Ik doe al mijn boeken weg - en vind het heerlijk

01 aug 2017

Ik doe al mijn boeken weg - en vind het heerlijk

Heb je weleens een verhuisdoos vol met boeken opgetild? Ik kan je vertellen, hoe luchtig geschreven die boeken ook moge zijn, je kunt je er behoorlijk aan vertillen.

Met een verhuizing in het vooruitzicht noopte dat mijn vriendin en mij tot een drastisch besluit: we doen onze boeken weg.

Drie boekenkasten staan er, in ons zolderappartement, plus her en der rondslingerende boeken. En dat terwijl we de meeste boeken tegenwoordig al op onze e-readers lezen. Maar toch, wat er in die kasten staat, dat vertegenwoordigt toch heel wat sentimentele waarde. En dus doe je er niet zo snel afstand van. Totdat ze je dus vanuit een verhuisdoos aanstaren.

En toegegeven, ook het minimalisme spreekt ons aan; het idee bewust te kiezen voor minder, zodat je meer aandacht hebt voor de dingen die waarde toevoegen aan je leven en minder voor de dingen die alleen maar afleiden. Dat principe kun je toepassen op allerlei terreinen in je leven, waaronder je materiële bezittingen. Weg dus, die boeken. Marie Kondo zou trots op me zijn!

Want zeg nou zelf: waartoe dient die boekenkast? De meeste boeken heb je waarschijnlijk al gelezen. Hoe groot is de kans dat je ze nog een keer gaat lezen? En dan zijn er nog die boeken die al jaren ongelezen in je kast staan. Je zult de eerste niet zijn bij wie Ulysses van James Joyce en Kapitaal in de 21ste eeuw van Thomas Piketty stof staan te happen. In een Brits onderzoek gaf ooit de helft van de lezers te kennen wel eens een boek te kopen omdat het zo deftig in de boekenkast zou staan.

Natuurlijk zijn er ook boeken waarvan ik geen afstand wil doen. De boeken die ik nog regelmatig eens uit de kast trek om door te bladeren, zoals Gelukkiger van Tal Ben-Shahar, mijn persoonlijke bijbel. Of een rijk geïllustreerde editie van A short history of nearly everything van mijn favoriete schrijver Bill Bryson, perfect als koffietafelboek. Het minimalisme verplicht je geenszins al je bezittingen te dumpen, maar laat je vooral kritisch nadenken en jezelf afvragen: voegt dit 'ding' waarde toe aan mijn leven? Als het antwoord ja is, prima!

Om het plankje met boeken ook de komende jaren bescheiden te houden, lees ik nieuwe boeken voornamelijk op mijn e-reader. Maar, vraag je je misschien af, wat nu als je een boek weg doet en dan later tot het besef komt dat je het nog écht heel graag wil lezen. Daarvoor is natuurlijk een simpele oplossing voorhanden. Je leent het van iemand of brengt een bezoek aan de bibliotheek. Oké, misschien ben ik een beetje bevooroordeeld als werknemer van Bibliotheek Rotterdam, maar ik maak maar wat graag gebruik van mijn gratis lenerspas (een van de voordeeltjes van het werken bij een bibliotheek). Werk je niet bij de bibliotheek, dan heb je voor een bescheiden bedrag natuurlijk ook toegang tot een wereld aan boeken, cd's en dvd's. Ons basis-abonnement kost 42 euro per jaar, zo'n beetje de prijs van twee nieuwe boeken.

De meeste boeken deel ik vanaf nu dus met tal van andere mensen, die ze ook niet hoeven aan te schaffen om ze vervolgens in de boekenkast te zetten. Als je het zo bekijkt, is de bibliotheek ook een pionier in de deeleconomie geweest. Bij de bibliotheek deelden we immers al voordat bedrijven als Airbnb en Uber het hip maakten. Maar voor mij nog belangrijker: mijn bibliotheekabonnement bespaart me ook een heleboel gesjouw bij de verhuizing.  

Dennis Kemperman

Sinds 2015 ben ik redacteur en contentspecialist bij Bibliotheek Rotterdam. Daar hou ik me bezig met de website en social media. Ik blog over zo'n beetje alles wat er in onze bibliotheek gebeurt.

ria kemperman
boeken
hoi Dennis,
groot gelijk dat je de boeken wegdoet!!!
scheelt een hoop gesjouw, en weer meer ruimte in jullie nieuwe huisje!!

1000 Resterende tekens