Maak van jezelf een muzikale videoclip via de app Musical.ly

19 juli 2017

Maak van jezelf een muzikale videoclip via de app Musical.ly

Playbacken, luchtgitaar spelen, het bestaat al vele jaren en kon vooral via televisie uitgroeien tot populaire fenomenen.  Het appelleert aan de behoefte van jongeren zichzelf te profileren op een podium, zichzelf tot middelpunt van de belangstelling te maken en te voelen hoe het is even in de schijnwerpers te staan. Met de komst van Youtube en sinds kort de app musical.ly kun je snel  al playbackend op bestaande hits een videoclip maken met jezelf in de hoofdrol. Via de app zelf en facebook, Instagram en twitter kun je dan uitgroeien tot een beroemdheid zoals de identieke tweeling Lisa en Lena (13) uit het Duitse Stuttgart. Musical.ly kent ongeveer 100 miljoen geregistreerde gebruikers en er worden dagelijks meer dan 10 miljoen clips gebruikt. Dit vraagt tevens extra aandacht voor de impact op privacy en veiligheid voor de deelnemende tieners.

 

musicallylenaEen filmpje is door het intuïtieve karakter van de app zo opgenomen. Een account aanmaken is gratis. Je speelt een muziekstukje uit de muziekbibliotheek af terwijl je jezelf filmt. Als je daarmee klaar bent ,kun je de clip nog voorzien van allerlei effecten. Tot slot publiceer je het eindresultaat en kun je het gaan delen met anderen. Jongeren willen zich daarbij vaak ook graag meten met anderen. Op het platform worden dan ook regelmatig challenges gehouden.

 

De app is vooral populair bij jonge meiden. Zo blijkt in de praktijk dat kinderen geen moeite hebben om te laten weten hoe ze heten, waar ze wonen en wisselen sommigen zelfs telefoonnummers en adresgegevens uit. Of ze ontvangen ongevraagd dergelijke gegevens van anderen. Door de standaardinstellingen in het profiel van Musical.ly aan te passen kan je dergelijke zaken voorkomen. Hoe doe je dat? Lees het artikel op de website van Mijn Online Identiteit.

 

En daarnaast is de beveiliging van de app helaas dusdanig afgesteld, dat in een openbaar WIFInetwerk iedereen kan meekijken, ook al staat je account op 'alleen privé delen'. In het ergste geval zou onderschepping van dat soort filmpjes interessant kunnen zijn voor verzamelaars van kinderporno, zegt  opvoedsdeskundige Justine Pardoen  in een bericht van de NOS. Opdracht aan de producenten van de app dit euvel in een komende update te verhelpen.

 

De app hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar en ouder, maar net als andere social media kanalen, maken ook veel jongere kinderen een account aan en vullen een andere leeftijd in. Daar mag musical.ly eigenlijk geen gegevens van verzamelen. Ouders kunnen een dergelijk account laten verwijderen via een verzoek aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Musically1Op een vraag over het gebruik van deze app door een 8 jarige op de website van Mediaopvoeding antwoordt Remco Pijpers o.a : "Alles wat de gebruikers maken, mag door Musical.ly gebruikt worden voor commerciële doeleinden. In de marketing van deze app kunnen dus beelden van je kind worden gebruikt (zie de gebruikersvoorwaarden op www.musical.ly). Men verzamelt 'niet bewust' gegevens van kinderen jonger dan 13, maar het gebeurt natuurlijk wel. Pas wanneer je erover klaagt, zal men je kind uit het systeem halen."

 

Naast privacy kwesties zijn kinderen zich niet altijd bewust van expliciete inhoud van teksten en zie je soms ook wat minder gepaste dansmoves voorbijkomen. Ook de obsessie voor steeds meer likes kan negatieve effecten hebben.

 

Het is een app waar kinderen plezier aan beleven en waarin ze ook hun creativiteit in kwijt kunnen.

 

Door te kijken naar de privacy instellingen en in gesprek te blijven met de kinderen over wat ze hierin bezighoudt, vermijdt je ongewenste gevolgen en houd je het leuk.  

 

Download de app Musical.ly van de App Store of van Google Play

John Valk

Specialist Media

John Valk

1000 Resterende tekens