Zomerlezen!

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een periode om te genieten, leuke dingen te doen en lekker op reis te gaan met/of in de prachtigste verhalen. Dit laatste is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Beginnende lezers en kinderen die lezen lastig vinden moeten oppassen voor een zomerdip. Zomerdip?!

Als kinderen tijdens de zomervakantie niet of weinig lezen vallen zij 1 tot 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. En als school na de vakantie weer begint levert dit problemen op. Dan wordt gestart op het niveau waar men vóór de vakantie geëindigd is. Of zoals kinderboekenambassadeur Manon Sikkels zegt: “Je kunt zwemmen met je A diploma, maar als je daarna in een wilde rivier valt blijkt zwemmen moeilijker dan je dacht. Dat geldt ook voor lezen. De kinderen hebben in groep 3 en 4 leren lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomervakantie niet blijven lezen het na de vakantie weer bijna vergeten zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je blijft lezen!”

Variëteit in boeken

Wat kunnen ouders eraan doen om zo’n zomerdip te voorkomen?  Zorg allereerst voor mooie, gevarieerde boeken. Zoek ze samen met je kind(eren) uit. Denk naast verhalende boeken, ook aan:

Lees ook lekker samen, hardop om de beurt een zin of bladzijde. Stel vragen over wat er is gelezen. Iedere dag minimaal 15 minuten lezen heeft al een groot effect. Vergeet vooral niet om zelf het goede voorbeeld te geven. Zien lezen is doen lezen!

Lezen stimuleren met activiteiten

Het is leuk én effectief om middels een activiteit het lezen te stimuleren. Denk hierbij aan een leesbingo, de boekenleggers van Heutink of kinderen zelf een recensie laten schrijven over het gelezen boek.

En komen ze in de zomervakantie naar de bibliotheek om een paar leuke boeken uit te kiezen? Dan kunnen ze de Vakantie Doe Krant meenemen. Deze krant zit vol leuke leestips, rebussen, raadsels, recepten én… twee stempels voor in het JeugdVakantiePaspoort!

Daarnaast biedt Bibliotheek Rotterdam in de zomervakantie het programma Vakantielezen aan voor de groepen 1 tot en met 8 met leestips binnen verschillende thema's en aansluitende doe-opdrachten voor thuis. Iedere week kunnen de kinderen met een boek op reis naar een andere plek in Rotterdam, stempels verzamelen en zelfs een prijs te winnen! Al lezend komen we langs de Euromast, Plaswijckpark, de bibliotheek, het voetbalstadion van Excelsior, het Kralingse Bos en de Rotterdamse haven!

Leestips

Inmiddels zin gekregen in de vakantie en zomerlezen? Lastig om te kiezen?

Wil je zeker zijn dat het boek niet te moeilijk is? Doe de vijfvingertest!

VakantieBieb

En om het nóg leuker te maken, op 1 juli opent de VakantieBieb! Deze app biedt tot 1 september tientallen e-books én luisterboeken voor jong en oud, voor zowel leden als niet-leden. Voor lezers tot en met 18 jaar is er een winactie, zij maken kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon!

Fijne vakantie!