4 x Bauhaus-pioniers

06 mrt 2019

4 x Bauhaus-pioniers

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Duitse ontwerpschool Bauhaus zijn deuren opende. In het Rotterdamse straatbeeld zien we er nu nog invloeden van. In deze blog tippen we vier biografieën die het levensverhaal vertellen van illustere Bauhaus-kunstenaars.

1. 'Want de grond behoort ons allen toe' over Lotte Stam-Beese 

Kleinpolder, Pendrecht, Lage Land, Hoogvliet en Ommoord: het zijn ontwerpen van de hand Lotte Stam- Beese. Lotte begon als jonge student weven aan het Bauhaus en ontwikkelde zich door tot stedenbouwkundige. Vlak na de oorlog werd ze benoemd als stedenbouwkundig architect bij de Dienst 'Stadsontwikkeling en Wederopbouw' in Rotterdam. Ze was en bleef daar de enige vrouwelijke architect.

2. 'Walter Gropius, 1883-1969: propagandist voor de nieuwe vorm'
Walter Gropius is de grondlegger van de Bauhaus-school. Gropius werd samen met Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en J.J.P. Oud gerekend tot de Grote Vier van de bouwkunst. Gropius was tevens een van de vele echtgenoten van Alma Mahler, componiste met een stormachtig bestaan.

3. 'Ludwig Mies van der Rohe 1886-1969: de structuur van de ruimte'
'Less is more', aldus deze wereldberoemde Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper. Hij bedacht niet alleen de 'barcelona chair', maar was ook de geestelijk vader van de eerste standaard wolkenkrabber - een stalen raamwerk met glas. De huidige skyline van wereldsteden is ondenkbaar zonder Mies van der Rohe. In 1930 was hij directeur van het Bauhaus, totdat deze in 1932 door de nazi's werd gesloten.

4. 'J. J. P. Oud: architekt 1890-1963: feiten en herinneringen gerangschikt'
Het Witte Dorp, Cafe De Unie, de Spaarbank en huizenblokken in Spangen en Tussendijken zijn ontwerpen van architect Jacobus Oud. Zijn zoon, Hans Oud, onderzocht later het denken en werken van zijn vader voor dit boek. Door de speciale vader-zoon relatie heeft het boek iets intiems. Het bevat feiten en nuances die een andere schrijver niet zomaar in een boek zou verwerken.

Gegrepen door Bauhaus? De bibliotheek en Museum Boijmans van Beuningen bieden meer:

Foto: Aad Hoogendoorn. 

4x bauhaus pioniers 1

Marjoleine Molenaar

1000 Resterende tekens