Verborgen pareltjes op zolder

In deze rare periode liggen de leveringen van de boeken uit het Warehouse even stil en zijn de vestigingen dicht. Waar we normaal gewend zijn om de nieuwste boeken te lezen, is het nu een mooi moment om eens even stil te staan bij onze eigen boekenkasten. Want vaak heb je in de boekenkast of op zolder nog pareltjes liggen en veel (maar zeker niet alle) klassiekers zijn ook nu nog goed te lezen en in de lessen te gebruiken!

Prentenboeken met verschillende extra's

Eén van de boeken die ik tegenkwam is het prentenboek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch. Dit prentenboek is een van mijn favorieten en stond in 2019 zelfs nog op plek acht van de meest verkochte kinderboeken. ‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de aarde stak om te kijken of de zon al op was gebeurde het: het was rond en bruin en het zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Maar wie heeft die vreselijke daad op zijn geweten? Bij dit boek zijn verscheidene verwerkingsopdrachten te vinden, die de leerlingen thuis of op school kunnen doen. De mol kwam net onder de grond vandaan toen hij op zijn hoofd gepoept werd, helpen de kinderen hem door het doolhof mee naar boven? Of ga creatief aan de slag: knutsel je eigen mol of klei de poep van alle dieren die in het boek voorkomen.

Prentenboek ook als film

Beertje Paddington is anno 2020 ook nog steeds heel leuk om voor te lezen. De goedgemutste, maar ietwat onnozele beer is door zijn tante Lucy naar Londen gestuurd, op zoek naar een beter leven. Heerlijke verhalen om even lekker bij te lachen en weg te dromen als ze aan je worden voorgelezen. En vergeet kinderen na het voorlezen ook niet de film aan te raden die op Netflix te vinden is. Komen de Paddington uit het boek en die uit de film volgens de kinderen een beetje overeen? Wat vonden ze in het boek leuker en wat in de film?

Lesmateriaal bij veel boeken van Annie M.G. Schmidt

Aangezien Annie M.G. Schmidt de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland is, is de kans groot dat je een van haar vele boeken wel op zolder hebt liggen. Lees weer eens voor uit Pluk van de Petteflet of Ziezo, een verzamelbundel met haar bekendste versjes. Uitgeverij Querido heeft bij veel van de boeken van Annie M.G. Schmidt lesmateriaal gemaakt, ideaal om thuis mee aan de slag te gaan!

Welke klassiekers heb jij nog op zolder liggen?

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.