Terugblik Conferentie Leesbevordering 2017 in Bibliotheek Rotterdam

12 juni 2017

Terugblik Conferentie Leesbevordering 2017 in Bibliotheek Rotterdam

Hoe belangrijk is lezen? Theo Kemperman opende op 24 mei 2017 de Conferentie Leesbevordering in het Bibliotheektheater en vertelde hoe hij zelf plezier beleeft aan het lezen van boeken. “Geen televisie, film of radio kan vervangen wat er allemaal in je hoofd gebeurt als je fantasie wordt geprikkeld door een boek. Daarbij raakt lezen alle kernwaarden van de bibliotheek. Ontmoeten, ontdekken, ontspannen en ontwikkelen.” 

Na de opening begon de plenaire lezing: ‘Meer lezen, beter in taal’. Kees Broekhof, dé leeskundige van Nederland, vertelde wat (voor)lezen doet met de woordenschat en het tekstbegrip van kinderen. “Een goed boek is de beste taalmethode!” Na zijn lezing kon je deze middag rekenen op een ‘smeltkroes’ aan workshops en presentaties, waarvan je er twee kon bezoeken.

Bekijk, download de presentatie Meer lezen beter in taal.

SelmaNoortSchrijfworkshop ‘Van verbeelding naar beschrijving’ door Selma Noort

Door te werken met muziek leren kinderen hun gedachten, gevoel en emotie onder woorden te brengen. Selma liet muziekfragmenten horen om de verbeelding van het publiek aan te spreken en dat lukte. Aan het einde van de workshop werd er zelfs nog geswingd op ‘Happy’ van Pharrell Williams en verliet iedereen vrolijk de zaal.

Bekijk, download het Werkblad workshop muziek leerkrachten.

 

FemkeGanzemanPresentatie ‘leesbevordering in de klas’ door expert Femke Ganzeman

Femke is bekend van www.leesbevorderingindeklas.nl. Een  site gericht op de bovenbouw met  tips en ideeën voor het vinden van fictieboeken bij lessen. Zij gaf leestips. De leerkrachten waren enthousiast bij het zien van alle boeken die Femke presenteerde.

Bekijk, download de Presentatie workshop Leesbevordering in de bovenbouw

 

En verder…

Onze eigen collega’s Caroline Koenen en Ida van der Linden, leesconsulenten, gaven een  workshop over Leesgesprekken.

Bekijk, download de  Leesgesprekkenbrochure.

Jeanne Kurvers, van de Universiteit van Tilburg, gaf een interactieve presentatie over de moeilijkheden en kansen van successieve meertaligheid en er was een workshop Books, Bricks & Bites. Natuurlijk was ‘de Kleine Kapitein’ ook aanwezig met verse boeken.

Kleinekapitein 

Na afloop vertrokken de deelnemers vol nieuwe ideeën de lentehitte in om zelf met hernieuwde motivatie aan de slag te gaan binnen hun school.

Het was een geslaagde middag  om met (lees)plezier op terug te kijken.

Renkie van der Linden, Specialist leesconsulent afdeling Educatie

Bekijk de korte video-impressie:

Bekijk het fotoalbum en download de foto's:

Conferentie Leesbevordering

 

 

John Valk

1000 Resterende tekens