#BlackLivesMatter
een boekenlijst voor kinderen en jongeren

Door het overlijden van George Floyd staat het onderwerp racisme in het brandpunt van de belangstelling. Voor leerkrachten PO en docenten VO die met het onderwerp aan de slag willen, hebben we een lijst gemaakt met boeken over diversiteit en racisme. De boeken kun je lenen in de bibliotheek of kopen bij de plaatselijke boekhandel. Voor de beschrijving van de boeken gebruiken we de beschrijvingen uit de bibliotheekcatalogus. De boeken staan op volgorde van leeftijd. Mis je boeken? Stuur de titel en schrijver naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij vullen het overzicht aan.

Tot 9 jaar

Heb jij misschien Olifant gezien?
Auteur David Barrow Een jongetje en zijn olifant spelen samen verstoppertje. Olifant vertelt dat hij er heel goed in is. Het jongetje kan Olifant inderdaad nergens vinden, want hij heeft zich verstopt achter de televisie, onder de lampenkap en op meer lastige plekken. Prentenboek met grappige kleurenillustraties.
Vanaf ca. 4 jaar.
Prentenboeken AK

Prinses Arabella gaat naar school
Auteur Mylo Freeman
Prinsesje Arabella gaat voor het eerst naar school. Ze leert niet alleen allerlei prinsessendingen, maar ook rekenen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties.
Vanaf ca. 4 jaar.
Prentenboeken AK

Jij tussen vele anderen
Auteur Siska Goeminne
Er zijn lieve, norse, grappige en enge mensen. Maar er is er geen één zoals jij! Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en poëtische tekst over verschillen en overeenkomsten van mensen.
Vanaf ca. 5 jaar.
Prentenboeken AK

Iedereen telt
Auteur Kristin Roskifte
Er zijn op de wereld heel veel mensen, en ieder mens heeft een eigen verhaal. Zie je de 22 mensen in het flatgebouw? Twee van hen hebben iets gedaan wat niet mag en een ander is al acht jaar niet buiten geweest. Groot formaat prentenboek met eenvoudige tekeningen vol kleurrijke, diverse mensen en telelement.
Vanaf ca. 6 jaar.
Leesboeken tot 9 jaar A

Leesboeken 9 tot 15 jaar

Tori
Auteur Brian Elstak
De reuzenschildpad Jean-Michel is een echte verhalenverteller. Als uit de eieren die hij op het strand vindt drie mensenkinderen kruipen, voedt hij hen op als hun vader. Cel, Bones en Zi ondernemen een gevaarlijke tocht om Jean-Michels verhalen veilig te stellen. Gelukkig hebben ze magische hulpmiddelen.
Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Planeet Omar
Auteur Zanib Mian
Omar (ik-persoon) is net verhuisd en gaat naar een nieuwe school. Daar wordt hij gepest omdat hij moslim is. Maar als hij tijdens een schooluitje samen met pestkop Daniël verdwaalt in Londen, leren ze elkaar beter kennen. Met veel grappige stripachtige zwart-wittekeningen.
Vanaf ca. 9 jaar.
Makkelijk lezen B

Pirouette in Paramaribo
Auteur Humberto Tan
Gerda (11) woont in Paramaribo en heeft een grote droom: ze wil ballerina worden. Ze verhuist naar Nederland om naar de zware dansopleiding in Den Haag te gaan. Ze moet heel veel oefenen en ze mist haar famillie. Zal haar droom uitkomen?
Vanaf ca. 9 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Marijn bij de Lorredraaiers
Auteur Miep Diekmann
Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de gewoonte van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen.
Klassiek kinderboek.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Race
Auteur Maren Stoffels
River en Ties zijn beste vrienden. Maar deze zomer staat alles op zijn kop door de komst van Ravi. Overleeft hun vriendschap jaloezie, haat en gemene streken?
Vanaf ca. 10 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn
Auteur Davide Morosinotto
In 1904 bestellen vier vrienden uit het zuiden van de VS uit een catalogus een revolver. In plaats van de revolver krijgen ze een oud kapot horloge toegestuurd. Als blijkt dat er een prijs uitgeloofd is voor dit horloge, besluiten ze naar Chicago te gaan om die op te halen. Zo begint een spannende reis.
Vanaf ca. 12 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar C

Jeugdstudie vanaf 9 jaar

Discriminatie
Auteur Petra Cremers Informatie-series Informatie ;
reeks 16, nr. 365

De reis van Syntax Bosselman
Auteur Arend van Dam
Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen.
Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Jeugdstudie vanaf 9 jaar J

Young Adult

Niet te stoppen
Auteur Angie Thomas
Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

The Hate U Give
Auteur Angie Thomas
Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Echte Amerikaanse jongens
Auteur Jason Reynolds
Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed?
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Wat zou Martin doen?
Auteur Nic Stone
Justyce is een van de acht zwarte studenten op een prestigieuze witte school. Justyce’ kijk op de maatschappij verandert als zijn beste vriend zonder aanleiding wordt doodgeschoten. Hij begint een dagboek, gericht aan zijn held Martin Luther King. Vanaf ca. 15 jaar. Young Adult D

Stukjes van mezelf
Auteur Renée Watson
De Afro-Amerikaanse Jade (16, ik-figuur) woont in een arme zwarte buurt, maar gaat dankzij een studiebeurs naar een dure witte privéschool. Daar loopt ze tegen racistische vooroordelen aan. Zal het haar lukken om haar eigen plek te vinden en zichzelf te zijn?
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Wraak
Auteur Mats Wahl
Een extreem-rechtse politica wordt neergestoken. De logische verdachte is een 14-jarig meisje wiens vader door de politica is gedood. Maar is zij wel de dader? Young Adult D

Izzy + Tristan
Auteur Shannon Dunlap
Izzy (16) verhuist met haar familie van Manhattan naar Brooklyn, als eerste blanke familie. Daar wordt ze al snel verliefd op Tristan, die geld verdient met schaakwedstrijden voor zijn neef Marcus. Maar hun liefde komt onder druk te staan door een gewelddadige ruzie tussen Marcus en Izzy’s broer Hull.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Een bijna eindeloze afstand
Auteur Tahereh Mafi
Shirin (16) wordt op haar nieuwe school gezien als buitenstaander, omdat ze de enige is die een hoofddoekje draagt. Afgezien van haar broer is Ocean de enige die oprecht interesse in haar toont.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Kwakoe
Auteur Bart Römer
De zwarte slaaf Thomas was in zijn kinderjaren bevriend met de zoon van de plantage-eigenaar. Maar daar komt verandering in als Jacob en Thomas verliefd worden op hetzelfde meisje. Dat heeft heel grote gevolgen.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Interessante websites

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.