Dionne leest: boek 17-21

11 dec 2018

Dionne leest: boek 17-21

In deze blog vertel ik, Dionne, je over de boeken die ik heb gelezen. Dit keer twee graphic novels, een scheidingsdrama en een klassieker van Agatha Christie.

In de vorige Dionne leest gaf ik aan dat ik aardig moest doorlezen om nog aan de dertig boeken in 2018 te komen. Helaas is er nog geen boek bijgekomen en dus staat december, naast alle kerstverplichtingen, in het teken van lezen, lezen, lezen! 

Birma17.  Guy Delisle - Birma  
Tijdens mijn stage bij Uitgeverij De Bezige Bij mocht ik af en toe een boek mee naar huis nemen. Heel fijn, want ik reisde elke dag van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug en een goed boek maakte deze reistijd iets minder erg. Eén van die boeken, 'Jeruzalem' van Guy Delisle, las ik in een treinrit uit. Delisle probeert in zijn graphic novels de 'vreemde' landen waar hij tijdelijk woont, vanwege het werk van zijn vrouw, te duiden door zijn ervaringen op te tekenen en in de context van het land te plaatsen. In het geval van Jeruzalem en dus Israël vond ik dat heel goed gelukt. Ook Berichten uit Birma, waarin de gespannen situatie in het land heel voelbaar wordt, vond ik erg interessant. Delisle's observaties geven je een kleine inkijk in de mooie en minder mooie kanten van het land. Vind je het leuk om meer te weten te komen over verre landen? Probeer dan zeker eens de boeken van Guy Delisle! 

Blauwe pillen blog18. Frederik Peeters - Blauwe pillen 
Na het lezen van Berichten uit Birma wilde ik nog meer graphic novels lezen. Na wat snuffelen in de bibliotheek, kwam ik terecht bij Blauwe pillen van de Zwitser Frederik Peeters. De graphic novel is net als Berichten uit Birma gebaseerd op het leven van de auteur. Blauwe pillen gaat over het liefdesverhaal van de auteur; hoe hij zijn vrouw en haar driejarige zoontje leerde kennen én hoe hij erachter kwam dat de liefde van zijn leven en haar zoontje besmet zijn met het hiv-virus. Peeters beschrijft deze ontdekking heel rauw en eerlijk. Ook het leven met zijn vrouw en de ziekte heeft hij mooi verbeeld. Het is geen vrolijk onderwerp, maar Blauwe pillen maakt het onderwerp wel heel persoonlijk en daarmee draagt hij bij aan het verkleinen van het taboe op hiv en aids. Als je besluit de graphic novel te gaan lezen, let dan vooral ook op het gebruik van symbolisme in de kaders en tekeningen zelf. 

XY blog

19. Franca Treur - X&Y
Franca Treur debuteerde in 2009 met haar roman Dorsvloer vol confetti over een meisje dat opgroeid in een zwaar gereformeerd gezin in Zeeland. Na haar debuut volgde meerdere romans en in 2016 volgde de verhalenbundel X&Y, verwijzend naar de inwisselbare personages van haar verhalen. Het is een heel fijn boekje met korte verhalen (2 à 3 pagina's) over allerlei soorten menselijke relaties, die vaak heel mooi de realiteit van een relatie en gesprekken weergeven. De tekeningen in het boek versterken de verhalen en zijn daarnaast ook gewoon mooi. Ik kan me goed voorstellen dat je de verhalen in dit boekje vaker kunt lezen en steeds nieuwe inzichten krijgt. Zeker een aanrader. Ook als je op zoek bent naar een boek dat je zo uitleest, voor als je bijvoorbeeld nog een Goodreads-challenge moet halen. 

Ik nog wel van jou blog

20. Elke Geurts - Ik nog wel van jou 
Dit boek vond ik echt hartverscheurend. Ik nog wel van jou beschrijft wat er gebeurt als de man van schrijfster Elke Geurts haar vertelt dat hij niet meer van haar houdt. De schrijfster wordt wakker geschud, houdt nog wel van haar man en probeert vervolgens van alles om ervoor te zorgen dat ze niet wordt verlaten. Zo is dit boek gebaseerd op de columns die Geurts over haar huwelijk in dagblad Trouw schreef. Met die columns wilde ze eigenlijk laten zien dat elk huwelijk zijn problemen heeft, maar dat het uiteindelijk ook weer goed kan komen. Helaas voor Geurts was dat niet het geval voor haar huwelijk. Het moeizame proces van verwerking, vechten, verdriet en uiteindelijk acceptatie van de scheiding wordt eerlijk en rauw vertelt. Je voelt echt de emotie van de auteur. Lees, maar wees gewaarschuwd, je gaat iets voelen. Na het verschijnen van Ik nog wel van jou werd Elke Geurts geïnterviewd in VPRO Boeken

Agatha Christie blog21. Agatha Christie - Moord in de Oriënt Expres
Ik sluit af met een klassieker: een detective van de wereldberoemde schrijfster Agatha Christie. Ik had nog nooit een detective van haar hand gelezen en vond dat het wel eens tijd werd. Omdat ik een jaar Turks heb gestudeerd en geïnteresseerd ben in het Midden-Oosten, koos ik voor Moord in de Oriënt Expres. Het verhaal speelt zich af in de trein, op het traject van de Oriënt-Expres, die van Istanbul naar Parijs rijdt. Hercule Poirot, de detective in veel van Christie's boeken, is met de trein onderweg naar het Verenigd Koninkrijk als de trein vast komt te staan door een sneeuwstorm. Tegelijkertijd blijkt dat een van de passagiers in de trein is vermoord. Poirot gaat op onderzoek uit en ondervraagt de passagiers een voor een. Wie de dader is, waarom de moord is gepleegd en dat soort details ga ik natuurlijk niet verklappen. Het is zeker een boek dat lekker wegleest, maar ik ben nog steeds geen fan van detectives. 

 

Goodreads Reading Challenge
Ik probeer dit jaar 30 boeken te lezen en houd dit bij op boekenplatform Goodreads. Wil je weten welke boeken ik op mijn lijstje heb staan of welk boek ik aan het lezen ben? Kijk dan op mijn Goodreads-pagina.

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens