Componeren in de stijl van de oude meesters

30 mei 2017

Componeren in de stijl van de oude meesters

Je een persoonlijke stijl eigen maken in het componeren van muziek. Meestal laat je je eerst inspireren door bestaande muziek. Dat deden ook de klassieke componisten. Bij Beethoven hoor je in de vroege werken nog de stem van Haydn. Arnold Schönberg eerste composities ademden nog duidelijk de sfeer van Brahms en Wagner, voordat hij zich wijdde aan een geheel eigen revolutionaire a-tonale stijl (12 toons muziek). Er zijn ook componisten, die soms bewúst teruggrijpen naar de oude meesters:

ComponereninstijlanrooijPeter van Anrooy, bekend van de Piet Hein Rhapsodie , schreef midden vorige eeuw een reeks variaties voor piano op de melodie van het volksliedje ' Aan de oever van de snelle Vliet ' in de stijl van Bach, Handel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Clementie, Kuhlau, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Chopin, Gounod, Rossini, Bizet, Lalo, en Joh. Strauss.
Luister hier naar het thema:

Jaren daarvoor had Ferruccio Busoni hetzelfde gedaan op het lied   'Kommt ein Vogel geflogen' in de stijl van Schumann, Mendelssohn, Chopin, Wagner en Scarlatti.
Hieronder de handgeschreven partituur van de variatie a la Scarlatti :

Componereninstijlpartituur

Ook Siegfried Ochs liet de stemmen van de grote componisten doorklinken in dit lied, niet alleen voor piano maar ook in een arrangement voor piano en orkest:

In een bewerking door Sake Lieuwe Tiemersma bestaat er ook een arrangement voor harmonieorkest van deze variaties.

Cornelius Gurlitt bewerkte 'Ach du lieber Augustin' bij ons bekend als 'Peerd van ome Loeks (is dood)' ook zoals hij het zelf noemt 'Im Stile klassischer Meister'

Prokofiev grijpt in zijn klassieke Eerste Symfonie terug op Haydn. Het stuk is bedoeld als stijloefening, waarbij hij zowel in omvang, bezetting als idioom de Weense grootmeester navolgt.

ComponereninstijlbrownHet medium Rosemary Brown ging nog een stapje verder door te beweren, dat gestorven componisten haar composities hadden ingefluisterd. Luister hier naar 'Danse Exotique' voor piano ingegeven door de geest van Debussy en hier naar 'Etude in Ges grote terts' voor piano ingegeven door de geest van Chopin.

Met de komst van de computer is er ook programmatuur ontwikkeld, die automatisch stijlen  genereert. Voor het maken van populaire (begeleidingsmuziek) is Band in Box populair. Capella Tonica zet automatisch muziek om in de stijl van een klassieke fuga. Klik hier voor een videodemonstratie.

Soms lijkt muziek al heel oud, maar is toch recentelijk bedacht. Een bekend voorbeeld was de Barok getinte muziek, gebruikt in de reclamefilmpjes van het biermerk Grolsch ter ondersteuning van de jaren gebruikte leus 'vakmanschap is meesterschap':

Toegift: een bewerking in de stijl van Beethoven door Dudley Moore van de Colonel Bogey mars, het deuntje, dat de WOII krijgsgevangenen floten in de speelfilm "The Bridge on the river Kwai" bij het betreden van het krijgsgevangenenkamp:

Bladmuziek voor piano te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Download hier de partituur van de klassieke 1e Symfonie van Prokoviev.

Download hier de bladmuziek voor piano van 'Ach du lieber Augustin' van Carl Gurlitt.

Download hier de bladmuziek voor piano van de "Colonel Bogey mars" in de stijl van Beethoven door Dudley Moore.

Klik hier voor boeken over het medium Rosemary Brown, te leen via de landelijke bibliotheekcatalogus.

John Valk

1000 Resterende tekens