Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling

30 juli 2018

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling

Via de Online Bibliotheek kun je verschillende cursussen volgen: presentaties samenstellen met Powerpoint, een LinkedInprofiel aanmaken, Frans of Spaans, bloemschikken, gitaar spelen… Maar één van de leukste cursussen is toch wel ‘Wijn’!

Begin dit jaar maakte ik kennis met de cursussen van de Online Bibliotheek en ik ben fan geworden. Voordat ik eerder dit jaar op vakantie ging naar Frankrijk zag ik de cursus ‘Wijn’. Nu drink ik regelmatig een glas wijn maar bij het beschrijven van de smaak kwam ik vaak niet verder dan ‘lekker’, ‘zuur’ of ‘fruitig’. En hoe dat ijzerdraadje om een champagnekurk heet? Ik had geen idee.

Asperges en gemaaid gras
De online cursus leert je niet alleen over de geschiedenis van wijn en hoe het gemaakt wordt, er moet natuurlijk ook geproefd worden. Na een ritje naar de supermarché konden we echt beginnen: hoe ziet de wijn eruit, wat ruik en proef je en wat vind je ervan? Uiteraard inclusief het walsen van de wijn in je glas en je neus diep in het glas steken. In de cursus leer je welke karakteristieken je kunt herkennen in onder andere Chardonnay (bijvoorbeeld noten of geroosterd brood) of Sauvignon Blanc (groene appels, asperges of gemaaid gras). Ook de combinatie tussen bepaalde wijnen en bijpassende gerechten wordt behandeld.

Ik denk niet dat de nieuwe Thérese Boer (sommelier bij restaurant De Librije) of Astrid Joosten (vinoloog) nu geboren is maar deze cursus is een mooie introductie in de wereld van de wijn. Oja, en dat ijzerdraadje om de champagnekurk? Dat heet een muselet.

Meer weten
In de Online Bibliotheek vind je meer dan veertig cursussen. Als lid van de bibliotheek kun je per jaar twee cursussen kiezen die je op je eigen tempo volgt. Daarnaast krijg je iedere maand een korte cursus cadeau. Wil je meer weten over welke cursussen je kunt volgen en hoe het werkt? Bekijk de website van de Online Bibliotheek. En ben je even uitgeleerd en toe aan ontspanning? Je vindt hier ook e-books en luisterboeken.

Marjan van der Marel

1000 Resterende tekens