The young pope

21 juni 2017

The young pope

Vergeet alle verhalen en mysteries rondom het Vaticaan. Het kan namelijk nog absurder. Er is nu een nieuwe Italiaanse dramaserie verschenen van regisseur Paolo Sorrentino  (Youth, La grande bellezza, This must be the place) waarin gebroken wordt met de traditionele wetten binnen de muren van dit stadstaatje. Absoluut het kijken waard!

In deze adembenemende tiendelige HBO-serie The young Pope (Il giovane Papa) wordt Lenny Belardo (een veelzijdige en gelaagde rol van Jude Law), aartsbisschop van New York gekozen tot eerste Amerikaanse paus in de geschiedenis. Hij neemt de naam Pius XIII aan en breekt met het liberale streven van zijn voorganger. Een narcist met een onvoorspelbare en complexe persoonlijkheid. Iemand die bekend staat als aartsconservatief, maar tegelijk als meelevend met de zwakken en armen. Veertiger Lenny werd als achtjarig jongetje door zijn hippie-ouders achtergelaten in het weeshuis en is opgevoed door zuster Mary (Diane Keaton), die altijd zijn vertrouweling is gebleven en nu door hem benoemd wordt tot zijn persoonlijk secretaris. Dat wordt niet gewaardeerd door de hofhouding maar Lenny gebruikt zijn macht en drukt zijn bevelen schaamteloos en onverschrokken door als heerser van het katholieke imperium. Vaticaanse intriges (ondere andere over misbruik) stapelen zich op, maar de serie spreekt zich niet uit voor of tegen het katholieke geloof.

Net als in zijn vorige films werkt Sorrentino met zijn vaste cameraman en meester-stilist Luca Bigazzi. Er is weinig gebruik gemaakt van lampen, maar zoveel mogelijk van natuurlijk licht. Sorrentino staat bekend als visueel regisseur; de kleuren, de pracht en praal spatten er af. De opnames waren uiteraard niet in Vaticaanstad zelf. Voor de binnenopnames van de serie werd Cinecittà, een grote filmstudio in Rome, omgetoverd tot het Vaticaan. De buitenopnames vonden onder andere plaats in de botanische tuinen van Rome, op het Palazzo Venezia en er werd voor de laatste aflevering zelfs gefilmd op het San Marcoplein in Venetië. De Sixtijnse kapel is bijzonder fraai nagebootst en de kostuums zijn stuk voor stuk prachtig. Wat audio betreft is de serie ook zeker de moeite waard: Sorrentino wisselt moderne muziek af met klassieke muziek, onder ander van de vaste componist Lele Marchitelli.

Het heeft wat mogen kosten. Met een budget van 45 miljoen dollar, is The Young Pope de duurste Italiaanse tv-productie ooit. We zijn 'gezegend' met deze prachtige eerste serie...maar wachten met smart op het tweede seizoen!

Bibliotheek Rotterdam
beschikt over een grote en bijzondere collectie arthouse films en documentaires. Tussen de ruim 5000 films en docu's is er altijd wel iets van je gading te vinden. Weet je dat er iedere zaterdag om 14 uur op de vierde verdieping van de Centrale Bibliotheek een film wordt vertoond? Ik probeer de allernieuwste - op dvd uitgekomen - films te programmeren.

Annelies Bernard

1000 Resterende tekens