Eng!

78Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 okt.) is dit jaar gruwelijk eng. Niet iedereen is daar blij mee. Ikzelf ben ook niet zo van het hele enge. Het enige enge boek dat ik me nog herinner van vroeger is de meestervan de zwarte molen  van Otfried Preussler. Wel had ik een broer die regelmatig zijn kamer ombouwde tot spookhuis. Toen ik zijn kamer overnam is er heel wat tijd, moeite en witte verf gaan zitten in het overschilderen van de monsters en dracula’s op de muren. Ook had hij een griezelkwartet verzonnen. “Mag ik van jou van de afgehakte lichaamsdelen: het hoofd?” Voor  kinderen als mijn broer is deze Kinderboekenweek zeker een feest! 

 

DuDulleGrietlle griet van Geert de Kockere 

Een prentenboek van Geert de Kockere en Carll Cneut staat altijd garant voor iets bijzonders. In dit boek is het schilderij Dulle Griet van Pieter Breugel de Oude als basis genomen. Op de achterkant staat dit Jeroen Bosch-achtige schilderij met verbeelding van de ingang van de hel. Griet wordt geboren als Greetje, maar al snel blijkt ze een vreselijk kreng. Als anderen zeggen dat ze naar de hel moet lopen gaat ze dat ook echt doen. Ze wil de duivel gaan vragen of hij haar wil hebben. Het boek staat vol met doodshoofden en vreemde wezens in alle soorten en maten. De platen en de tekst zijn heel vreemd maar ik vind ze prachtig en lekker eng. 

 

Stranders van Iris Stobbelaar Stranders

De ouders van Job zijn heel druk waardoor Job vaak op zijn jonge zusje Kaatje moet passen. Dat irriteert hem zo nu en dan vreselijk. Op een dag is hij zo kwaad dat hij wenst dat ze verdwijnt. Zijn schrik is groot als hij merkt dat zijn wens is uitgekomen. Kaatje is terecht gekomen in een andere wereld waar alle mensen heen gaan die verwenst worden. Job is de enige die haar daar weer uit kan redden. Het wordt een tocht met verschillende helpers en tegenstanders, met rampen en monsters. Een spannend geschreven verhaal met mooie karakters die niet altijd blijken te zijn wie ze lijken. Geschikt voor niet al te bange kinderen vanaf 10 jaar.

 

Rovers gezochtRover gezocht van Udo Wiegelt

Finn is stalknecht van de koning van Ignazië, een klein eiland dat niemand kent. De wachtmeester van Ignazië is ziek en dit komt omdat hij niets te doen heeft. Finn wil zijn vriend graag helpen dus hij gaat op zoek naar een rover. Vervolgens beleeft hij allerlei spannende avonturen waarbij hij sprookjesachtige figuren tegenkomt zoals bijvoorbeeld de kraaienheksen. Hij vindt ook wel rovers maar bijna allemaal blijken ze niet echt geschikt omdat ze eigenlijk heel aardig zijn en liever een echt beroep uitoefenen. Het is grappig geschreven, de karakters zijn levendig en de illustraties zijn prachtig. Het taalgebruik is soms wel pittig dus het lijkt me echt een voorleesboek voor kinderen van 8-9 jaar.

  

De verschrikkelijke sneeuwman van Alyze BosVerschrikkelijke sneeuwman

De ouders van Eefje hebben het erg druk en weinig aandacht voor haar. Als ze met het verhaal thuiskomt dat ze een sneeuwmonster is tegengekomen in het park geloven ze haar niet. Ook op school vinden ze het maar een raar verhaal. Maar dan gebeuren er een reeks incidenten waar een zwerver in een oude bontjas verantwoordelijk wordt gehouden en wordt iedereen bang voor het "sneeuwmonster". Eefje gelooft niet dat ze de goede op het spoor zijn en richt met wat schoolvrienden de monsterclub op. Ze willen op eigen houtje uitzoeken wie nu het echte monster is en dat is best een gevaarlijk idee. Leuk aan het verhaal is de eigenwijze Eefje, dat het gaat om vooroordelen en dat het een heel onverwachte plot heeft. Vanaf 10 jaar.

 

Trubbel de TrolTrubbel de trol van Reggie Naus 

Pepijn gaat met zijn zus en vader in het Nevelwoud wonen waar hun vader boswachter is geworden. De mensen van het dorp durven niet het bos in omdat er rare wezens zouden leven. Volgens de vader is dat een verhaaltje om hem bang te maken om op zoek naar stropers te gaan. Maar er blijken echte trollen in het bos te zitten. Pepijn raakt bevriend met de jonge trol Trubbel die wel een beetje lomp is maar niet echt kwaadaardig. De opa van Trubbel is een liefhebber van mensenbeesten, hij heeft een heel kookboek vol heerlijke recepten. Reggie Naus verstaat de kunst van het met veel vaart, spanning en humor schrijven. Er zijn ook vervolgdelen. Voor kinderen van 8-9 jaar. 

 

Heel veel plezier in de Kinderboekenweek en kom vooral ook naar de bibliotheken van Rotterdam want die hebben een griezelig leuk programma.

Ida van der Linden, Leesconsulent Bibliotheek Rotterdam

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.