Primeur, een concert speelbaar voor zowel amateurorkest als beroepssolist

18 mei 2017

Primeur, een concert speelbaar voor zowel amateurorkest als beroepssolist

Vandaag een bijzonder bericht in de Volkskrant over de premiere van een muziekstuk waarin het niveau een beroepsmusicus gekoppeld is aan dat van een amateurorkest. Want dat is tot nu toe een lastige combinatie.

Bestaande werken voor orkest en solist vergen meestal een hoog niveau van vaardigheid in het bespelen van een intrument. Mathilde Wantenaar, een jonge componiste schreef voor amateurorkest en professionele violist een nieuw stuk dat zaterdag 20 mei in premiere gaat.  

Ik wil plezier én kwaliteit vergroten, en daarbij de specifieke eigenschappen van een amateurorkest gebruiken. Als een groep strijkers van het Concertgebouworkest een tremolo speelt, geeft dat een homogene klank. Ze doen allemaal precies hetzelfde, met perfecte techniek. Hier klinkt het rauwer, en Mathilde gebruikt juist dat als klankeffect. In popmuziek zie je die rauwheid ook - muziek is meer dan alleen mooi.', aldus Wantenaar in de Volkskrant.

Is deze combinatie van een makkelijk speelbare orkestpartij en een lastiger speelbare partij voor de solist bij muziek voor grotere bezetting vrij uniek, in het repertoire voor bijvoorbeeld piano 4 handen komt dit wel vaker voor. Kijk of luister maar eens naar “en bateau” van Debussy. De partij voor de linkerkant van het klavier kent hier een beduidend hogere technische moeilijkheidsgraad dan die voor de rechterkant. Ideaal voor de combinatie leraar en beginnende leerling.

Bladmuziek te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Nadia Benhaddou

1000 Resterende tekens