Google lanceert ‘Talk to books’

17 apr 2018

Google lanceert ‘Talk to books’

Google heeft sinds kort een nieuwe functie: ‘Talk to Books’. Standaard doorzoek je in de zoekmachine van Google natuurlijk websites op basis van ingetoetste zoektermen; in 'Talk to Books' stel je een vraag, waarna de zoekmachine passages uit boeken zoekt die aansluiten op deze vraag. 

Zoals Google zelf aangeeft: "Talk to Books is meer een creatief hulpmiddel dan een manier om specifieke antwoorden te vinden. In dit experiment houden we geen rekening met het feit of het boek gezaghebbend of 'on-topic' is. Het model kijkt alleen hoe goed elke zin overeenkomt met je vraag. Soms vindt het antwoorden die het doel missen of volledig uit de context zijn gehaald."

Google talk to books

Talk to Books werkt anders dan de reguliere zoekmachine. Daarom moet je echt een vraag stellen, in plaats van alleen trefwoorden gebruiken, zoals in de 'gewone' Google wel kan. Ook werken zoekoperatoren hier niet, d.w.z. speciale symbolen  en woorden die in de standaard Google zoekmachine worden gebruikt om zoekopdrachten te verfijnen .

Jammer genoeg is Talk to Books vooralsnog alleen beschikbaar voor Engelstalige literatuur, zowel fictie als non-fictie (600.000 titels). Maar deze nieuwe functie laat goed zien hoe ver Google is gekomen in het interpreteren van vragen die mensen stellen in de zoekmachine. Ga om een een indruk te krijgen van de uitkomst van een ‘gesprek’ naar de pagina van Talk to Books en probeer één van de vele vooraf geselecteerde vragen uit, bijvoorbeeld ‘Would you advise young people to pursue a career as a musician’ (Zou je jonge mensen adviseren carrière te maken als muzikant?).

John Valk

1000 Resterende tekens