Kinderboekenweek 2017 - alle links verzamelen

28 sept 2017

Kinderboekenweek 2017 - alle links verzamelen

De 63e Kinderboekenweek loopt van 4 t/m 15 oktober 2017. Dit jaar staat griezelen centraal onder het motto Gruwelijk eng! Er staan weer veel activiteiten op stapel. Hieronder vind je een selectie van wat er komen gaat, lees- en lestips, etc. ...

Activiteiten

Bibliotheek Rotterdam organiseert in de Kinderboekenweek heel veel activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de voorstellingen 'Bart gaat griezelen' in Feijenoord, 'WC Monster' in Delfshaven of 'Spook onder je bed' in Charlois. Zelf aan de slag gaan kan bij de enge filmworkshop: 'Griezelen in je eigen spookhuis' in IJsselmonde of de tekenworkshop door Julliette de Wit in Lombardijen en Helen van Vliet in Nesselande. En natuurlijk is er nog het grote Kinderboekenweekfeest op 8 oktober in de Centrale Bibliotheek. Met maar liefst 23 diverse griezelactiviteiten: film-, theater en tekenworkshops, een theatervoorstelling, schminken, knutselen en met bekende schrijvers en illustratoren op bezoek: o.a. Tjibbe Veldkamp, Mies van Hout en Ingrid en Dieter Schubert.
Dit is allemaal nog maar een kleine greep uit het programma van de Kinderboekenweek, dus kijk vooral even in onze agenda of flyer voor het totaaloverzicht.

Algemeen

Gouden Penselen
Woensdag 20 september zijn de winnaars van het Gouden Penseel en het Gulden Palet bekendgemaakt. Het Gouden Penseel is gewonnen door Martijn van der Linden. - Tangramkat - Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat, 4+)
Het Gulden Palet ging naar - Circusnacht - Mattias De Leeuw (Lannoo, 4+).
De winnaars van een Zilveren Penseel zijn:
- Omdat ik je zo graag zie - Milja Praagman (De Eenhoorn, 4+) en
- Kek iz tak - Carson Ellis (Leopold, 4+)

3 oktober - opening Kinderboekenweek
Tijdens het Kinderboekenbal wordt zoals gewoonlijk bekendgemaakt welk boek de Gouden Griffel 2017 wint. Kanshebbers zijn:
- Alaska - Anna Woltz (Querido, 9+)
- Baby´tje in mama´s buik - Bette Westera (Gottmer, 4+)
- Kinderen met een ster - Martine Letterie, ill. Rick de Haas (Leopold, 6+)
- Naar het noorden - Koos Meinderts (Hoogland & Van Klaveren, 9+)
- Siens hemel - Bibi Dumon Tak, ill. Annemarie van Haeringen (Querido, 4+)
- T-Rex, Trix in Naturalis - Daan Remmerts de Vries (Leopold, 9+)
- Tangramkat - Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat, 4+)
Mogelijk wordt er ook nog een Boekensleutel toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt.

Kinderboekenweek

 

Lied Gruwelijk Eng
Het koor Kinderen voor Kinderen zingt net als ieder jaar een themalied voor de Kinderboekenweek. De titel is Gruwelijk eng. Jozua Douglas schreef het lied, samen met muziekproducent Tjeerd Oosterhuis. Naast een gewone videoclip is er ook een filmpje met dansinstructie, zodat leerkrachten in de klas het dansje kunnen oefenen met de leerlingen.

Neem ook eens kijkje op de officiële website van de Kinderboekenweek.

 

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek
Janneke Schotveld schreef het Kinderboekenweekgeschenk van 2017: Kattensoep, met illustraties van Annet Schaap.
Het Prentenboek van de Kinderboekenweek werd geschreven door Maranke Rinck en geïllustreerd door Martijn van der Linden: Knikkeruil.

Kerntitels
De CPNB heeft een selectie gemaakt van kerntitels, voor onder- midden- en bovenbouw basisonderwijs. Sommige van deze boeken zijn ook beschikbaar in gesproken vorm en in braille. Daarnaast is een aantal titels onderdeel van de lessuggesties.

Voorleesgids en Kinderboekenkrant
Bij de Bibliotheken en boekhandels zijn de Kinderboekenkrant en de Voorleesgids verkrijgbaar. Bij bibliotheken is vanaf 4 oktober tevens een speciale Kinderboekenweek Doe-krant verkrijgbaar.
De Kinderboekenkrant biedt voor 8 tot 12-jarigen een overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn. Hij staat vol tips, weetjes en achtergronden over kinderboeken en schrijvers. Een bewaarkrant en ook ver ná de Kinderboekenweek nog het lezen waard. De Voorleesgids bevat meer dan 200 boeken voor kinderen van nul tot zes jaar. Met o.a. bekroonde boeken, prentenboeken bij De Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek en heel veel andere (voorlees)boeken voor kleuters en peuters. Ouders vinden er ook veel voorleestips in.

 

 

Leestips en lessuggesties
Onze leesconsulent Ida schreef eerder al een blog met haar persoonlijke leestips voor deze Kinderboekenweek. Of zing gezellig mee met deze gruwelijk enge playlist van Muziekweb!

 

KBW2017 Boeken om te griezelen
Op Leesplein vind je een
themalijst Kinderboekenweek 2017: Griezelen met tientallen leuke en spannende boeken die passen bij het thema. In deze lijst vind je naast de 20 kerntitels een selectie van boeken met griezels en engerds voor 0 t/m 12+.
Een eveneens toepasselijke themalijst is
Spanning en avontuur.

Gruwelijk Enge Leestips
Op Leesplein 0-6 en 12+ verschijnt er elke woensdag een Gruwelijk Enge Leestip. Voor de lezers van 6-12 jaar wordt er zelfs elke dag een boek aanbevolen waar je al lezend van bibbert, siddert, huivert en gruwt.

Theaterleestips
Tijdens een feestelijke Kinderboekenweek zijn leesvoorstellingen heel geschikt!

 

Enge, spannende verhalen in een theaterleestekst lenen zich goed voor een optreden en kinderen vinden het fantastisch! Bijvoorbeeld De Gruffalo is nu uitgegeven als toneelstuk.

 


Liever niet griezelen …
Behalve griezelverhalen zijn er veel meer genres in boeken die best griezelig spannend zijn. Wat dacht je van gruwelijk enge sprookjes of grappige boeken die ook nog eens heel griezelig zijn……. Je vindt veel boekentips op de website
Leesbevordering in de klas

 

7 ideeën voor de (christelijke) Kinderboekenweek 2017

 

https://www.leesplein.nl/assets/nieuws/afbeeldingen/ChrKBmaandlogo.jpg”Bibbers in je buik”

 

Vind hier boekentips van griezelige spannende boeken van 0 tot 15+.

 

 

Ook juf Linda geeft op haar blog prima tips om het thema griezelen wat subtieler aan te pakken.

 

Facebook
Ben je op zoek naar die ene tip voor in de klas of wil jij iets delen? Kijk dan eens in de Facebookgroep Kinderboekenweek 2017. Hier delen leerkrachten en bibliotheekmedewerkers uit het hele land hun ervaringen. Een aanrader!

 

Leesplein
Raad de griezel

In de Kinderboekenweek wordt op
Leesplein 6-12 jaar dagelijks een boekengriezel voorgesteld. Raad jij wie er grote harige poten heeft, meerdere namen draagt of wie er elke dag kleiner wordt? Ook op Leesplein 0-6 jaar gaat het over boekengriezels. Om de dag staat er een monster centraal waar jonge kinderen heerlijk bij kunnen bibberen.

Interviews

Op Leesplein 6-12 jaar vertelt Janneke Schotveld hoe het was om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Vanaf 1 oktober te vinden bij
Interviews.
Op 1 oktober komt er ook een interview met Maranke Rinck online. Zij schreef het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Knikkeruil. Te lezen bij
Interviews op Leesplein 0-6 jaar.

Kennisquiz
Kinderen kunnen een speciale, extra griezelige
Kennisquiz invullen. Meerdere inzenders die alle vragen goed weten te beantwoorden worden verrast met een griezelig boek in de brievenbus.


 

 

Els Zeedijk

1000 Resterende tekens