Een gelegenheidslied voor het eerste vrouwelijke kamerlid

01 aug 2017

Een gelegenheidslied voor het eerste vrouwelijke kamerlid

Een lied, geschreven voor een speciale gelegenheid, je komt het behalve op feestjes in de privesfeer niet meer tegen. De inhuldiging van Willem Alexander was de laatste gelegenheid, die werd opgeluisterd met een speciaal hiervoor  gecomponeerd lied. En bladmuziek moest het mogelijk maken dit in alle mogelijke bezettingen ten gehore te brengen. De oorspronkelijke tekst zorgde voor de nodige ophef en discussie. Dat was op zicht niets nieuws. Liederen voor vroegere koningsfeesten konden ook rekenen op de nodige kritiek. De verkiezing van het eerste vrouwelijke tweede kamerlid Suze Groeneweg in 1918 vormde ook aanleiding voor het componeren van een speciaal welkomslied.

In de  cabaret-achtige tekst worden de mannen van de Tweede Kamer gewaarschuwd: ‘Mannen! Past nu op je tellen | Hou je zinnen bij elkaar | Denk maar eens aan Jeanne dÁrc of Kenau Simons Hasselaar | Mannen van de Tweede Kamer | Jullie zijn niet meer alleen | Wanhoop niet, want je staat tòch nog | Bijna honderd tegen één.

GroenewegblmomslagDe muziek is geschreven door niemand minder dan Clinge Doorenbos, de Harry Bannink van zijn tijd. Willy Sluiter voorzag de omslag van de bladmuziekuitgave van een toepasselijke tekening.

Vrouwen hadden het jaar ervoor  passief kiesrecht gekregen, wat betekende dat zij in de verkiezing van 1918 wel verkozen mochten worden, maar zelf niet mochten kiezen. Het actief kiesrecht dat dat mogelijk maakte, kwam pas twee jaar later tot stand.

Op de website van Muziekschatten kom je bladmuziek van gelegenheidsliederen tegen en ook in de songtitelcatalogus van Bibliotheek Rotterdam.

 

Groenewegblm

(Foto met bladmuziek van "de eerste vrouw in de tweede kamer")

Bron en meer informatie ook over de verkiezing zelf van Suze Groeneweg op de website van Esmeralda Tijhoff

Lees elders op deze blog:

John Valk

1000 Resterende tekens