit te maken hebben.
Voor leerkrachten primair onderwijs. 

 

DeniseBontje2. Denise Bontje – procesbegeleider en onderwijsadviseur
Lezen, kijken en spelen in een digitale wereld
Kinderen groeien op in een wereld die steeds digitaler wordt. Kinderen gebruiken op steeds jongere leeftijd én steeds langer digitale media.
Hoe krijgen we ze dan nog aan het lezen? Hoe krijgen we ze weg van het scherm? Of kunnen we digitale media en boeken met elkaar verbinden? We kunnen kinderen uitdagen om te lezen, te kijken, te spelen en te doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Ouders zijn natuurlijk verantwoordelijk voor mediaopvoeding, maar ook jij als professional speelt een belangrijke rol.
Laat je inspireren om na te denken over jouw rol bij mediaopvoeding en grijp kansen om met kinderen te lezen, te kijken en te spelen!
Voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

 

SimoneArts3. Simone Arts – schrijver en Schoolschrijver
Ssst, geheim!
In verhalen hebben personages vaak een geheim voor elkaar… en soms ook voor de lezer! Tijdens deze schrijfworkshop krijg je tips van Simone Arts over hoe je een geheim in een verhaal verwerkt zonder het meteen te verklappen.
Simone Arts schreef onder andere de serie De Fashion Academy en Krabbels van Bien en is dit schooljaar Schoolschrijver in Rotterdam.

 

DanielAlbering4. Daniël Albering – eigenaar ‘De Kleine Kapitein’
Verse boeken!
Weer helemaal up-to-date zijn als het gaat om het kinderboekenaanbod?
Daniël Albering - eigenaar van Kinderboekwinkel ‘De Kleine Kapitein’ - laat je de mooiste nieuwe boeken zien: boeken die kinderen graag lezen, boeken die je goed kunt gebruiken in de klas en boeken die interessant zijn voor je collega’s in andere groepen. Kortom, je ziet in vogelvlucht hoe divers en uitdagend het recente aanbod van jeugdliteratuur is.
Voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

 

Pauze
17:00-18:00 uur soep, brood, netwerken, kennismaken met de Maakplaats010

Workshops avond
18:00-19:00 uur, keuze uit drie workshops:

Boekdans1. Ditha Verdel - Boekdans
Kinderen houden van verhalen en van bewegen!
Boekdans geeft leesbevorderingslessen via dans op kinderdagverblijven en basisscholen. Tijdens Boekdans staat een prentenboek centraal. Na het voorlezen beleven de kinderen het verhaal met hun hele lijf via vrije dansexpressie. Ze leren nieuwe begrippen kennen door te bewegen op muziek en door spel.
In deze workshop gaan we dansen op het verhaal van een prentenboek. Verder gaan we kijken hoe jij Boekdans kunt inzetten in je eigen groep. Welke muziek, materialen kun je gebruiken? Welk prentenboek is geschikt? Maar vooral: hoe laat je de kinderen het verhaal nogmaals beleven? Je loopt de deur uit met een hoop tips en inspiratie.
Voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten onderbouw.

2. Denise Bontje
Aan de slag met een mediabrede aanpak
Mediaopvoeding is belangrijk in een tijd waarin kinderen op steeds jongere leeftijd en langer achter een scherm zitten. Maar hoe pak je mediaopvoeding aan? Tijdens deze workshop staat een mediabrede aanpak centraal: voorlezen, samen kijken, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Denk na over het voorbeeld dat je zelf zou willen geven en ga naar huis met praktische handvatten om te zorgen voor balans en bewust mediagebruik.
Voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

Boekje13. Betty Sluyzer – schrijfster
Rijmen: de leukste manier van spelen met taal
Interactief voorlezen en zingen bevordert de taalontwikkeling, vergroot de concentratie en de woordenschat en vergemakkelijkt het leren lezen, doordat kinderen op speelse wijze doorkrijgen wat een boek is, hoe de structuur van een verhaal in elkaar zit en dat lezen leuk is!
Betty Sluyzer - neerlandica en schrijfster van meer dan 60 liedjes en meer dan 100 Boekje2kinderboeken - komt vertellen, rijmen, zingen en gymmen rondom de boeken, versjes en liedjes die ze heeft geschreven voor kinderen van 0-6 jaar. Zoals de serie boekjes over de peuter Tijn en Het Grote ABC van Tuk.
Voor leerkrachten onderbouw en pedagogisch medewerkers.

 

Lezing
19.00-19.45 uur: Bas Maliepaard
#WeNeedDiverseBooks
BasMaliepaardNoem eens vijf beroemde personages uit kinderboeken (geen dieren)? Zit er een kind met een donkere huidskleur bij? Of een met twee vaders? Of een kind met een handicap? Grote kans van niet. Pas de laatste jaren lijkt er langzaamaan iets te veranderen: steeds meer schrijvers en uitgevers realiseren zich dat het voor élk kind belangrijk is om zichzelf in boeken te kunnen herkennen én ‘de ander’ erin tegen te komen. In deze lezing vertelt Bas Maliepaard waarom dit zo belangrijk is en stelt hij de mooiste ‘diverse’ kinderboeken van dit moment voor.
Bas Maliepaard (1982) werkt als freelance journalist, recensent en dagvoorzitter. Hij schrijft o.a. voor dagblad Trouw en tijdschriften als Margriet en Flow over onderwerpen in de hoek van kunst, cultuur, literatuur, media en showbizz. Hij is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en interviews met bekende artiesten. En eigenlijk het belangrijkste: hij is vader van Max (4) en Ella (1).

 

Een fotografische impressie en een kort videoverslag van de Conferentie Leesbevordering in 2017