5 tips voor productief studeren!

27 feb 2019

5 tips voor productief studeren!

Het schrijven van een profielwerkstuk, scriptie of afstudeerproject is zo makkelijk nog niet! Netflix, met vrienden in de kroeg zitten, afdwalende gedachten. Studeren is vaak een strijd tegen de afleiding. We geven je vijf tips om jouw studie/schrijf-sessie zo productief mogelijk te maken!

Het is de avond voor je deadline en het ziet er niet goed uit. Een scriptie, (profiel)werkstuk of leeslijst maken kost veel tijd en die is nou net op. Zonder plan staar je naar je beeldscherm waarop de komende uren nog minimaal 3000 woorden op moeten verschijnen. Af en toe weet je een paar zinnen te formuleren maar eigenlijk denk je: waar moet ik het in hemelsnaam over hebben? De tijd tikt door en had je er gas achter gezet, was je al lang klaar geweest.  Maar ja… Netflix he ;) Iedereen neemt  het zich altijd voor om precies dit moment te voorkomen!  Maar hoe doe je dat?

Hier zijn 5 tips voor het werken aan je pws, werkstuk, sciptie en eigenlijk elke andere schrijfopdracht:

1. Laat de afleiding je niet te pakken krijgen

Ga naar een plek waar je je goed kan concentreren: een dagje focussen in de bibliotheek, in de stilteruimte op de zesde verdieping bijvoorbeeld. Het werkt motiverend om op een plek te werken waar anderen ook hard bezig zijn. Ik vind het ook altijd gezellig dit met een vriend of vriendin te doen. In de stilteruimte moet je allebei wel stil zijn maar de pauzes tussendoor zijn dan altijd leuk.

2. Maak een planning (en stop er ook leuke dingen in!)

Als tweede tip kan ik je meegeven dat een goede planning de ‘key to success’ is. Wat is haalbaar om per schrijfsessie af te hebben? Mail elk hoofdstuk dat je af hebt naar jezelf én streep het van je lijstje. Dat geeft een lekker gevoel. Met een goede planning bedoel ik niet alleen maar strak ingeroosterde uren waarin je verplicht achter je scherm moet zitten. Ik bedoel ook tijd van rust en even naar buiten gaan. Een uurtje koffie drinken met een vriend of vriendin zorgt voor een frisse blik die je opdracht altijd kan gebruiken. Ja, het is lastig je aan planningen te houden maar probeer jezelf te motiveren door bijvoorbeeld jezelf te belonen als het je wel lukt. Straf jezelf zeker niet af als het een keertje niet lukt. We zijn allemaal mens en een planning is soms nou eenmaal iets te optimistisch . Aan schuldgevoel heeft niemand wat. 

3. Gebruik de Uitrekselbank; handig samenvattingen opzoeken

Deze derde tip gaat specifiek over leeslijstopdrachten. Had je eigenlijk dat ene boek moeten lezen maar is het er gewoon niet van gekomen? Op de Uitrekselbank staan meer dan 2700 uitreksels van Nederlandse en buitenlandse literatuur. Al kan een uitreksel natuurlijk nooit de lading van een boek dekken, het kan soms een redder in nood zijn. Of een opfrisser als het al even geleden is dat je het boek las. Deze website is een life saver in de zee van (niet altijd kloppende) uitreksels die op het internet te vinden zijn.

4. Intense studying: luister muziek 

Naast afleiding in mijn omgeving, ondervind ik altijd veel afleiding vanuit mezelf. Ik lees een zin en voor ik het weet zit ik met m’n gedachten bij het feestje van afgelopen week. Wat mij helpt is muziek. En nee, ik bedoel dan geen harde techno (voor mij werkt dat niet, misschien voor jou wel). Op Spotify staan honderden lijsten die geschikt zijn voor tijdens het leren of voor wanneer je je moet concentreren. Zachte muziek die er op de een of andere manier toch voor zorgt dat je meer gefocust bent en dat ook langer blijft.

5. Check dubbelcheck: gebruik handige en betrouwbare bronnen

Jezelf goed informeren is hét belangrijkste onderdeel van het schrijven van een stuk tekst. Heb je veel over een onderwerp te vertellen, dan heb je immers ook meer om over te schrijven (zoals die 3000 woorden). Een goed stuk begint bij juiste informatie, bij juiste bronnen. Natuurlijk kan je gebruik maken van het oude vertrouwde Wikipedia, maar werken met een andere gedegen bron levert altijd meer op. Maak gebruik van artikelen van kwalititeitskranten, dan weet je bijna altijd zeker dat je goed zit. Je kan de artikelen ook met elkaar vergelijken. Op de site Delpher kan je gemakkelijk zoeken tussen honderden miljoenen artikelen, boeken en tijdschriften. Ideaal. En die goede bronvermelding doet wonderen voor je cijfer.

Oke, toegeven aan afleiding is supermakkelijk. Maar tot 3 uur ’s nachts wakker moeten blijven om door te werken is gewoon zwaar. Zie de opdracht niet alleen als eindproduct maar kijk naar het hele schrijfproces. Hak het in stukjes en maak het jezelf makkelijker. Zie iedere fase als iets dat je weer een stapje verder brengt. Je gaat met die dikke 8 naar huis!

Marjoleine Molenaar

1000 Resterende tekens