Dionne leest: 9-12

05 sept 2018

Dionne leest: 9-12

Webredacteur en boekenliefhebber Dionne deelt hier regelmatig haar boekentips. In deze blog bespreekt ze de boeken die ze heeft gelezen sinds maart. 

Het is alweer een tijd geleden dat ik een blog schreef over de boeken die ik gelezen heb. Te druk op het werk of te druk als ik thuiskwam. Maar nu de zomervakantie van start is gegaan in Rotterdam, heb ik opeens weer wat meer ruimte in mijn agenda. En dus een blog! Over boek 9 tot en met 12. Enjoy!

Wormen en Engelen9. Maarten van der Graaff - Wormen en engelen 
Ik leende dit boek bij de bibliotheek omdat ik naar de boekenclub van Merel, de Super Secret Book Society, wilde gaan. Ik denk niet dat ik het boek zelf uitgekozen had in een boekenwinkel. Sowieso spreekt de kaft mij helemaal niet aan. En alhoewel ik geloof in de uitdrukking 'never judge a book by its cover', merk ik dat de kaft meestal toch belangrijk is in mijn keuzeproces - misschien wijd ik daar nog eens een blog aan. Maar goed, terug naar Wormen en engelen. Het boek vertelt het verhaal van een student die erachter probeert te komen welke rol zijn gereformeerde achtergrond speelt in zijn leven en denken. Op zich een interessant idee dat ook al vaker is gebruikt in de moderne Nederlandse literatuur. Ik kwam echter heel moeilijk in het boek. Er waren lange passages met filosofische overdenkingen en onderzoeken die ik niet helemaal in het boek vond passen. Nu ik terugdenk aan het boek, denk ik dat ik het boek misschien niet op een geschikt moment heb gelezen. Wellicht zou ik het boek beter waarderen als ik het boek nu zou lezen.  

Is Everyone Hanging Out Without me

10. Mindy Kaling - Is Everyone Hanging Out Without Me?
Ik heb echt heel erg gelachen om dit boek. Ik houd van Mindy Kaling. Ze is grappig en helemaal zichzelf. Kaling vertelt over het begin van haar carrière, de afwijzingen die ze kreeg en de fouten die ze maakte. Over haar gewicht en haar kleine appartement in New York. Maar ook over alledaagse dingen of vragen als 'wat is de perfecte hoeveelheid faam?'. Die vraag beantwoordt ze trouwens met 'zo bekend dat je nooit veroordeeld wordt voor moord'. Echt, Mindy Kaling is een heldin. Ben jij ook fan? Kijk dan eens naar de serie The Mindy Project, waarin Kaling de hoofdrol speelt en net zo grappig is als in dit boek. 

Wees onzichtbaar

11. Murat Isik - Wees onzichtbaar
Als boekenliefhebber kon je bijna niet om dit boek heen. Wees onzichtbaar won de Libris Literatuur Prijs 2018 en Boekhandelsprijs 2018 (wat betekent dat het boek favoriet was bij boekenverkopers) en werd in bijna elk (avond)programma besproken. Het boek vertelt het verhaal van een Turkse jongen, Metin, die samen met zijn ouders en zus in de Bijlmer belandt. Met een afwezige en gewelddadige vader is het voor Metin niet altijd makkelijk om zich te concentreren op school en andere belangrijke zaken in zijn leven. De roman is gebaseerd op het verhaal van de schrijver zelf, die ook met een afwezige vader opgroeide in de Bijlmer. Ik vond het een mooie coming-of-age roman die goed laat zien hoe het was om op te groeien in de Bijlmer. 

BIRK

12. Jaap Robben - Birk
Dit boek las ik een paar jaar terug voor het eerst. Ik wist nog wel hoe het verhaal ongeveer ging, maar veel details waren verloren gegaan. Belangrijk om te weten: ik heb het boek niet gelezen, maar ik heb naar het luisterboek geluisterd. Heel fijn om tijdens het afwassen, opruimen of gewoon tijdens een momentje op de bank, te luisteren naar een mooi verhaal. Ik vond het heerlijk. Het boek was goed, dat vond ik na het lezen ook al, maar ik werd me opeens bewust van veel details die me eerder niet opgevallen waren en die het verhaal een diepere betekenis gaven. Ik zou je zeker aanraden eens een luisterboek te proberen (en voor de beginners is het misschien een idee om een boek te luisteren dat je al eens gelezen hebt!). 

 

Goodreads Reading Challenge
Ik probeer dit jaar 30 boeken te lezen en houd dit bij op boekenplatform Goodreads. Wil je weten welke boeken ik op mijn lijstje heb staan of welk boek ik aan het lezen ben? Kijk dan op mijn Goodreads-pagina.

 

 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens