Een lunchconcert met Marleen van Os en Lieslotte van Tol

08 mrt 2018

Een lunchconcert met Marleen van Os en Lieslotte van Tol

In de Centrale Bibliotheek woonden bezoekers op 27 februari een lunchconcert bij met een gevarieerd programma liederen; van de avantgardistische Cathy Berbarian tot de meer traditionele  componist Julius Röntgen. 

Zangeres was Marleen van Os, op de piano begeleid door Lieselotte van Tol, beiden studerend aan Codarts. Kijk en luister naar een korte videoimpressie.

Korte toelichting op de uitgevoerde stukken:

Stripsody is een compositie van Cathy Berberian. Zij was vooral bekend als zangeres, maar gebruikte haar stem ook op allerlei andere manieren. In de twintigste eeuw werd namelijk veel geëxperimenteerd met nieuwe vormen van stemgebruik. In dit stuk staan stripboekklanken centraal. 

The amorous Goldfish van Sidney Jones komt uit de musical The Geisha en gaat over een goudvis. En niet zomaar een goudvis, dit visje is namelijk heel verliefd – op haar baasje, een stoere marinier. 

Rossini’s aria Anzoleta avanti la regata uit de opera La regata Veniziana  speelt zich af in Venetië. Er wordt een spannende roeirace gehouden waarbij Anzoleta gepassioneerd haar vriendje Momolo aanmoedigt. Want als hij wint en de vlag binnenhaalt, zal hij ’s avonds thuis door haar worden beloond. 

De 11 dierkundige dichtoefeningen van Trijntje Fop zijn gecomponeerd door Johannes Röntgen in 1956. Trijntje Fop was een pseudoniem van de auteur Kees Stip. Hij schreef honderden van zulke korte gedichtjes over dieren met allerlei menselijke trekjes. Sommige hebben zelfs een moraal en spreken de lezer aan met ‘kinders…’.  

Oliver Cromwell en At the mid hour of night zijn twee liederen van Benjamin Britten, een Engelse componist uit de twintigste eeuw. Hij heeft veel Britse volksliedjes een nieuwe pianobegeleiding gegeven, waardoor ze net even een modern tintje kregen. De eerste is een kinderrijmpje over Oliver Cromwell, een landverrader in de Engelse burgeroorlogen in de 17e eeuw. De tweede gaat over iemand die onder een heldere sterrenhemel terugdenkt aan zijn of haar geliefde en aan hun mooie tijd samen. 

Leonard Bernstein is bekend van de musical Westside Story. Hij componeerde veel verschillende soorten muziek, van klassiek tot musical. Het lied So Pretty is geschreven ten tijde van de Vietnamoorlog, als tegengeluid tegen al het oorlogsgeweld. I hate music is ook van Bernstein en komt uit ‘a cycle of five kid songs’ van Benjamin Britten. Over een meisje dat uitroept: "Ik haat muziek!! Muziek is alleen maar een hoop mannen in zwarte pakken die herrie maken, met veel stoelen in een donkere zaal en met bont en diamanten. Maar gewoon lekker zingen: daar houdt ze wel van!"

Kijk voor boeken en bladmuziek van deze componisten in de catalogus van Bibliotheek Rotterdam en voor muziekcd’s en muziekdvd's in de catalogus van Muziekweb.

Cathy Berberian vertolkt Stripsody:

John Valk Specialist Media Bibliotheek Rotterdam video-opname,  met dank aan Marleen van Os en Lieselotte van Tol voor hun muzikale bijdrage en toelichtende teksten. Concert georganiseerd door Cora Mulder, bibliotheekmedewerker Centrale Bibliotheek.

 

John Valk

1000 Resterende tekens