Review: Weg ermee - Dennis Storm

25 sept 2018

Review: Weg ermee - Dennis Storm

In 'Weg ermee' rekent Dennis Storm af met de consumptiemaatschappij. Want al die spullen die we denken dat we nodig hebben, zijn allemaal overbodige bagage. En die kunnen we niet gebruiken als we thuis willen leven alsof we op reis zijn, zegt hij.

Minimalistisch is Weg ermee in ieder geval, want als je een beetje doorleest, heb je het in een uurtje uit. Maar het is een interessant uur, waarin Dennis, die je misschien nog kent als presentator van reisprogramma's bij BNN, zijn visie op minimalisme deelt. En voor minimalisme is het hoog tijd, want de consumptiemaatschappij heeft ons allen in een ijzeren greep. We zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien en lopen alle trends achterna, van technologie tot mode ('Zelf heb ik ook jarenlang voor lul gelopen in hippe kleding die mij helemaal niet stond').

Wat stelt Dennis daar tegenover? Minimalisme. Oftewel: thuis leven alsof je op reis bent. Want dat is volgens hem de essentie van minimalisme. Tijdens zijn vele reizen raakte hij geïnspireerd door de simpelheid van een hotelkamer. Daar is volgens hem 'niets behalve het essentiële en dat heeft op mij een kalmerend effect'. Hoe anders is het in veel andere woningen, waar een veelheid aan spullen ervoor zorgt dat je maar moeilijk tot rust komt. Veel spullen bewaren we, mochten we ze ooit nog eens nodig hebben. We vinden het zonde om ze weg te doen. Geen goede argumenten, zegt Dennis, die deze week samen met auteur Jelle Derckx een theatercollege over minimalisme geeft. "Dat er tweehonderd pennen, zestien kladblokken, drie geodriehoeken, een stapel bierviltjes, sleutels waarvan niemand weet wat ze openen, oude bioscoopkaartjes, halfvolle pakjes kauwgom en 22 andere willekeurige items in een lade passen wil niet zeggen dat het er ook in móét."

Maar uiteindelijk draait minimalisme niet om opruimen, net zomin als Weg ermee een 'opruimboek' is. Het doel is niet puur het hebben van zo min mogelijk spullen, maar meer het creëren van een levensstijl met spullen die waarde toevoegen. Minimalisme is vooral een mindset, eentje die je leven fijner, mooier en beter kan maken. En iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Minimalisme is dus zeker geen keurslijf, zegt de schrijver: minimalisme moet niet als een streng geloof voelen, vol regels en wetten."

Dennis schrijft dat in dit essay tegen de consumptiemaatschappij zo begeesterend op, dat je haast de neiging krijgt in het winkelcentrum verkopers van zinloze spullen met dit boeiende boek om hun oren te slaan.

Dennis Kemperman

Sinds 2015 ben ik redacteur en contentspecialist bij Bibliotheek Rotterdam. Daar hou ik me bezig met de website en social media. Ik blog over zo'n beetje alles wat er in onze bibliotheek gebeurt.

1000 Resterende tekens