Isa: ik bieb zonder afleiding #jouwverhaal

14 nov 2018

Isa: ik bieb zonder afleiding #jouwverhaal

‘Voor studeren heb je concentratie nodig, maar afleiding is overal. Ik studeer liever niet thuis, want daar is de rommel in mijn kamer die ik nog moet opruimen, mijn zusje van vijftien dat keiharde Spaanse hiphop draait, en mijn ouders die bezig zijn met verhuizen en daar veel over praten.

Afleiding op de loer
Ik ga af en toe naar de bieb om te studeren, of naar mijn school, die is dichterbij. Je mag er studeren in de lokalen waar op dat moment geen les is. Maar ook daar ligt de afleiding op de loer: andere studenten die in- en uitlopen, mijn telefoon, waar ik filmpjes op kijk, en soms ga ik “stiekem” vrij tekenen, terwijl ik eigenlijk een opdracht moet afmaken.

Wennen aan de stilte
Muziek luisteren helpt me om me af te zonderen van de wereld om me heen. Oortjes in en hiphop op: Kendrick Lamar, Childish Gambino, Mac Miller. Of juist relaxte jazz, van Masego, bijvoorbeeld, dat werkt ook goed. Ik loop nu stage bij een ontwerpbureau. Er staat hier weliswaar muziek op, we hebben een Spotifylist en je mag verzoeknummers indienen, maar die muziek staat zacht. Ik ben de onrust van school gewend, en dat ik me nadrukkelijk moet afsluiten. Daardoor moest ik in het begin wennen aan de stilte op kantoor.

Dingen verwerken
Het is mijn laatste jaar op het Grafisch Lyceum. Ik heb bijna geen theoretische vakken meer, en hoef daardoor niet veel meer te blokken of uit mijn hoofd te leren. Ik ben vooral veel aan het maken en ontwerpen en tekenen. Maar ook daar heb je concentratie en rust voor nodig. Bovendien is alles op mijn stage nieuw, en ik ben niet zo’n type dat alles zomaar even fluitend doet. Aan het eind van de dag ben ik moe, ik heb tijd nodig om dingen te verwerken. Vroeger ging ik doordeweeks nog wel weg, ’s avonds. Nu vind ik rust belangrijker.’

Isa / 18 / fan van de studieruimte / west

Bekijk het filmpje van Isa op ons YouTubekanaal.

--- --- ---

Studieruimte
Wil je in alle rust studeren, werken of lezen? Bibliotheek Rotterdam heeft ruim 600 studieplekken en overlegruimtes, verspreid over bijna alle vestigingen. In de Centrale Bibliotheek hebben we een stilteruimte op de zesde verdieping. Verder vind je alle informatie die je nodig hebt in boeken, databanken en via ons wifi-netwerk. Voor het gebruik van ons wifi-netwerk heb je een abonnement of dagpas nodig.

Laura van Mourik

1000 Resterende tekens