Voetballiederen op bladmuziek

10 aug 2017

Voetballiederen op bladmuziek

Nederland Europees kampioen voetbal ! Het enthousiasme, de in de voetbalwereld ongekende onbevangenheid van de damesvoetballers straalde duidelijk af op feestvierend Nederland. Hoewel inmiddels concurrentie gekregen van nummers als ‘We are the Champions’ behoort ‘Hup Holland hup’ tot het meest klassieke aanmoedigingslied. Het lied stamt uit 1947 en werd geschreven door Dico van der Meer op een tekst van jan de Cler. Het lied lijkt geinspireerd door het Duitse studentenlied Ich hab’mich ergeben, waarvan de melodie door Johannes Brahms werd verwerkt in zijn Akademische Festouverture.

Wanneer in de jaren ’50 wedstrijden van het Nederlands elftal werden uitzonden, schreef Jan de Cler tijdens iedere helft een gelegenheidstekst, daarbij geholpen door de verslaggevers Leo Pagano en Frits Turenhout. Tijdens de rust en na afloop werd het leid dan gezongen, begeleid door het KRO Amusementsorkest en een kinderkoor. Dit gezongen wedstrijdverslag was een van de belangrijkste attracties van de radio. 

Meer informatie op de blog ‘Omroephistorie in woord en beeld’ door Eric van Balkum. 

Download de bladmuziek van ‘Hup Holland Hup’ (1952) voor zang en piano, een handgeschreven orkestarrangement (Pi Scheffer, 1955) via de website van Muziekschatten.

Kijk naar een opname van het lied door Jan de Cler en Henk Dorel met het KRO Amusementsorkest tijdens de interland Nederland Belgie op 3 maart 1963:

 

Meer bladmuziek met voetballiederen in de collectie van Bibliotheek Rotterdam:

AanvaluuuhAanvalluuhhh, melodielijn, tekst en gitaarakkoorden.

Bevat: Eurovisie tune ; Hij heeft gewonnen de zilvervloot ; Heija heija ; Oléé! we are the champions ; Oranje wordt straks goud ; Kent U ze nog ; You never walk alone ; Wij gaan promoveren ; Leve onze voetbalclub ; Onze trainer ; Wilhelmus ; Tribune-lied (Slavenkoor) ; Holland heeft de beste club ; Koning Voetbal mars ; Nederland & Oranje ; Hup, Holland Hup ; Er is weer voetbal ; Ay,ay,ay leve Oranje! ; Triomf mars uit Aïda ; Olee, olee!!! ; Opkomst van de spelers ; Tarara boem diee ; De voetbalmatch ; Oranje boven ; Wat zijn ze vandaag toch weer stil ; We've got the whole world ; Falderalderiere ; Het supporterslied

Sparta Mars

Hand in hand Kameraden

En verder te leen in Bibliotheek Rotterdam bijna 1000 boeken over voetbal, waaronder:

 

Balverliefd‘Balverliefd: word net zo goed als voetbalster Anouk Hoogendijk : tips & trucs.’

'Elk voetbalmeisje in Nederland wil Anouk Hoogendijk zijn', schrijft Humberto Tan. Dat doet hij in het voorwoord van het boek dat tips & trucs geeft om zo goed te worden als Hoogendijk, de rots in de branding van het Nederlands vrouwenteam. In 24 doeltreffende hoofdstukken doet de sportster uit de doeken wat haar heeft geholpen op weg naar de top. Ze put uit eigen ervaringen bij onder meer FC Utrecht, Ajax, Arsenal en het Nederlands elftal en doet dat in simpel, helder taalgebruik. Het is aanstekelijk ook, de manier waarop ze vertelt wat haar zover heeft gebracht en hoe dat anderen kan helpen. Materiaal, techniek, fysiek tot fit zijn 'tussen de oren', het komt allemaal voorbij in het boek dat is geschreven door Vincent de Vries. Deze sportjournalist nam eerder de bestseller 'Vechtlust' voor zijn rekening, dat verhaalde over het wilde leven van Fernando Ricksen. Dan is 'Balverliefd' een stuk braver, met zwart-witfoto's. Vanaf ca. 15 jaar. 

 

John Valk

1000 Resterende tekens