Voorleeshalfuurtje in de Nederlandse Gebarentaal

10 aug 2017

Voorleeshalfuurtje in de Nederlandse Gebarentaal

Op 5 juli was het zover. In Bibliotheek Rotterdam vond de eerste voorleesmiddag in de Nederlandse Gebarentaal plaats. Horende en dove kinderen en ouders genoten samen van een mooi verhaal.

Elke woensdagmiddag komen tientallen kinderen naar het zogenaamde Voorleeshalfuurtje, waar ze door een bibliotheekmedewerker worden voorgelezen uit een grappig, avontuurlijk of spannend boek. Voor dove en slechthorenden kinderen én ouders zijn deze halfuurtjes uiteraard niet goed te volgen. En daarom organiseerden we onlangs een voorleesmiddag met gebarentolk in de Centrale Bibliotheek. Tijdens het voorleeshalfuurtje werd er, afwisselend in de Nederlandse spreektaal en de Nederlandse Gebarentaal (NGT), uit twee boeken voorgelezen. Op deze manier konden de dove en slechthorende kinderen samen met de horende kinderen genieten van het mooie verhaal.

De bezoekers van het voorleeshalfuurtje reageerden zeer positief. Een dove moeder met horende kinderen vertelde enthousiast dat ze nu eindelijk dezelfde ervaring met haar kinderen kon delen. Normaal gesproken vertelde haar zoon waar het verhaal over ging, maar dat hoefde nu niet. Ook de horende kinderen vonden dit speciale voorleeshalfuurtje leuk. Ze keken gefascineerd naar de mimiek en de emotie die de gebarentolk uitdrukte. De kinderen reageerden positief en probeerden mee te gebaren met de tolk.

Het Voorleeshalfuurtje in de Nederlandse Gebarentaal bracht twee werelden samen. Horende kinderen en ouders kwamen samen met dove kinderen en ouders naar de bieb om dezelfde ervaring te delen. In de bibliotheek willen we deze interactie graag intensiveren, zodat zowel horende als dove kinderen en volwassenen eerder contact met elkaar zoeken. En daarom vindt het Voorleeshalfuurtje in NGT vanaf dit najaar elke maand plaats! Bekijk de korte video van de eerste voorleesmiddag in de Nederlandse Gebarentaal in de Centrale Bibliotheek Rotterdam:

Voor meer informatie over deze voorleeshalfuurtjes, kijk in onze agenda.

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens