Waar kun je terecht voor het lenen of kopen van e-books?

01 juli 2018

Waar kun je terecht voor het lenen of kopen van e-books?

Als je nog niet zo lang geleden op zoek was naar een boek, was je aangewezen op de boekhandel of bibliotheek. Met de komst van internet en voortgaande technische ontwikkelingen ontstond een nieuwe verschijningsvorm, het ‘e-book’ met  speciaal daarvoor bestemde afleesapparatuur: de ereader, tablet of smartphone. Internet, het ebook als een in principe onbeperkt vermenigvuldigbaar digitaal bestand zette tevens de hele productieketen van manuscript tot lezer op zijn kop.

Internet zorgde binnen de markt van fysieke boeken er ook voor dat je als koper niet meer de naburige boekhandel  hoefde te bezoeken. En ook bibliotheken moesten zich herbezinnen op hun traditionele functie als dienstverlenend instituut voor het uitlenen van fysieke boeken. De bibliotheken ontlenen in hun publieke functie mede hun bestaansrecht aan het laagdrempelig aanbieden van een brede collectie boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s. De rollen tussen enerzijds uitgeverij, boekhandel en anderzijds bibliotheek waren helder verdeeld. Bij de boekhandel moest je tot voor kort zijn om boeken te kopen, bij de bibliotheek kon je boeken lenen.  De digitalisering maakte het voor de uitgeverijen mogelijk om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen in de vorm van het tegen abonnementsprijs digitaal toegang verlenen tot titels uit hun fondsen. In de pioniersfase je aanbieders van het toneel verdwijnen of veranderenvan naam of concept. Tegelijkertijd nam de overkoepelende bibliotheekorganisatie stappen om in overleg met uitgevers een uitleenservice voor e-books op te zetten. Die ontwikkelingen doen weliswaar de grens tussen boekhandel en bibliotheek  in hun traditionele rolverdeling vervagen, bij de bibliotheek als publieke instelling in het aanbieden van uitleenbare e-books blijven het aspect van laagdrempeligheid, keuze uit een breed aanbod en commerciële onafhankelijkheid voorop staan. Het aanbod Nederlandstalige e-books overlapt over de hele linie nog maar een beperkt deel van het fysieke boekenaanbod. En dat zie ook bij de abonnementsdiensten, waar je ook niet altijd de meest recente titels aantreft. Hoe ziet het plaatje er qua aanbiedingen van aan te schaffen of te lenen e-books er voor de lezer nu uit ?

Het aanbod van de bibliotheken

Ben je lid van een bibliotheek dan heb je gratis toegang tot het landelijke aanbod uitleenbare e-books via de Bibliotheek. Het voornamelijk Nederlandstalige aanbod omvat bijna 10.000 titels. Je komt naast romans ook veel informatieve boeken tegen en ook jeugdboeken. Het aanbod van binnen de afgelopen twee jaar uitgebrachte boeken is beperkt. De titels zijn geschikt om te lezen op tablets, smartphones, ereaders, laptops en pc’s. De e-books zijn altijd beschikbaar, de melding ‘uitgeleend’ kom je niet tegen zoals bij fysiek boeken het geval is of zoals in andere landen het geval is wegens licensiebeperkingen.  Je leent online, waarna je het boek offline kunt lezen. Je kunt maximaal 10 boeken tegelijkertijd lenen. De uitleentermijn bedraagt 3 weken. Voortijdig inleveren kan niet.

 • In de vakantietijd kun je voor uitleenbare e-books terecht bij de vakantiebieb. Deze is gratis toegankelijk. Je hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek. Het aanbod is beperkt, omvat zowel materiaal voor volwassenen als voor jeugd. Onlangs uitgebreid met tijdschriften en taalgidsen. De e-books zijn alleen op een Android gestuurd tablet of iPad te lezen, dus niet op een e-reader.
 • De luisterbieb is wel succesvol , geschikt bijvoorbeeld voor in de auto onderweg en tevens een leuk alternatief voor e-books.  En uiteraard is dit aanbod ook geschikt voor mensen met een visuele beperking*. De luisterbieb  is gratis voor iedereen met een geldig bibliotheekabonnement toegankelijk en beschikbaar voor Android gestuurde tablets of iPad. Je kunt kiezen uit meer dan 300 titels, fictie en non fictie, maar ook hoorcolleges, o.a. van Maarten van Rossum. Ook is er onder het motto ‘Luisteren voor je lijst’ een selectie gemaakt voor leerlingen van middelbare scholen.  
   
 • De eBooks eregalerij bevat een selectie van oudere nederlandse romans en gedichten, meesterwerken van schrijvers uit  Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit 1.000 jaar Nederlandstalige literatuur. Alle boeken zijn te downloaden in EPUB formaat en later terug te lezen op alle apparaten via programma’s die dit formaat kunnen lezen. Voor de iPad bestond een speciale app, die per 10 april 2017 niet meer bestaat .
   
 • Een wat oudere app is de zogenaamde Selectie-app en bevat net als de eBooks eregalerei ongeveer 1000 Nederlandse romans in EPUB formaat, waarvan het auteursrecht verlopen is. In de toekomst wil de Koninklijke Bibliotheek de inhoud van de eBooks eregalerij en de Selectie-app via een gecombineerde app gezamenlijk aanbieden.
   
 • Leden bij Bibliotheek Rotterdam hebben via PressReader gratis toegang tot ruim 5.000 actuele kranten en tijdschriften uit de hele wereld.

Commerciële bedrijven die e-books ‘uitlenen’

 • Bol.com en Kobo zijn  als nieuwste aanbieder in febr 2017 gestart met een ebook abonnementsdienst onder de naam Kobo Plus ebooks. Bij de lancering zat deze streamingdienst nog op een paar duizend titels verwijderd van de beoogde 40.000, waarvan 16.000 Nederlandstalige. de abonnementskosten bedragen €10,- per maand met een gratis kennismakingsperiode van een maand. Deze is per maand opzegbaar. je kunt maximaal 15 titels op je Kobo ereader of tablet geopend hebben. Het aanbod bevat vele recente titels
   
 • De abonnementsdienst van Bliyoo werd door Bruna aangeboden, heet nu Leeslounge en is bestemd voor bezitters van een iPad, smartphone, Android gestuurde tablets en de Bliyoo ereader. De abonnementskosten bedragen nu €9,95 per maand voor alleen stripboeken of alleen tijdschriften en €14,95 per maand voor beide categorieën. De eerste maand is gratis. In de zomervakantie betaal je dit bedrag voor 3 maanden voor óf boeken óf tijdschriften. Je kunt kiezen uit meer dan 10.000 redelijk recente titels. Je kunt maximaal 3 e-books en 3 tijdschriften tegelijkertijd lezen op je tabet of smartphone. De Icarus Illumina is de enige e-reader waarop je de Bliyoo titels kunt lezen. Het delen van het abonnement over meerdere apparaten is mogelijk.
   
 • Elly’s choice was een initiatief van VBK en Dutch Media, waaraan o.a. auteurs Koch, French, Mansell, Noort  verbonden waren. Ze zijn te lezen op zowel iPads, Android gestuurde tablets en e-readers. Van 10 e-books per maand met een keuze uit verschillende pakketten is het aanbod nu onder een nieuwe naam Bookchoice teruggebracht naar 8 e-books/audiobooks per maand tegen een abonnementsprijs van €3,99 per maand. Keuze heb je niet, het is meer een kwestie van je laten verrassen daar een vast pakket per maand. Je kunt de gedownloade e-books wel behouden. Bij de overgang van Elly's Choice naar Bookchoice waren er veel klachten over storingen. Als beveiliging wordt geen gebruik gemaakt van DRM, zoals het geval is bij e-books die door bibliotheek.nl worden aangeboden in de dienst voor bibliotheekleden. In plaats daarvan kennen de ebooks een watermerk, eveneens om ongeoorloofde verspreiding tegen te gaan. Meer info
  N.B. Met het verdwijnen van Elly's choice is ook de speciaal ingerichte pagina voor kinderen 'Telekids boeken' niet meer toegankelijk.
   
 • Het Deense Mofibo bestaat niet meer en verwijst op haar website naar Storytell dat ongeveer 40.000 Nederlandse en Engelstalige e-books en luisterboeken aan, fictie, non-fictie, ook kinderboeken aanbiedt. De eerste 14 dagen zijn gratis, daarna betaal je €9,99 per maand.
   
 • De Britse e-bookdienst Bookmate heeft zich nog niet zo lang geleden op de Nederlandse markt begeven en bevat naast een voornamelijk Engelstalige aanbod inmiddels meer dan 3500 Nederlandstalige titels. Ook kun je er terecht voor o.a. Spaanse, Turkse en Zweedse titels. De app is te vergelijken met Bliyoo, maar biedt geen tijdschriften en luisterboeken aan.  Bookmate biedt de keuze uit 2 soorten abonnementen: een standaardversie voor €6,99 per maand en een premium versie voor €9,99 per maand. Met het premium abonnement krijg je toegang tot alle boeken in alle talen in de catalogus, waaronder ook de nieuwe boeken en de bestsellers. Niet te lezen op e-readers, maar wel op tablets en smartphones met een iOS, Android of  Windows 10 besturingssysteem.
   
 • Bookeez lijkt een vervolg op de Boekenwolk, een digitale boekensite welke zich richt op het beschikbaar maken van digitale boeken voor kinderen tot 14 jaar. Meer dan 1000 titels waren in april 2017 beschikbaar. Je kunt de site 14 dagen gratis uitproberen. Daarna betaal je €6,99 per maand. Binnen het hoofdaccount kunnen verschillende leesprofielen aangemaakt worden, waarmee elk kind thuis kan lezen in zijn / haar eigen leesomgeving met relevante aanbevelingen en persoonlijke favorieten. Speciaal voor kinderen met dyslexie en andere leesproblemen kan het lettertype bij een groot aantal kinderboeken worden vergroot, en zelfs worden vervangen door een dyslexie-vriendelijk lettertype.Er zijn apps beschikbaar om de boeken te lezen op Android of iOs (Apple) aangestuurde tablets. 
   
 • Een 30 tal digitale prentenboeken kun je gratis bekijken op de website van Bibliotheek.nl 
 • Ga voor het lezen van Engelse boeken naar de abonnementsdienst Scribd, het Spotify voor het gedrukte woord. Hier kun je voor $8,99 per maand maximaal 3 boeken en 1 audioboek lezen

Commerciële bedrijven die luisterboeken ‘uitlenen’:

 • Storytell stelt 10.000 Nederlandse maar voornamelijk Engelstalige luisterboeken beschikbaar, ook voor de jeugd

Commerciële bedrijven die e-books verkopen:

 • Via de Nederlandse afdeling van  Amazon kun je boeken kopen, die je echter alleen op de Kindle ereader kunt bekijken.
   
 • Bol.comeBook.nl, Bruna, Libris, de grote internetwinkels voor fysieke boeken en ebooks.
   
 • iPhone en de iPad kennen een eigen e-bookformaat: het iBook. Met de achterliggende software kun je als samensteller meer interactieve elementen inbouwen zoals video en een kwis, meer dan bij formaten als EPUB en PDF mogelijk is. De iTunes store is de aangewezen plek voor de aanschaf van iBooks. Soms bieden kranten als de NRC of ‘Groene Amsterdammer’ iBooks aan via de eigen service. De stap naar apps met bijvoorbeeld interactieve prentenboeken is klein. De Duh!boekjes zijn een leuk initiatief voor de jeugd.
   
 • Yindo werd in 2011 gelanceerd door Van Duuren Media en was de eerste e-reading cloudservice in Nederland. De boeken konden aanvankelijk alleen gestreamd aangeboden en kunnen dus niet worden gedownload op je apparaat. Yindo is een cloudgebaseerde online bibliotheek en webwinkel. Je kunt nu in Yindo boeken lezen, lenen en kopen.
   

Diensten voor online tijdschriften

 • Blendle is een geavanceerde abonnementsdienst voor het lezen van artikelen uit tijdschriften en kranten en werkt op basis van je interesseprofiel met voorgeselecteerde artikelen. Je betaalt per artikel en als kennismaking krijg je €2,50 gratis om de service uit te proberen (lees de recensie van de Consumentbond)
 • MagZio biedt ook tijdschriften aan. De eerste 30 dagen zijn gratis. Daarna betaalt men een vast maandbedrag van € 9,95. Bij MagZio kan men acht tijdschriften tegelijkertijd selecteren en direct lezen in de MagZine-app. Het MagZio-assortiment bestaat momenteel uit meer dan 119 verschillende tijdschriften, zoals computerbladen, glossies, (auto)sport, culinaire tijdschriften en special interest. Je leest de tijdschriften met de MagZine-app op tablets en smartphones met een iOS, Android of  Windows 10 besturingssysteem.

Aanbieders van tweedehands e-books

Gratis ebooks:

 • Kijk op de website van Mustreads voor een overzicht

Vragen? Problemen met downloaden of installeren van e-books of wil je e-books gaan lezen en weet niet hoe, met welk apparaat? Reageer via onderstaand venster of kom naar het digispreekuur op de vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Ga naar de agenda voor data, vestigingen en tijden of download het overzicht (PDF). 

Handige links:

----------------------------------------------------------------------------- 

De iPhone beschikt over een voorleesfunctie voor alle teksten

Lees verder:

John Valk, Specialist Media Bibliotheek Rotterdam

John Valk

1000 Resterende tekens