• Home
  • Vrijheidscollege: Liesbeth Zegveld

Vrijheidscollege: Liesbeth Zegveld

Van 22 april 2020 20:00 tot 22 april 2020 21:30

In internationale conflicten staat de waarheid vaak onder druk, maar is die waarheid essentieel om uiteindelijk tot oplossingen en genoegdoening te komen. Advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld geeft aan de hand van concrete conflictsituaties een kijkje in de wereld van internationaal recht, vrijheid en waarheidsvinding.

Als er door een overheid geen openheid van zaken wordt gegeven wordt de mens achterdochtig en wantrouwend. En als het gaat over kwesties van leven en dood worden mensen zelfs angstig. Er is dus een constante wisselwerking tussen de vrijheid om je te uiten, de plicht van overheden en organisaties om de waarheid te spreken en de vrijheid om te leven zonder angst. In internationale conflicten staat de waarheid vaak onder druk, maar is die waarheid essentieel om uiteindelijk tot oplossingen en genoegdoening te komen. Het internationale recht is de sleutel om die waarheid boven tafel te krijgen. Liesbeth Zegveld gaat op deze wisselwerking in aan de hand van concrete conflictsituaties zoals Screbrenica, het WK in Qatar, de Nederlandse Spoorwegen en Hawija.

Na de lezing van Liesbeth Zegveld wordt er met een panel en het publiek een gesprek gevoerd over het vertrouwen in de Nederlandse overheid. Wat moet de overheid doen om vertrouwen te herstellen en wat geeft je het vertrouwen dat je hebt in de overheid? Het nagesprek wordt gemodereerd door Gideon Sinke van Stichting voor Gesprek en Dialoog.

Over Liesbeth Zegveld
Liesbeth Zegveld (1970) is advocaat en hoogleraar. Zij is gespecialiseerd in mensenrechtenschendingen en compensatie voor oorlogsslachtoffers. Zegveld studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht. Zij deed zowel onderzoek aan de New York University als aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Washington. In 2000 promoveerde ze cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Accountability of Armed Opposition Groups in International Law. Hiervoor ontving zij de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs. In 2005 werd zij partner bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Van 2006 tot 2013 was Zegveld hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, met als leeropdracht humanitair oorlogsrecht. Tot op heden is zij hoogleraar War Reparations aan de Universiteit van Amsterdam. 

Over de Vrijheidscolleges
Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Toegang: € 3,00 (leden)/ € 5,00 (niet-leden)
  • Aanmelden: aan de balie of via de button 

Datum

Woensdag 22 april 2020

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek

Bestellen

Bestel tickets

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.