Conferentie Leesbevordering 6 juni 2018, een verslag

15 juni 2018

Conferentie Leesbevordering 6 juni 2018, een verslag

Op een zonnige woensdagmiddag stroomde de foyer van het Bibliotheektheater weer vol met mensen die leesbevordering een warm hart toedragen. 

Op zwoele zomermuziek werden de bezoekers alvast in de stemming gebracht zodat ze vrolijk langs alle kraampjes liepen. Hier werd meer informatie verschaft over Zomerlezen en de VakantieBieb-app, kon je onder andere bijpraten met de accountmanagers van de bibliotheek, de nieuwste boeken inkijken, kopen en laten signeren door aanwezige schrijvers bij kinderboekwinkel De Kleine Kapitein en kennismaken met het werk van de Rotterdamse stichting Taal voor Mekaar!

Na een warm welkom met een mooi gedicht van Ted van Lieshout, voorgedragen door Caroline Koenen van de Bibliotheek Rotterdam, ging iedereen op weg naar de eerste workshop. Er werden in totaal zes verschillende workshops aangeboden:

Boekwijzer 
De website Boekwijzer, gestart door Eline Rotter, draait geheel om kinderboeken en alles wat met kinderboeken te maken heeft. Je vind er onder andere interviews met kinderboekenschrijvers, kinderboekentips en leesbegeleiding. Tijdens de conferentie deelde zij haar passie voor leesbevordering en haar geloof dat er voor ieder kind een boek is. Alle kinderen willen mooie verhalen lezen, maar kunnen die vaak zelf niet vinden. Leraren en leesconsulenten zijn er gelukkig om deze kinderen op weg te helpen. Vind jij het als leerkracht lastig om jouw leerlingen te adviseren? Schakel dan hulp in! Zoek iemand, bijvoorbeeld de leesconsulent of mail Eline en vraag om raad. Tijdens de workshop werd flink meegeschreven, we kregen zelf ook gelijk zin om te gaan lezen. 

 Portret Eline Rotter

Benny Lindelauf
In de extra lange workshop van auteur Benny Lindelauf gingen de deelnemers aan de slag met creatief schrijven. Hij maakte hierbij onder andere gebruik van de (mooie) methode van Mariet Lems: Weten waar de woorden zijn.

Benny Lindelauf

Doe mij maar een boekbespreking
Onze leesconsulenten Baukje en Ida hebben in hun workshop leerkrachten overtuigd van het feit dat boekbesprekingen voortaan op een heel andere manier ingezet kunnen worden. De beste boekpromotie doen kinderen onderling. Hoe zet je boekbesprekingen in om de leesmotivatie te vergroten? In deze hand-out vind je hier meer informatie over. 

Sfeerimpressie workshop Boekbesprekingen

Workshop Erik van Os
Bij de workshop van auteur Erik van Os was het weer een vrolijke boel. Met gitaar in de hand liet hij zien hoe makkelijk het is om versjes en liedjes aan te bieden aan jonge kinderen.  

Sfeerimpressie Erik van Os

Themakisten speciaal onderwijs
Collega’s Lucia en Elsemieke presenteerden vol trots de gloednieuwe themakisten voor het speciaal onderwijs (cluster 3 en 4 scholen). De aanwezigen konden bijna niet wachten om met deze boeken en spellen aan de slag te gaan. Vanaf komend schooljaar kunnen ze bij de wisselcollecties voor deze scholen meegeleverd.

Themakisten

De Kleine Kapitein
Welke mooie, bijzondere en nieuwe boeken mogen echt niet ontbreken in de klas of schoolbieb? Daniel Albering van kinderboekwinkel De Kleine Kapitein heeft het allemaal laten zien.

 Sfeerimpressie

Tot slot werden we getrakteerd op een luchtige finale in het Bibliotheektheater. Meester Mark werd hij-instromer na een aantal jaar als journalist op en rond het Binnenhof gewerkt te hebben. Hij ging werken op de Augustinusschool in het Oude Westen, wat toch heel wat pittiger was dan hij verwachtte. Na twee jaar stopte hij en schreef hij zijn ervaringen op. Ook verzamelt hij leuke, grappige of toch bloedserieuze antwoorden en opmerkingen van kinderen op hun toetsen en in antwoordenboekjes. Deze deelt hij op Instagram en Facebook, en vanmiddag ook met ons: goed om te zien hoe creatief kinderen in hun denken en met taal kunnen zijn!  
Bedankt iedereen voor deze fijne middag! (En nu naar de Action???)

Meester Mark

Els Zeedijk

1000 Resterende tekens