Madelief: ik bieb tot m’n 18e gratis #jouwverhaal

14 nov 2018

Madelief: ik bieb tot m’n 18e gratis #jouwverhaal

‘Ik hield altijd al van geschiedenis, maar toen we bij het Archeon geweest waren helemaal. Je kunt daar zien hoe de Romeinen leefden, er zijn gladiatorgevechten en je kunt er Romeinse poffertjes eten – die maakten ze van pap en rozijnen. Na het Archeon zocht ik filmpjes op over de Romeinen, en boeken in de bieb.

De Romeinen waren netter
Eerst kon ik in de bieb niks vinden over de geschiedenis van de Romeinen. Toen heb ik toch maar hulp gevraagd aan iemand die hier werkte. De Romeinen waren netter dan de mensen die voor hen leefden. Ze hebben allemaal dingen uitgevonden. Het riool, bijvoorbeeld, en spiegels, en dakpannen.

Twee boeken tegelijk
Vaak lees ik twee boeken tegelijk. Ik ben nu bezig in Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier, van Roald Dahl, en in deel 5 van Harry Potter, De Orde van de Feniks. Eigenlijk moet ik het boek over Hendrik Meier als eerst uitlezen, want die moet terug naar de bieb. Van mijn moeder mag ik van Harry Potter de film pas zien nadat ik het boek gelezen heb. Maar bij deel 5 hebben we gesmokkeld.

Fantasie de vrije loop laten
Ik lees ook strips, Donald Duck, bijvoorbeeld. Van strips is het leuk dat je op elke bladzijde plaatjes hebt. Aan de andere kant: als je alleen maar tekst hebt, kun je je fantasie de vrije loop laten. Matilda heb ik wel duizend keer gelezen. Ik vind het grappig hoe een klein maar slim meisje streken uithaalt bij haar ouders. Die verdienen dat ook, hoor. De Minpins is ook een tof verhaal. Die heb ik als luister-cd. Luisteren voelt bijna hetzelfde als lezen.

Kinderboekenwinkel
Ik vind het belangrijk dat kinderen lezen. Van lezen word je slimmer. Later begin ik mijn eigen kinderboekenwinkel. Het wordt er heel gezellig, met boeken van de grond tot aan het plafond. Ik word de verkoper, en mijn winkel noem ik “Het Bloemetje”.’

Madelief / 10 / verslindt (strip)boeken, dvd’s en e-books / centrum

--- --- ---

Gratis lid tot je 18e
Wil je ook onbeperkt lezen en lenen? Tot je 18e is een lidmaatschap van Bibliotheek Rotterdam gratis. Kom langs bij een van onze vestigingen, met je bankpas en legitimatie (en een ouder, als je jonger dan 16 bent). Of schrijf je direct online in

Bekijk het filmpje van Madelief op ons YouTubekanaal.

Laura van Mourik

1000 Resterende tekens