Nog één verhaaltje!

Nog één verhaaltje!

Naar aanleiding van de Nationale Voorleesdagen geeft leesconsulent Ida van der Linden in deze blog voorleestips. 

Bladerend door mijn eerste fotoboek zie ik een schattig plaatje van mijn moeder met kokerrok en lange kniekousen op de rand van mijn bed. Ze leest Poes Pinkie voor uit de reeks Gouden boekjes. Verderop zie ik mijn grote zus met coltrui die mij voorleest onder de kerstboom. Ik heb toch maar geboft om op te mogen groeien in een gezin waar boeken en voorlezers ruim aanwezig waren!

Van 24 januari t/m 8 februari zijn weer de Nationale Voorleesdagen. Die actie is in het leven geroepen om extra aandacht aan het voorlezen van kinderen van 0-6 jaar te geven. De meeste ouders weten wel dat het belangrijk is, maar het komt er niet altijd van. Ook zijn er ouders die niet zo goed weten hoe en/of wat ze nu het beste kunnen voorlezen. Als leesconsulent of bibliotheekmedewerker kunnen we daar natuurlijk mee helpen. Of kijk eens op de site van BoekStart of De Voorleesexpres. In deze blog een toelichting bij een aantal van mijn favoriete voorleesboeken voor verschillende leeftijden. Want ook wanneer kinderen zelf kunnen lezen blijft het samen genieten van het voorleesmoment heel waardevol.

Bij mij zat de liefde voor boeken er al vroeg in en ik geniet nog steeds enorm van voorlezen. Meestal ben ik zelf de voorlezer, maar soms krijg ik nog een verhaaltje voor het slapen gaan.

grot

 

 

 

 

 

 

 

De grot van Rob Hodgson (4-6 jaar)
In een grot zit een klein diertje dat daar nooit uitkomt. Je ziet in het donker alleen twee ogen. De wolf doet er alles aan om het diertje naar buiten te lokken. Hij weet zeker dat ze HEEL goede vrienden zullen zijn. Een verhaal met veel grappige ironie en spanning. Kinderen hebben wel een beetje hulp nodig om er volop van te genieten. Lees het dus eens voor waarbij je hardop uitspreekt wat jij denkt bij de tekst en plaatjes. 

vriend 

 

 

 

 

 

 

Jij bent mijn vriend van Rindert Kromhout (groep 3/4)
Deze bundel staat weer vol met verhalen over Bil en Wil, twee hele goede vrienden. De verhalen zijn heel grappig, een beetje Bert en Ernie- achtig, maar ook diepzinnig. Ze nodigen vaak uit om verder te praten over wat echte vriendschap is bijvoorbeeld. Ook zit er een verhaal bij over kunst, wanneer is nu iets kunst. Het bekt lekker waardoor het heerlijk voorleest. Ondanks de simpele tekst is Rindert Kromhout erg creatief met taal. Waarschijnlijk moeten kinderen erg lachen om de gekke namen van de vrienden: Gil, Tril, Schil en Gril. 

goudvis

De zoute goudvis van Paul Biegel (groep 3-5)
Een lekker voorleesboek met grappige maar ook diepzinnige verhalen. Paul Biegel speelt met taal, bijvoorbeeld in het verhaal met de volle-bolle-rolbuik-vis, de slippe-slappe-sliere-slak en de kalme-talm-zalm. Mijn favoriete verhaal is die over de ondeugende schoenen waarin de schoenen 's nachts zelf op stap gaan. De schoenparen raken elkaar en de weg terug kwijt. De volgende ochtend staan overal verkeerde schoenen. Onder het bed van vader staan een klik-klak hogehak-damesschoen, een blauwe gymnastiekschoen, een linkerslof en twee rechterjongensschoenen. Heerlijk om te fantaseren wat er gebeuren zou als alles eens niet gewoon ging als altijd. De afbeeldingen van Mies van Hout zijn supergrappig. 

oppas

Timo en de oppasninja van Lisa Boersen (groep 4-6)
De moeder van Timo is stewardess en als zij moet vliegen past de oma van Timo op. Maar nu ligt Timo’s oma in het ziekenhuis met een gebroken been. Er moet dus snel wat geregeld worden en naar de strenge buurvrouw wil Timo niet. Timo's moeder neemt contact op met een au-pairbureau die Yushi naar hen toestuurt. Yushi komt uit Japan en is een echte ninja! Natuurlijk vindt Timo dat heel spannend, vooral als hij het zwaard en de werpsterren ziet die hij mee heeft genomen. Yushi blijkt de oppas te zijn van de kroonprinses van Ishimoko, een klein eilandje dat niemand kent. Lisa Boersen schrijft heel beeldend, je ziet het voor je gebeuren. 

sprookjes

De sprookjeskoningin, nieuwe sprookjes voor kinderen van Ad Grooten (groep 5-8)
De meeste sprookjesboeken zijn nieuwe bewerkingen van bekende sprookjes. Dit is een boek met allemaal nieuwe sprookjes die wel helemaal in de sfeer van de oude zijn. Er komen veel prinsessen, trollen, tovenaars, draken en heksen langs. Ook zit er vaak een dieperliggende moraal in het verhaal, bijvoorbeeld dat rijkdom ook niet alles is. Gelukkig ligt het er niet duimendik bovenop. Het is wel een lekker overzichtelijke wereld waarin het goede altijd overwint. Grappige details verluchtigen het geheel. De illustraties zijn echt geweldig, zo kleurrijk. 

  ochtend

Op een ochtend van Toon Tellegen (8+)
Een heerlijk boek met verhalen van Toon Tellegen. Wat knap dat zijn verhalen elke keer weer als helemaal als nieuw overkomen. Aan de andere kant zijn ze ook heel vertrouwd. De karakters en rare trekjes van de dieren leer je langzamerhand steeds meer kennen. De beer die altijd gulzig is, de eekhoorn die altijd alles goed wil doen en de olifant die overal aan gaat hangen en neerstort. Het verhaal van de eendagsvlieg die een uitnodiging krijgt voor een feestje: kom je morgen... is heel aandoenlijk. De duizendpoot die zich steeds vertelt en niet meer weet wie hij is, is heel erg grappig. En het verhaal van de eekhoorn die het zo druk heeft met alles wat moet is heel herkenbaar. Geschikt om voor te lezen aan iedereen van 8 tot 108 jaar, dus ook de collega’s op school!

Veel voorleesplezier!

Ida van der Linden, Leesconsulent Rotterdam