Aan de slag met de Kinderboekenweek

11 sept 2019

Aan de slag met de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek staat bijna voor de deur en mocht je nog geen idee hebben wat je als onderwijsprofessional gaat doen, lees dan verder!  De blog wordt steeds aangevuld met nieuwe ideeën!

Facebookpagina Kinderboekenweek 2019

Op de Facebookpagina ‘Kinderboekenweek 2019’ kan je met al je vragen omtrent de Kinderboekenweek terecht. Heeft iemand bijvoorbeeld tips als je een ‘spelletjescircuit' rondom het thema wilt doen of weet jij nog een leuke gezamenlijke opening? Op de pagina wordt er met zijn allen gebrainstormd. De meest creatieve ideeën komen langs. Zeker een bezoekje waard dus!

Zing mee met Kinderen voor Kinderen

Ook dit jaar is er weer een lied om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek. De nieuwe hit van Kinderen voor Kinderen en de Kinderboekenweek heet: ‘Reis mee!’ Op de website van de Kinderboekenweek vind je de dansles en hoe je stap voor stap dit liedje kunt instuderen. Er worden meer liedjes speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakt, zoals 'Reis Mee!' van 123ZING.

Openingsfilmpje Jozua Douglas

Zoek je nog naar een leuke opening van de Kinderboekweek voor in de klas? Jozua Douglas maakte speciaal voor de Kinderboekenweek 2019 een openingsfilmpje voor in de klas. Tel samen af voor de lancering van de Kinderboekenweek om deze officieel te openen!

Rian Visser

Net als voorgaande jaren heeft schrijfster Rian Visser weer digibordlessen gemaakt rondom het thema van de Kinderboekenweek. Er zijn lessen voor de onderbouw, middenbouw, bovenbouw en natuurlijk staan boeken centraal!

Juf Beau

Weet je nog niet welk boek je tijdens de Kinderboekenweek gaat voorlezen? Neem dan eens een kijkje op de website van Juf Beau. Deze Rotterdamse juf bespreekt hier de kerntitels van de Kinderboekenweek voor groep 1/2 tot en met de titels voor groep 7/8.

Filosofiejuf

Wat is er bij reizen eigenlijk belangrijker: de reis of de bestemming? Wil je in de Kinderboekenweek aan de slag met filosoferen? Kijk dan eens op de website van de Filosofiejuf voor een gratis lesbrief.

Leesbevordering in de Klas

Op de website leesbevorderingindeklas.nl vind je een duidelijk overzicht van de boeken die je kan gebruiken voor het thema van de Kinderboekenweek. De boeken zijn ingedeeld in verschillende categorieën, zoals: ‘onverwachte vervoersmiddelen’, ‘een avontuurlijke reis’ en ‘reizen zonder dat je weet waarheen’. Er is duidelijk aangeven voor welke leeftijd de boeken geschikt zijn en als je op de boeken klikt, vind je de recensie van het boek en leuke lestips.

Juf Maike

Ben je nog opzoek naar een leuke afsluiting van een spetterende Kinderboekenweek? Juf Maike zette tien afsluitingen op een rijtje. Nummer zes bijvoorbeeld: ‘secret reader’, gebaseerd op ‘secret santa’. Wil je meer weten? Neem dan vooral even een kijkje!

Stichting Lezen

Stichting Lezen heeft bij de bekroonde boeken van dit jaar gratis lessuggesties gemaakt. Ze horen dan wel niet bij het thema, maar het zijn wel hele mooie boeken waar je een fijne les over kunt geven. En in de Kinderboekenweek horen we welk boek er met de Gouden Griffel vandoor gaat. Voor alle groepen is er minimaal een lessuggestie, dus iedereen kan met deze tips aan de slag!

Onderwijswereld-PO

Op de website Onderwijswereld-PO deelt Juffrouw Femke een blogartikel met maar liefst 10 lesideeën. Diverse ideeën passeren de revue: van tekenen tot quizzen en Slimme Teksten over het thema vervoer. Daarnaast vind je op de website een artikel waarin wordt verteld over verschillende Smartgames die goed van toepassing zijn tijdens de Kinderboekenweek.

Kinderboeken.nl

Kinderboeken.nl maakte een lijstje met de fijnste kinderboeken over vervoer. Auto’s, boten, trams en andere toffe voertuigen spelen in de boeken een rol. In de lijst staan verschillende soorten boeken, van geluidenboeken tot prentenboeken tot zelfleesboeken, voor ieder wat wils.

Alles wat ik mooi kan vinden

Ook voor de lagere klassen zijn er veel titels rondom het thema van de Kinderboekenweek. Kijk bijvoorbeeld eens op de website Alles wat ik mooi kan vinden voor een overzicht aan prentenboeken over reizen en vervoer. Prentenboeken, informatieve boeken en zoekboeken staan allemaal in dit uitgebreide overzicht.

De Voorleeshoek

Op de website van de Voorleeshoek vind je een selectie aan boeken rondom het thema met de bijbehorende voorleesfilmpjes. Onder andere de titels: ‘Op reis met de trein’, ‘Bo bouwt een boot’ en ‘De wereld rond in elk voertuig’ staan hier klaar om te gebruiken in de klas. Heb je nog geen account, dan heb je nu een goede reden om er eentje aan te maken! Kijk op deze pagina welk abonnement voor jouw school het meest geschikt is.

Het leesalarm

Wat: Het leesalarm, een gouden idee voor in de Kinderboekenweek
Van wie: Leescoördinator Kelly van OBS Finlandia (ze bedacht het niet zelf, maar hoorde erover en maakte het werkbaar)
Voor wie: Scholen die iedere Kinderboekenweek helemaal losgaan op de versiering in het thema en het zingen en dansen op Kinderen voor Kinderen, maar waar het lezen en de boeken soms enigszins op de achtergrond raken
En wat is dat dan, een leesalarm? Alle kinderen en leerkrachten hebben de hele dag boeken bij zich. Wanneer het alarm plotseling afgaat, leest iedereen (ook elk teamlid!) op de plek waar hij/zij is. Tien minuten. Dit geldt voor de hele Kinderboekenweek
Ja dahaag! Vaker dan twee keer per dag het alarm laten afgaan, werkt niet. Eerlijk is eerlijk, het is best balen als je net in een gecompliceerde rekeninstructie zit. Maar ... op Finlandia was het vorig jaar zo’n succes, dat dit jaar opnieuw de leesbel weerklinkt.

De boekenmetro

Vind jij het lastig om een boek uit te kiezen dat goed bij jou past? Reis mee met de geweldige boekenmetro! Met deze metroplattegrond reis je van het ene mooie boek naar het andere. Houd je bijvoorbeeld van Harry Potter? Stap in ‘Lijn 2 Potter’ en ontdek boeken met een magische sfeer. Ben je meer een Dolfje Weerwolfje-lezer? Kies een halte van ‘Lijn 3 Dolfje’! Kijk op de website van de Kinderboekenweek voor een PDF-versie van de boekenmetro zodat je hem op A3 kunt printen en in de klas kunt ophangen!

Lezen Nou!

Heb jij last minute nog tips nodig voor de Kinderboekenweek? Kijk dan even snel dit filmpje van onze collega’s uit Den Haag. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met een zoekboek. Zij bespreken in het filmpje een aantal boeken voor verschillende leeftijden met bijbehorende ideeën, zodat je zo aan de slag kan!

Gouden Griffel

Tijdens het Kinderboekenbal zijn de Gouden Griffel en het Gouden Penseel weer uitgereikt. Het boek Zeb. van Gideon Samson en geïllustreerd door Joren Joshua, is bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2019. Mijn wonderlijke oom, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel. Kijk op de website van de Kinderboekenweek voor meer informatie over de winnaars. Wil je gelijk in de klas met Zeb. aan de slag? Hier kan je alvast het eerste hoofdstuk lezen en ook is er op de website van de uitgeverij een lesbrief bij het boek te vinden.

 

Heb jij nog een tip die hier niet mag ontbreken? Laat het ons weten!

laatst bijgewerkt: vrijdag 4 oktober

Els Zeedijk

1000 Resterende tekens