Nieuw in de collectie bladmuziek van Bibliotheek Rotterdam

22 mei 2017

Nieuw in de collectie bladmuziek van Bibliotheek Rotterdam

Een kleine greep uit de pas binnengekomen bundels bladmuziek, vooral voor zang, piano en gitaar. De aanwas voor strijkinstrumenten varieert van arragementen van de muziek voor de film Star Wars tot een Chinese compositie met begeleiding van een he-trommel. Qua songbooks zijn uitgaven van Adele (met meespeel cd), Selah Sue en Marius Müller-Westernhagen het vermelden waard:

Adele.

Bekende Adele hits in een versie voor eenvoudig piano met meespeelversies. De geluidsbestanden worden in deze reeks niet meer meegeleverd op cd maar kunnen via een inlogcode op de website van uitgever Hal Leonard worden gedownload. De naam van de reeks is dan ook veranderd van Easy piano cd play-along in Easy piano play-along audio access included. Daar bevindt zich ook extra programmatuur voor verandering van tempo, toonhoogte, balans en een continue herhalingsfunctie (loop). Grote noten, zangtekst tussen de notenbalken, akkoordsymbolen erboven. - Bevat: Chasing pavements ; Hello ; Make you feel my love ; Rumour has it ; Remedy ; Rolling in the deep ; Set fire to the rain ; Skyfall ; Someone like you ; When we were young.

     


Pièces récréatives, door Nathalie Béra-Tagrine,  voor piano

Franse educatieve pianomuziek in oplopende moeilijkheidsgraad. Bedacht om te gebruiken naast de methode 'Tagrine'*, maar daar uitstekend los van te gebruiken. Ieder stukje behandelt een bepaalde techniek. In dit eerste deel zijn de stukjes acht maten kort en worden er zaken behandeld als: een zwarte toets, onafhankelijkheid van de handen, nuance, wisselen van vingers op dezelfde toets, souplesse, tweeklanken in de linkerhand, regelmatig ritme etc. Er komen trouwens meerdere technieken in één stukje voor, vanzelfsprekend. Graad 1-2.Seis revelaciones
 door Máximo Diego Pujol, voor gitaar

Máximo Diego Pujol (1957) is afkomstig uit Buenos Aires en zou gemakkelijk verward kunnen worden met Emilio Pujol (1886-1980), de beroemde Spaanse gitarist die een nog altijd in zwang zijnde methode schreef. Máximo Diego schrijft voor wisselende bezettingen, maar er zijn altijd wel één of meerdere gitaren bij betrokken. In 1989 ontving hij de prijs voor beste klassieke componist van Argentinië. Deze zes Revelacions zijn zes kleine openbaringen bij dagelijkse dingen. Met onder meer Tango Express als muzikaal rustpunt in de chaos van Buenos Aires. Un nouveau jour verklankt de schoonheid van de frisse nieuwe dag, Chanson de soir gaat over een zonsondergang en Acá de vuelta over een Argentijse uitdrukking waarbij je gebruik maakt van de kansen die zich spontaan aanbieden. Graad 3-4.

 

 Au grenier door Annette Kruisbrink, voor gitaar

Annette Kruisbrink (1958) studeerde gitaar aan het Zwols conservatorium, bekwaamde zich in flamencogitaar en vihuela en volgde diverse compositiecursussen. Van 2000 tot 2010 doceerde ze masterclasses gitaar en compositie, in binnen- en buitenland. Ze schreef een groot aantal didactische werken en methodieken voor gitaar en meer dan 200 eigen composities. Kruisbrink is medeoprichter en docent van de Gitaarschool Anido in Emmeloord. Ze treedt ook op als soliste en als lid van Het Anido Gitaarduo. In the Attic is voor uitvoeringen met leerlingen gitaar. Een verhaal met muzikale illustratie van (minstens) 8 gitaristjes verdeeld over 4 partijen. An en Jan spelen in oud verlaten schoolgebouw aan de rand van het dorp. Op de zolder vinden ze een bijzonder mysterieus kistje dat er om vraagt om geopend te worden. De tekst van het verhaal is beschikbaar in Nederlands, Engels, Frans, Duits en Italiaans. Leuke kleine voorstelling van ca. 10 minuten voor vele gelegenheden. Partituur en partijen. Graad 2.

Songs of our time  door  Ricky Ian Gordon,voor zang en piano

Ricky Ian Gordon (1956) is een New Yorkse componist, bekend vanwege zijn bijzondere vakmanschap op het gebied van het schrijven van (complexe) musicals en kunstliederen. Hij wordt wel vergeleken met Stephen Sondheim. Heeft een aantal opera's op zijn naam staan en zijn liederen worden uitgevoerd door o.a. Dawn Upshaw, René Fleming en Audra McDonald. Een bijzondere liefde voor poezie inspireerde hem tot het toonzetten van vele gedichten. Dit gebeurt natuurlijk al eeuwenlang, neem Heinrich Heine in Schuberts liederen en fadozangeres Christana Branco met werk van de Nederlandse dichter Slauerhoff. Voor deze uitgave heeft Gordon veertien hedendaagse, veelal Amerikaanse gedichten (van o.a. Sylvia Plath, John Ashbery, Jean Valentine) op muziek gezet in een arrangement voor zang (mezzosopraan) en piano. Bijzonder materiaal, maar niet geschikt voor beginners door de hoge moeilijkheidsgraad en het niet meteen gemakkelijk in het gehoor liggen van de stijl. Graad 4.

 

Guitar for songwriters door Cavanagh, Leo Cavanagh,

Deze handleiding is voor song-schrijvende gitaristen. En dan gaat het niet om tekstschrijven, maar om een mooie gitaarbegeleiding te maken op basis van akkoorden. Eigenlijk gaat het hier om akkoordenleer vanuit de invalshoek: liedjes maken. Zo begint de handleiding met de basale majeur-, mineur-, en septiemakkoorden. Vervolgens komen de dominant, subdominant en tonica aan bod en zo bouwt Cavanagh de kennis verder uit. Al snel gaat het om akkoordprogressies (volgorde van akkoorden) die veel gebruikt worden in de songschrijverij. Daarnaast geeft hij tokkelpatronen en gaat hij over op powerchords (zelfde greep toepasbaar op de hele hals) en barré-akkoorden (met één vinger meerdere snaren indrukken). Het boek eindigt met het varieëren binnen de akkoorden en progressies. Dit alles onderverdeeld in de belangrijkste stijlen (country, blues, jazzy). Ideaal materiaal voor de singer-songwriter die de basis heeft maar vastloopt in z'n beperkingen. Met deze kennis is te begrijpen welke akkoorden mooi samen gaan en vooral waarom. Zodat de muzikant veel slagvaardiger zijn unieke begeleiding kan gaan vormgeven. Geheel Engelstalig. Luistervoorbeelden zijn te vinden op internet. Graad 2-4.


Chanson des jumelles
 door Michel Legrand,   voor zang en piano

Een lied afkonstig uit de muziekfilm “Les demoiselles de Rochefort”. De tweelingzussen (Catherine Deneuve en Françoise Dorléac) lopen hun beider voorbestemde liefdes voortdurend mis, maar een ontmoeting kan toch niet uitblijven. Wanneer de kermis naar de stad komt vindt toch de belangrijkste ontmoeting plaats. Het is een van de bekendste liedjes uit de film. De tekstschrijver van dit lied is ook de regisseur van de film. Daarnaast was hij ook de tekstschrijver van de liedjes uit de film ‘Les parapluies de Cherbourg’. Graad 2-3.

 
Reason  door  Selah Sue,

Vier jaar na het succesvolle debuutalbum van de Vlaamse zangeres Selah Sue verscheen Reason. Door het onverwacht grote succes van het debuut (platina in Nederland) is er voor de opvolger veel tijd en moeite uitgetrokken. En op Reason is goed te horen dat Selah Sue stevig aan de weg heeft getimmerd. Dat heeft gezorgd voor een uitstekende productie met medewerking van topproducers Robin Hannibal en Ludwig Goransson. Een mix van soul, R&B en pop. Het album stond 32 weken in de Nederlandse Album Top 100 en 44 weken in de Belgische. In beide landen werd de eerste positie bereikt. Het album eindigde op 44e plaats op de jaarlijst bestverkochte albums van 2015. Dit is de bladmuziek bij het complete album voor zang en piano met gitaarakkoorden en stukjes tabulatuur (ritmepatronen). Mooi uitgevoerd songbook met complete songteksten op aparte pagina's. Graad 3.

Star wars door John Williams, bundel voor viool en bundel voor altviool

December 2015 was het dan eindelijk zover: Star wars: episode VII: the Force awakens, de nieuwe Star Wars – met de (deels) oude cast, onder wie Harrison Ford! – waarin de rebellen te maken krijgen met de bedreiging van de First Order en op zoek gaan naar de verdwenen Luke Skywalker. Muziek: John Williams, uiteraard. Een ouderwets geslaagde film volgens de vele fans. Het wachten op de muziek in bladmuziekvorm duurde ook ouderwets lang. Pas nu, een half jaar later, verschijnen er mondjesmaat uitgaven. Deze week een uitgebreide (voor 10 instrumenten) meespeelserie waar de speler zoveel spanning en energie in kan leggen als hij maar wil. Meespelen en voorbeeldtracks zijn te vinden op de website van de uitgever, via een inlogcode voor in het boek. Inclusief tempoaanpassing en inpassing van (oefen)loops.Graad 2-3.

 

Carlos Gardel voor gitaar

In de periode tussen de wereldoorlogen kwam de tango tot grote bloei, ook in Europa. Waarschijnlijk nam de rijke Argentijnse jeugd de gepassioneerde dans mee naar Parijs. Verreweg de belangrijkste tangozanger en -componist uit die tijd was Carlos Gardel. Gardel werd in 1890 in Frankrijk geboren, maar emigreerde op tweejarige leeftijd naar Buenos Aires. Daar ontdekte hij in 1917 de tango en bracht de stijl tot ongekende populariteit. De tango stond voor 'de jammerklacht van de bedrogen man'. Toen Gardel op een terras in Europa eens vertelde dat hij zich bezig hield met de tango, vroeg de meelevende luisteraar hem direct hoe lang het geleden was dat zijn vrouw hem dan verlaten had. Op 45-jarige leeftijd kwam de 'man met de glimlach' om bij een vliegtuigongeluk in Colombia, heel Argentinië in diepe rouw achterlatend. Vijf van zijn vele bekende tango's, waaronder Melodía de arrabal - El día que me quieras - Volver en Por una cabeza, zijn in deze bundel terug te vinden in meeslepende arrangementen gitaar solo. Melodía de arrabal is in een arrangement voor 3 gitaren. Voor gevorderden. Graad 3-4.

So weit... Marius Müller-Westernhagen

Met meer dan 11 miljoen verkochte platen geldt Westernhagen als een van Duitslands succesvolste muzikanten. Zijn vader was acteur, en zo is ook Marius begonnen. In 1974 tekende hij zijn eerste platencontract en vanaf die tijd gingen zowel zijn acteurscarrière als zangcarrière in Duitsland in een vlucht omhoog. Hij viel vooral op door zijn kritische teksten. Natuurlijk kennen wij hem in Nederland niet zo goed, maar in Duitsland was hij in de 60-er, 70-er, 80-er en 90-er jaren bij bijna alle grote activiteiten betrokken (de Duitse Band Aid voor Afrika – Rock am Ring). En al maar ging hij door met platen maken. Wat resulteert in deze mooie overzichtuitgave. Met nummers als Mit Pfeffermint bin ich dein Prinz – Lass uns leben – Wir waren noch Kinder. Voor zang en piano met akkoorden, gevolgd door een versie in gitaartabulatuur en daarna de versie met alleen liedtekst met akkoorden. Met veel zwartwit foto’s. Graad 2-3.

 

 

Teach yourself to sing! door Karen Farnum Surmani,

Heruitgave van een doe-het-zelf-methode voor vocalisten die oorspronkelijk in 1995 verscheen . Overzichtelijk, met afbeeldingen (zwart-wit) en niet al te veel tekst. Richt zich op de volwassen beginner met een brede interesse in de lichte muziek (folk, pop, jazz). Met stem- en ademhalingsoefeningen, aanwijzingen en oefenrepertoire Nieuw zijn de videolessen op het schijfje dat ook de voorbeeld- en meezingtracks bevat. Daarnaast software om het tempo van de tracks aan te passen, zonder verlies van toonhoogte. Ook kan de toonsoort veranderd worden. Verder nog online-toegang tot meer audio-voorbeelden. Graad 1-2.

Whirling udumbara II door He, Xuntian voor altviool, cello en he-trommel

He Xuntian (1952) is een moderne Chinese componist, die zijn eigen muziektaal heeft gecreëerd. Hij geeft compositieles aan het conservatorium van Shanghai. Zijn theorieën en composities worden als baanbrekend en origineel Chinees beschouwd. Het zit in de dosering van klanken en effecten en de omgang met stiltes als onderdeel van muzikale spanningslijnen. De composities ontwikkelen zich tot bespiegelingen waarin vaak de natuur de aanzetten geeft. Sterk aanwezig is het theatrale aspect, voortvloeiend uit de rijke eigen opera-traditie van Peking en Sezuan. Dit werk is voor altviool, cello en he-trommel, een achtkantige lijsttrommel uit Azië. Een opname van dit werk is op YouTube te zien. De bladmuziek bevat geen partij voor de trommel, het is de bedoeling dat die vanaf maat 187 al improviserend bijdraagt. Eigentijdse muziek uit het verre oosten. Graad 4.

Nadia Benhaddou

1000 Resterende tekens