In jouw schoenen

02 nov 2017

In jouw schoenen

Voor de grap ben ik pas begonnen met creatief schrijven. Gewoon om te kijken hoe dat is. Ik heb een boek gevonden met allemaal opdrachtjes er in waar je meteen mee aan de slag kunt. Al snel had ik korte verhaaltjes over een hond, over de dag dat de zon was uitgedoofd en over een dag bekeken vanuit de ogen van een psychopaat. Vooral van dat laatste schrok ik wel. Wat kon ik me daar goed in inleven en wat een plezier had ik daarin! Toen bedacht ik me dat dat waarschijnlijk komt doordat ik veel gelezen heb. Bij het lezen van fictie leer je in iemand anders zijn schoenen te staan en door zijn of haar ogen naar de wereld te kijken.

In het magazine Leesmonitor van september 2017 staan een aantal interessante artikelen over de opbrengsten van lezen. Dat zijn er nog zoveel meer dan taalvaardigheid en woordenschat! De opbrengsten die bijvoorbeeld genoemd worden: lezen verruimt ons denken, vergroot ons welzijn en leert ons om anderen beter te begrijpen.

Met de boeken uit dit blog kunnen kinderen oefenen met het in de schoenen staan van iemand met een heel ander leven.

Stella, ster van de zee van Gerda Dendooven
Stella
Een man, een vrouw en een hond vinden als ze met hun bootje (Groot Geluk) aan het varen zijn een meisje in zee. Ze houden haar en voeren haar visjes. "Al is ons vissershuisje klein, in ons hart is plaats genoeg". Ze noemen haar Stella Maris. Stella groeit als kool, ze wordt zelfs zo groot dat ze niet meer in de school past. Ze is niet zo handig waardoor ze soms per ongeluk op een ander kind gaat zitten. De ouders gaan klagen en Stella mag niet meer naar school komen. Ik vond het mooi hoe de mensen die haar goed kennen dol op haar zijn. Anderen beoordelen haar alleen op haar uiterlijk en zijn bang van haar. De kinderen uit haar klas bijvoorbeeld willen haar niet kwijt. Jij gaat ook van de lompe Stella houden, zeker weten! Voorlezen vanaf 7 jaar.

  

De fantastische Max van Mars van Yvonne JagtenbergmaxvanMars
Max is een buitengewone bijzonder buitenaardse jongen. Hij komt eigenlijk van Mars en wordt hier op aarde opgevangen door mensen die zijn ouders worden genoemd. Aan alles merk je dat Max anders is en er vreemde ideeën op na houdt. De saaie meester A. Sterk heeft dan ook grote moeite met hem. Voor Max is het leven best moeilijk want hij verlangt terug naar Mars waar alle belangrijke dingen van hier onbelangrijk zijn en andersom. Max zit in groep 7 maar de schrijfwijze en vooral de illustraties zijn denk ik meer geschikt voor kinderen in groep 5-6. Erg grappig en herkenbaar denk ik. In elke klas zit wel zo’n bijzonder kind.

 

 gevangenisDe gevangenisfamilie van Perry Cook van Leslie Connor
Perry is geboren en opgegroeid in de gevangenis waar zijn moeder haar straf uitzit. Vlak voordat zijn moeder zou vrij komen, komt er een kink in de kabel. Perry komt tegen zijn zin in een pleeggezin terecht. Hij mist zijn "familie" erg. Niet alleen zijn moeder maar ook de andere bewoners en het personeel van de gevangenis Blue River. Buitenstaanders denken dat hij beter af is in het pleeggezin. Een kind hoort toch niet in een gevangenis! Maar voor Perry is de gevangenis alles wat hij kent, vertrouwt en waar hij zich veilig bij voelt. Een mooi verhaal over hoe voor elk kind de situatie waarin hij of zij opgroeit normaal is. (Voor)lezen vanaf 10 jaar.

 

  Kom binnen!Kom binnen van Ton Koene
Met behulp van prachtige foto's en korte tekstjes krijg je een kijkje in het leven van vijf kinderen van 11-13 jaar en hun gezin. Ze wonen in Namibië, Afghanistan, Lapland, China en Amsterdam. Een prachtig boek om samen met kinderen uit groep 7-8 te bekijken en te vergelijken. Wat maakt deze levens nu zo verschillend en wat hebben de kinderen gemeen? Het doet je realiseren dat kinderen hier een heel vrij leven hebben met als enige taak één keer in de week de afwasmachine leeghalen!

 

Wat niemand ziet van Martijn NiemeijerWatniemandziet
Ros loopt veel op straat. Ze heeft overal in de stad kleine tuintjes gemaakt met afval waar ze hele fantasieverhalen bij verzint. Ze maakt vlinders en bloemen van zilverpapier, hangt verloren elastiekjes in een boom en is helemaal blij als ze kastanjes vindt. Het klinkt heel vrolijk maar meteen voel je dat onder dit verhaal een verhaal zit van een kind dat eenzaam is en verwaarloosd wordt. De schrijver is ijzersterk in het neerzetten van een sfeer. Het is zeker geen makkelijk boek om te lezen en de buitenkant vind ík prachtig, maar de doelgroep niet ben ik bang. Het einde vond ik mooi omdat er iets in zit waar je over verder kan fantaseren. Vanaf 11 jaar.

  

Mon en Gies van Do Van RanstMonEnGies
Het aparte van dit verhaal is dat kinderen maar een bijrol spelen. De echte hoofdpersonen zijn Mon en zijn nieuwe buurman in het verzorgingstehuis Gies. Wolf is de kleinzoon van Mon en komt samen met zijn vriendinnetje Bes veel in het huis. Bes zet regelmatig de boel op stelten met bijvoorbeeld een rollatorrace. Gies is niet gelukkig, hij mist zijn zus Sus die volgens hem naar Canada is vertrokken. Mon mist zijn vrouw die is overleden. Hij beschrijft het missen als het gevoel alsof er een grote vriendelijke hond op je borst zit. Je wilt de mooie herinneringen koesteren maar krijgt geen lucht meer door de pijn die dat herinneren doet. Ik ben wel heel benieuwd of er kinderen zijn die dit verhaal begrijpen en waarderen. Kunnen zij zich ook inleven in deze oude mannen? Zou wel wat moois opleveren als dat lukt!

 

Ida van der Linden, leesconsulent Bibliotheek Rotterdam

 

 

 

  

Ida van der Linden

1000 Resterende tekens