Boekenweek: 5x de moedige vrouw

22 mrt 2019

Boekenweek: 5x de moedige vrouw

Het is weer tijd voor de Boekenweek! Dit jaar staat in Bibliotheek Rotterdam De Moedige Vrouw centraal. Daarom in deze blog 5 leestips over moedige vrouwen. 

Tóch doorwerken terwijl je wordt bedreigd, tegen de stroom inzwemmen en een dikke huid kweken. Bijvoorbeeld door te te strijden tegen gedwongen huwelijken óf door je eigen mening te publiceren-hoe controversieel ook. Op z'n Rotterdams gezegd: dat zijn vrouwen met...

Tijdens de Boekenweek (van 23 tot 31 maart) brengen we in Bibliotheek Rotterdam een ode aan 'De Moedige Vrouw'. We geven 5 leestips uit onze collectie over de vrouwen die je terugziet in de expo Palet van Verzet in de hal van de Centrale Bibliotheek.

Boekenweek blog marjoleine

 • Duizend ogen
  Fotografe Marielle van Uitert reist de wereld over naar de conflictgebieden en brandhaarden zoals Aleppo, Koerdistan en de Palestijnse gebieden. Ze wil meer laten zien dan de gebeurtenissen; ze toont het verhaal achter de beelden. 'Het gaat mij om de innerlijke kracht van mensen in ogenschijnlijk hopeloze situaties'.

 • Farah Karimi- Het geheim van het vuur : strijdend voor vrijheid van Teheran naar Den Haag
  Autobiografie uit 2005 van de uit Iran afkomstige directeur van Oxfam Novib-Farah Karimi. Ze verzette zich tegen eind jaren ''70 en '80 tegen de sjah en de moellahs, nadat ze zich aanvankelijk had aangesloten bij de revolutie van ayatollah Khomeini. Dit boek kreeg veel aandacht in de media en de vele reacties erop waren zeer uiteenlopend en soms behoorlijk fel. Een terugblik op een turbulente periode.

 • Wij Metje Blaak
  Metje Blaak (1949) – oud-prostituee, is de oprichter van Stichting de Rode Draad- om de positie van prostituees te verbeteren. Ze is nog steeds vraagbaak voor meisjes van plezier. In deze biografie beschrijft ze haar levensloop: van haar jeugd in het oosten van het land tot haar woordvoerderschap voor de stichting voor sekswerkers in Amsterdam.

 • Hedy: feministe, politica, actievoerster
  Hedy d’Ancona (1937) – medegrondlegster van de tweede feministische golf, in verzet tegen ongelijke rechten mannen en vrouwen, tegenwoordig voorvechtster verbetering positie en zelfbeschikkingsrecht ouderen. De kiem van haar verzet is gelegd in WOII toen haar vader werd vermoord in Auschwitz. Dit boek gaat in op het intrigende leven van deze politica en activist.

 • Palet van Verzet
  Het boek bij de expo! Portretten van veertien vrouwen die streden en strijden voor rechtvaardigheid. De auteur interviewde en fotografeerde verzetstrijdsters uit de Tweede Wereldoorlog Joke Folmer, Betty Polak, Mia Lelivelt, Freddie Oversteegen en Selma Velleman, mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld, columniste Ebru Umar, Hedy d'Ancona, oorlogsfotografe Marielle van Uitert, COC-voorzitster Tanja Ineke, Farah Karimi, Metje Blaak, kunstenares Iris Kensmil en Femmes for Freedom strijdster Shirin Musa. Indrukwekkend boek over moedige vrouwen en wat hen drijft.

Meer zien? Bezoek de tentoonstelling Palet van Verzet in de hal van de Centrale Bibliotheek.

 

 

Marjoleine Molenaar

1000 Resterende tekens