Nepnieuws? Leer factchecken

11 mei 2017

Nepnieuws? Leer factchecken

Is het jou wel eens overkomen? Zonder nadenken een bericht gedeeld, gewoon omdat je het geloofde. En niet eens op 1 april? Mij wel.

Ik weet niet meer precies waar het over ging. Maar wel dat ik me ontzettend schaamde dat ik als specialist media en bibliothecaris niet de feiten had gecheckt.

Nepnieuws bestaat al heel lang, maar door de snelheid van internet en sociale mdia gaat de verspreiding ervan heel erg snel. Het wordt steeds moeilijker om nepniews van echt te onderscheiden en kritisch lezen en kijken is belangrijker dan ooit. Bibliotheekorganisatie Cubiss is hier op ingesprongen en heeft een digitale cursus ontwikkeld over nepnieuws.

De cursus geeft je inzicht in de eigenschappen en verspreiding van nepnieuws, Waarom versreidt iemand eigenlijk nepniews? Je leert om nepnieuws te ontdekken en ontdekt hoe nepnieuws voorkomen kan worden. Ook komt manipulatie van beeldtaal aan de orde en je ontdekt hoe je aan kunt geven waarom kritisch kijken belangrijk is.

De cursus bestaat uit drie lessen. Door de digitale opzet kun je zelf bepalen waar, wanner en hoe lang je met de stof bezig bent. Inschrijven kan tot 26 mei en op 30 mei ontvang je een e-mail met instructies hoe je aan de slag kunt.

Ik ga de cursus volgen. Wil je meedoen dan kun je je hier meer informatie vinden en je inschrijven.

Judith Pietersma

1000 Resterende tekens