Gezocht: stoere meiden

12 mei 2017

Gezocht: stoere meiden

Zo nu en dan laait de discussie weer op over rolpatronen in kinderboeken.

Rond vrouwendag zag ik een filmpje op facebook voorbij komen. Een moeder en dochter haalden alle boeken uit de kast met een mannelijke hoofdpersoon. Dat was even schrikken omdat er weinig overbleef. Het was wel een Amerikaans filmpje en ik denk dat het in Nederland beter gesteld is. Maar uit onderzoek is gebleken dat meisjes zich beter kunnen inleven in een boekfiguur, ook als dat een jongen is. Schrijvers die voor alle kinderen willen schrijven zullen dus eerder een jongen als belangrijkste personage kiezen.

Als ik terugdenk aan waar ik vroeger van genoot zijn dat wel vaak boeken over stoere meisjes. Ik verslond de boeken van Thea Beckman zoals Hasse SimonsdochterRonja de roversdochter van Astrid Lindgren was lang mijn lievelingsboek. In deze blog heb ik een aantal voorbeelden bij elkaar gezocht van boeken met stoere meiden. Om zelf te lezen en om voor te lezen aan meisjes èn jongens.

 

Lotte & Roos: de meisjes tegen de jongens van Marieke Smitshuis

Er is inmiddels al een kleine serie met verhalenbundels over deze twee zussen. In dit eerste deel krijgen ze nieuwe buurjongens en daar zijn Lotte en Roos eerst niet zo blij mee. Het leuke is ook dat de ouders geen traditioneel rolpatroon hebben, zonder dat het heel erg benadrukt wordt. Veel herkenbare situaties en grappige gebeurtenissen komen langs. De verhalen hebben een lekkere lengte om voor te lezen in de klas of voor het slapengaan. (5 -9 jaar)
 

 

Tonje en de geheime brief van Maria Parr

Tonje is het enige kind in een bergdal (het Glimmerdal) in Noorwegen. Haar grootste vriend is de oude Gunnvald die stuursleeën ontwerpt en heel mooi viool kan spelen. Haar grootste vijand is Klaus Hagen, de beheerder van Hagens Heilzame Camping. Hij heeft een hekel aan Tonje omdat ze te veel de rust verstoort in het dal. Op een dag komt er een brief voor Gunnvald die hem helemaal van slag brengt. Er staat een groot geheim in dat het leuke leventje van Tonje in het Glimmerdal voor altijd kan veranderen. Het is heel levendig geschreven en laat je regelmatig grinniken of slikken van ontroering. (8-11 jaar)
 

Gips van Anna Woltz


Het verhaal begint op het moment dat Fitz en haar ouders haar zusje naar het ziekenhuis brengen. Haar vader gleed uit met de fiets in de sneeuw met het zusje achterop en zij heeft haar vinger verwond. De situatie is vreemd omdat de ouders van Fitz met een scheiding bezig zijn. In de wachtkamer vormen ze weer een gezin. Fitz kan het allemaal niet zo aan en vlucht weg en dwaalt door het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Primula en Adam. Er gebeurt ontzettend veel, alle verhaallijnen lopen door elkaar zonder verwarrend te worden. Alle personages maken bijzondere ontwikkelingen door. Er is humor, verdriet, angst en ontroering. (10-13 jaar)
 

 

Lampje van Annet Schaap

De dochter van de vuurtorenwachter wordt door iedereen Lampje genoemd. Het verhaal begint al meteen heel spannend met een zware storm waar Lampje doorheen moet om lucifers te halen om de vuurtoren mee aan te steken. Het is een historisch verhaal met wat sprookjesachtige elementen zoals piraten en zeemeerminnen. Er zit veel spannende actie in maar ook mooie zinnen en gedachten.  Ik ging echt van Lampje houden, zo'n stoer meisje dat zich niet laat kisten door allerlei moeilijke omstandigheden. Ze blijft geloof en hoop houden dat het allemaal goed komt. (10-12 jaar)
 

De evolutie van Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly

Calpurnia is een bijzonder meisje, zeker voor de tijd waarin ze leeft. Het verhaal speelt in Texas in 1899. Calpurnia heeft 6 broers en op deze leeftijd (ze is bijna 12) merkt ze plotseling dat er verschil is tussen wat van haar wordt verwacht en van haar broers. Ze heeft heel veel interesse voor het onderzoeken van de natuur. Haar excentrieke grootvader ziet in haar dan ook een bondgenoot om samen op zoek te gaan in de wildernis. Haar moeder wil graag dat ze meer leert over het huishouden en handwerken. Er is een doorgaande verhaallijn, maar de aparte hoofdstukken vormen meestal een afgerond verhaaltje waardoor het goed voor te lezen is in de klas. Heel erg interessant om meer te lezen over het gewone leven in die tijd en de ideeën die toen leefden. Verder ook erg grappig (11-13 jaar).
 

Tot slot voor wie meer wil lezen over het stimuleren van girlpower een blog van Juf Linda en een artikel op Kinderboek en representatie naar aanleiding van de griffelboeken van 2014.

Wil je nog meer voorbeelden kijk dan bij het lijstje met stoere boeken op het Leesplein en kijk welke er over meisjes gaan.

Nadia Benhaddou

1000 Resterende tekens