Bibliotheekcollege: Ondergrondse architectuur in Rotterdam

Van 27 november 2020 16:00 tot 27 november 2020 17:00

Marc Verheijen houdt zich als architect bij het ingenieursbureau Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam bezig met waardevol ondergronds ruimtegebruik en vertelt hierover aan de hand van Rotterdamse voorbeelden.

De infrastructuur van de stad vormt een 'spaghetti' van straten, tunnels, kabels, riolering en lijnen. Omdat de mens van nature niet ondergronds wil zijn, moet bij het ontwerpen van ondergrondse ruimtes rekening gehouden worden met alle menselijke zintuigen.

Marc Verheijen heeft zowel een verkeerskundige als een architectuur opleiding afgerond. Die dubbele invalshoek geeft een unieke en eigen kijk op de huidige actualiteit. Zijn projecten variëren van haalbaarheidsstudies en architectenselecties tot ontwerpen van bruggen en stations. Rotterdam staat in al zijn werk centraal, zowel bij zijn gemeentelijke opdrachten als externe opdrachten. Zo ontwerpt hij voor NS het nieuwe knooppunt Alexander en is hij de ‘huisarchitect’ van de RET. Naast projectgerichte activiteiten werkt Marc aan meer strategische vraagstukken en geeft hij veelvuldig onderwijs aan de Hogeschool Rotterdam en de TUDelft. Recent heeft hij het boek ‘infratecture; integraal ontwerpen van infrastructuur’ geschreven dat uitgegeven wordt door Nai010 uitgevers.

In verband met de Coronamaatregelen kunnen we maximaal 30 bezoekers ontvangen. Natuurlijk hanteren wij de maatregelen van het RIVM en houden we 1,5 m afstand. De zitplekken zijn aangegeven in de bibliotheek. Daarnaast zorgen wij voor desinfectie en een goed geventileerde ruimte. Kom alsjeblieft niet naar de bibliotheek als je klachten hebt. Klik hier voor informatie over de veiligheidsmaatregelen die worden getroffen.

Dit Bibliotheekcollege staat in het teken van de Maand van de Ondergrond.  Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/maandvandeondergrond.

Let op, er zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Of kijk vanaf 16.00 uur via deze livestream.

• Locatie: Bibliotheektheater en online
  • Toegang: gratis of registreer je voor de livestream
  • Tickets: via Eventbrite

Vrijdag 27 november 2020