Bibliotheek Rotterdam nodigt je uit om op woensdagmiddag 15 maart 2017 aanwezig te zijn bij de Conferentie Digitale Geletterdheid. Van 13:00 uur tot 17:30 uur verzorgt afdeling Educatie een middag vol verdieping en praktische tips op het gebied digitale geletterdheid.
Trefwoorden: mediawijsheid - ouderbetrokkenheid - informatievaardigheden - beleid - maakonderwijs - techniek - programmeren - computational thinking...

Het is bovendien een mooie gelegenheid om collega’s te ontmoeten en te spreken.

De conferentie is bedoeld voor leerkrachten, pedagogische medewerkers, docenten, directies en besturen van voorschoolse instellingen, het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, en alle andere geïnteresseerden.

Opening
De middag wordt geopend door Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet en expert
op het gebied van jeugd en digitale media. Hij legt je uit welke vier digitale vaardigheden leerlingen nodig hebben om te kunnen leven, leren en werken in de 21e eeuw.

Vervolgens kun je deelnemen aan twee workshops of presentaties.

Je kunt kiezen uit:

1. Visiespel Slim met media door Yola Hopman en Karin Sieders

“Mogen leerkrachten in de WhatsAppgroep zitten van hun klas? Zet je Facebook in om ouders te betrekken?” Tijdens het visiespel Slim met media ga je in gesprek over mediawijsheid. Waar staan we als school? Waar willen we naar toe? Met de uitkomst kun je met je team een aantal strategische keuzes maken. Speel een proefronde mee!

Slim met Media

2. Techniek in de klas door René Schrammeijer

René is vakleerkracht techniek bij basisschool Ibn-i Sina en techniekcoach bij Techniektalent.nu. Hij vindt het belangrijk dat wetenschap en technologie structureel verankerd worden in het basisonderwijs. Hij vertelt over de mogelijkheden van Techniektalent.nu voor jouw school en deelt zijn inspirerende ervaringen met de dagelijkse praktijk. 

Techniektalent.nu

3. Maakotheek

Maakotheek is een initiatief om scholen te helpen om Wetenschap & Technologie zo leuk te maken als het is. Maakotheek biedt een wisselend programma van spullen, onderwijs en service. Het team van Maakotheek laat je in hun workshop kennismaken met verschillende digitale technieken met o.a. 3D printers, MakeyMakey’s, Ozobots en VEX Robotics en legt uit hoe je hun materialen kunt lenen, inclusief onderhoud en lessen.

Maakotheek

4. Mediaopvoeding

Jonger.nu werkt voor én met jongeren, ouders, scholen en zorginstellingen. Onze ambitie: Bereikbare en bruikbare hulp bieden. Media spelen een belangrijke rol in het gezin. Veel ouders vinden omgaan met media lastiger dan "gewone" opvoedproblemen als zindelijkheid, gezond eten, school en leren. Ouders vragen zich af: Hoelang mag mijn kind op het internet of achter de televisie? Hoe kan ik mijn kind hierop aanspreken zodat hij naar mij luistert? Hoe leer ik mijn kind veilig internetten? Het team van jonger.nu vertelt alles over hun cursus mediaopvoeding en laat u zien wat de belangrijkste tips en tricks zijn omtrent het onderwerp mediaopvoeding.

Jonger.nu

5. Digital Playground
Aan de hand van voorbeelden laat Digital Playground zien hoe zij in haar programma’s cultuur, creativiteit en mediawijsheid met elkaar verbindt en toegankelijk maakt voor jongeren. Zij gebruien daarbij verschillende disciplines zoals film-animatie, digital-art, fotografie, gamedesign, creatief programmeren, virtual reality etc. In het tweede deel van de sessie wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de iPad (tablet) biedt als (creatieve) tool binnen een blended learning onderwijsmodel. Je gaat hier zelf ook mee aan de slag.

Digital Playground

6. Mediavaardig door Inger van Til, Nico den Dulk en Michael Schuijff
Mediavaardig is het nieuwe lespakket voor leerlingen van groep 5 t/m 8, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van informatievaardigheden bij leerlingen. In deze workshop maak je kennis met alle activiteiten en mag je een aantal ook even uitproberen! Het pakket bestaat uit twee interactieve verhalende games en twee lesfilms met werkvormen, ontwikkeld door één van de makers van Het Klokhuis. De games zijn ontwikkeld vanuit thema’s uit het leergebied wereldoriëntatie. Leerlingen gaan op reis met een zee- of binnenvaartschip en moeten onderweg allerlei problemen oplossen om op tijd en goed aan te meren bij de bestemming. Natuurlijk moeten ze informatie opzoeken en op waarde schatten, bijvoorbeeld middels een speciaal ingebouwde zoekmachine die ook nog eens feedback geeft op de zoekstrategie! De films gaan over de onderwerpen reclame en nieuws en laten de leerlingen op bijzondere wijze zien hoe je als toeschouwer beïnvloed wordt. Kom ook, en laat je inspireren!

Mediavaardig

7. De Klas voor de Toekomst door Johan Hof
Johan Hof is grondlegger van ‘De Klas van de Toekomst’ in OBS West in Capelle aan den IJssel. Hij vertelt je alles over zijn school, waar ze werken met het idee dat kinderen al doende leren. De leerlingen krijgen volop de ruimte om zich te ontplooien en zich vaardigheden eigen te maken, die ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn in de toekomstige digitale maatschappij.

De klas voor de toekomst

8. Kidsproof door Hein van den Bemt
In een interactieve en praktische workshop van Hein van den Bemt van Expertisecentrum Wetenschap & Techniek Zuid-Holland ontdek en onderzoek je hoe leuk het is om met jonge kinderen ‘huis, tuin en keuken uitdagingen’ te doen. Je wordt uitgedaagd om de juiste vragen aan leerlingen te stellen waardoor deze geprikkeld worden om te ontdekken, te onderzoeken, te ontwerpen en…. te ondernemen! Deze uitdagingen zorgen ook nog eens voor uitdagende en rijke taalsituaties. Twee vliegen in één klap. En dat allemaal spelenderwijs!

Expertisecentrum Wetenschap & Techniek Zuid-Holland

Afsluiting
We sluiten de middag af met een bijzondere kijk op digitale ontwikkelingen van Rotterdammer Henk Oosterling hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit en aanjager van Rotterdam Vakmanstad.

Vanzelfsprekend is Kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein aanwezig, met boeken over het thema zoals programmeren, wetenschap en techniek.

Kosten
De conferentie Digitale Geletterdheid is gratis voor leerkrachten van Rotterdamse scholen die meedoen met de Bibliotheek op school van Bibliotheek Rotterdam, met een maximum van drie personen.
Ook voor pedagogische medewerkers van voorschoolse instellingen die meedoen met het voorschoolse educatieve programma van de Bibliotheek Rotterdam is deelname gratis met een maximum van drie personen.

Overige deelnemers betalen € 40 per persoon, exclusief btw.

Je kunt je tot uiterlijk 13 maart 2017 inschrijven

Locatie en bereikbaarheid
Bibliotheektheater Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam.
De Centrale Bibliotheek is goed bereikbaar per trein, metro, tram en bus.
reisplanner


R
ondom de bibliotheek zijn meerdere parkeergarages:
- Oude Haven (Burg. Van Walsumweg 718)
- Kiphof (Kipstraat 177)
- Markthal (Dominee Jan Scharpstraat 306)

Bibliotheek Rotterdam
Afdeling Educatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

010 2816240