Muzieknotatie zelf bladmuziek maken op je tablet of computer

15 apr 2017

Muzieknotatie zelf bladmuziek maken op je tablet of computer

(Laatst bijgewerkt  26 maart 2019 met Scorecloud )  In mijn artikel over MIDI en 'wat kan je ermee' kwamen programma's aan bod, waarmee je zelf bladmuziek kunt maken. Behalve voor desktoppc is er inmiddels al jaren ook programmatuur voor iOs (iPad) en Android gestuurde tablets beschikbaar.

Voor de iPad hebben we het dan over Symphony Pro (zie afbeelding rechts, iWritemusic (oorspronkelijk voor de iPhone) het uitgebreide programma Notion (ook voor de iPhone), dat ook handgeschreven, cq via een pencil/stylus geschreven noten herkent en qua bewerkingsmogelijkheden goed afgestemd is op de versie voor pc. Daarnaast vindt je in de appstore minder bekende programma's als iComposer, het eenvoudig te bedienen Score creator, en Reflow scorewriter .

Was je tot nu toe gewend om op papier muzieknoten te schrijven, dan is de stap naar de tablet niet groot meer. Met name de grotere, 12 inch iPad Pro en de Surface Pro voor Windows in combinatie met de speciale pencils zijn uitermate geschikt en gebruiksvriendelijk voor 'notenopmaak'apps.

De app NotateMe zet net zoals Notion de met je vinger of stylus op het scherm geschreven muzieknoten meteen om in strak vormgegeven notenschrift. Ook is het mogelijk bladmuziek te scannen via de Photoscore plugin met de camera van je iPad om deze later eventueel te bewerken en te beluisteren.

Onlangs is de app Komp gelanceerd die net zoals Notateme direct handgeschreven muzieknoten herkent en omzet naar bijvoorbeeld Music XML.

MusicJot is de laatste op de markt verschenen toepassing voor iOs om bladmuziek te creeren net zoals Notion en Notateme op basis van handschriftherkenning. Uniek in Notateme is de optie voor een plugin waarmee je papieren bladmuziek kunt inscannen en bewerken.

Voor Android georienteerde tablets is er Ensemble composer, de gratis versie van het uitgebreidere Ensemble composer pro. Speelt op basis van MIDI de noten af.  Mist alleen de mogelijkheid om liedteksten toe te voegen, export naar 'image file', maar niet naar PDF. De beste noteneditor voor Android tot nu toe. Lees hier reacties van gebruikers.

Goed nieuws voor muzikanten met Windows 10 gestuurde tablets, met name de Surface Pro 3, welke beschikt over prettig groot scherm van 12 inch. Er is met StaffPad nu een muzieknotatieprogramma beschikbaar voor de Surface 3 of beter nog de Surface pro 3, welke beschikt over prettig groot scherm van 12 inch. Het professionele notenopmaakprogramma is met de nieuwe versie (8?) helemaal ingericht op de Surface Pro 3. One Touch Composer was als muzieknotatieapp de eerste optie voor Windows 8 gestuurde tablets.

Kawai, producent van vooral muziekinstrumenten heeft zich met TouchNotation voor de Ipad nu ook begeven op de markt van muzikale apps. Jammer dat deze muzieknotatie app niet de mogelijkheid aanbiedt om liedteksten toe te voegen aan het notenbeeld. Verder werkt deze app prima. Er is een gratis versie om een en ander eerst uit te proberen. Voorlopig geef ik nog de voorkeur aan de app NotateMe, die er zowel is voor de iPad als voor Android aangestuurde tablets, met name vanwege de optionele koppeling met het muzieknotenherkenningsprogramma Photo Score.

Voor desktop-pc's zijn er naast geavanceerde (semi) professionele programma's zoals SibeliusFinale , CapellaScore perfect (niet meer verkrijgbaar) Scorecloud , Crescendo (voordelig)ook meer eenvoudige , gratis programma’s zoals LylipondMusescore (zie de afbeelding hiernaast), of Finale Notepad, de gratis versie van het professionele notenopmaakprogramma Finale en Musicad en Bladmuziek . (beide met een nederlandstalig menu). Handig is de app SmartScore Music to XML waarmee je op je mobiel bladmuziek kunt scannen en doorsturen naar Sibelius of Finale om verder te bewerken.
Musescore is met het uitkomen van versie 0.9.5 het meest uitgebreid. In tegenstelling tot Finale Notepad zijn maat- en toonsoortwisselingen mogelijk evenals het plaatsen van een opmaat. Ook ritmenotatie wordt in Musescore ondersteund, weliswaar in beperkte mate. Klik hier voor een vergelijking tussen Musescore en Finale Notepad.... Musescore kent een playerversie voor iOs en Android tablets. Bekijk de korte videohandleiding van Musescore:

MuseScore in 10 easy steps: part 1 Score Setup from Katie Wardrobe onVimeo. (update 8 juli 2013: Ondertussen begint het gratis Musescore qua mogelijkheden dicht in de buurt van professionele pakketten als Sibelius te komen en bereikte onlangs een record van 5.000.000 downloads!)

Tuxxguitar is een gratis notatieprogramma voor gitaar, waarmee je zowel in traditioneel notenschrift als tabulatuur kunt werken. Het ondersteunt ook files gemaakt met Guitar Pro.Genoemde programma's moet je eerst downloaden en vervolgens installeren om ermee te werken. Scorio is een app voor de iPad waarmee je online bladmuziek kunt maken. Noteflight is eveneens een online muzieknotatieprogramma, waar je via je pc op internet direct mee aan de slag kunt. Voor meer info ga naar mijn artikel over dit programma. Ik krijg wel eens vragen naar Nederlandstalige notatiesoftware. Het hierboven genoemde programma Score perfect  kun je instellen op een Nederlands menu.  John Valk

 

 

Nadia Benhaddou

1000 Resterende tekens