Terugblik Inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek

04 sept 2017

Terugblik  Inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek

Ondanks het herfstige weer bezochten ruim 60 leerkrachten uit het basisonderwijs op 30 augustus de Inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek , georganiseerd door Educatie van Bibliotheek Rotterdam.

Kinderboekenschrijver, kindercabaretier en filosoof Thijs Goverde gaf vier redenen om te gaan lezen:

• je doet het beter op school
  • je  empathisch vermogen wordt vergroot omdat jij je kunt inleven in anderen
  • je ontwikkelt de fantasie
  • en uiteindelijk word je er gelukkiger van

Hij hield een pleidooi om kinderen te laten lezen in boeken die ze zelf leuk vinden én blijf niet vasthouden aan het Avi-niveau is zijn motto. Laat kinderen een half uur lezen in een boek dat zij zelf hebben uitgekozen, want zo krijg je kinderen aan het lezen.

Workshop Griezelen zonder spook of weerwolf, kan dat?

Kinderboekenweek Inspiratiebijeenkomst 1Thijs Goverde ging met de leerkrachten op zoek naar alternatieven want veel scholen hebben problemen met het thema van dit jaar: Griezelen, gruwelijk eng!  Toch heeft griezelen volgens Thijs een functie, het is een waarschuwing en kinderen vinden het heerlijk om even een engerd te zijn. Hij gaf de tip om griezelen te overdrijven door humor te gebruiken, dan wordt het allemaal minder eng.

Bekroonde boeken en boeken rond het thema van de Kinderboekenweek.

Kinderboekenweek Inspiratiebijeenkomst 3Daniel Albering van kinderboekwinkel de Kleine Kapitein liet de verschillende door de Griffeljury bekroonde boeken de revue passeren en besprak ook de boeken die bij het thema aansluiten. Als geen ander wist hij de juweeltjes onder de aandacht te brengen. Ook weet hij nu al welk boek volgend jaar bekroond gaat worden: Lampje van Annet Schaap.

De ideeëntafel werd druk bezocht en de griezelbox was een succes. Informatie wat er allemaal tijdens de Kinderboekenweek in de verschillende bibliotheekvestigingen te doen is, werd volop gedeeld.

Met een hoofd vol met mooie boekentips en ideeën  liepen de leerkrachten weer de regen in met in het achterhoofd het pleidooi van Thijs: verdrink niet in het thema maar laat de boeken centraal staan. Want vanaf 4 oktober staat de school ook dit jaar weer in het teken van de Kinderboekenweek.

Download de lijst met boekentips en ideeën rond het thema Griezelen, onderverdeeld naar Groep 1/2-3/4-5/6-7/8.

Bekijk de foto’s van deze bijeenkomst:

Inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek 2017

Bekijk de korte videoimpressie:

Gerdine Brans

Leesconsulent afdeling Educatie