Terugkijken Webinar Letter voor letter, boek na boek

Terugkijken Webinar Letter voor letter, boek na boek

Op 16 september was het zo ver: onze eerste coronaproof Webinar. Meer dan 300 leerkrachten en leesbevorderaars uit het hele land (en België) hebben het live kunnen volgen. Voor wie het gemist heeft of het nog eens terug wil kijken is hier nog tot 14 oktober de Webinar te downloaden.

Namens de Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Den Haag en de Koninklijke Bibliotheek veel kijkplezier!

Programma

Spreker 1: Charlotte Dematons

Charlotte Dematons maakte een boek over letters, zonder woorden maar met veel verhalen waar het plezier van afspat: Alfabet. Tijdens deze Webinar geeft zij ons een kijkje in het ontstaan van dit bijzondere boek en hoe je dit boek in de groep kunt gebruiken.

Spreker 2: Meester Sander

Meester Sander is zelf kleutermeester en weet als geen ander hoe je leren leuker en actiever kan maken met de inzet van ICT. Op zijn website staan enorm veel blogs en filmpjes met tips. Zeker komt ook de link met leesbevordering aan bod. Hier vind je een link naar zijn presentatie in Prezi.

Spreker 3: Roos Visser

Roos Visser van Bibliotheek Den Haag maakt filmpjes voor Lezen nou! Dat doet ze met veel humor en kennis van zaken. Zij zorgt dat jouw boekenkennis weer helemaal op peil is om het nieuwe schooljaar goed te beginnen.

fotocredits: Chris van Houts
 

Lees meer: Terugkijken Webinar Letter voor letter, boek na boek

Inspiratie voor Kinderboekenweek 2020

Inspiratie voor de Kinderboekenweek!

Door Esther van der Linden-Wemmers, leesconsulent

Tijdens de Kinderboekenweek – dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober – duiken we in de wereld van vroeger, met boeken van nu! De Kinderboekenweek is altijd een feestje en zeker dit jaar is dat extra belangrijk. Heb je nog ideeën nodig? Lees dan nu verder.

In deze blogpost zetten we diverse ideeën voor je op een rijtje, van boekentips tot filmpjes en van toneelstukken tot knutselideeën. De blog wordt steeds aangevuld met nieuwe tips, dus hou deze pagina in de gaten!

Week 39

 • Closereading in de Kinderboekenweek

  Expertis heeft een blog geschreven over closereading in de Kinderboekenweek. Voor de onderbouw wordt ingegaan op het prentenboek Het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal over de dino’s van Guido van Genechten. Met de middenbouw duik je de wereld van de Romeinen in door Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen van Sarah Devos te lezen. En de bovenbouw gaat lezen over de tijd in Nu is later vroeger van Joke van Leeuwen.

 • Meester in de kunst

  Kijk op meesterinkunst.nl voor het voorleesverhaal ‘Naar het circus met het turfschip van Breda’ om voor te lezen in de Kinderboekenweek. Wanneer je je mailadres invult, wordt het verhaal gratis naar je toegestuurd.

 • Geschiedenis Rotterdam

  Wil je het thema van de Kinderboekenweek betrekken op onze eigen stad? Neem dan eens een kijkje op de website van Wilma Degeling. Ze vertelt hier meer over haar boek ‘Leeuwen op zee’ en andere boeken die te gebruiken zijn bij het thema. In het boek ‘Leeuwen op zee’ staat aan het einde van het boek informatie over de Rotterdamse haven toen en nu. Een leuk uitgangspunt voor een les!

 • Leesbingo

  Op de website van Juf Anja vind je een leesbingo speciaal gericht op de Kinderboekenweek. Alle leerlingen krijgen aan het begin van de Kinderboekenweek een bingoblad. De kinderen gaan op zoek naar en lezen verhalen over de aangegeven tijd. Wanneer ze een verhaal gelezen hebben, vinken ze de afbeelding over deze tijd af. Je kan de bingo ook nog naar eigen inzicht aanpassen. De perfecte stimulans om heel veel te lezen!

 • Lespakket schrijven

  De Kinderboekenweek is altijd een mooi moment om met schrijven in de klas aan de slag te gaan! Schrijf ‘ns heeft een lespakket gemaakt rondom geschiedenis, de geschiedenis van het schrijven! De kinderen doen actief mee om zo te ontdekken hoe schrijven is ontstaan en dat er in de wereld verschillende soorten alfabetten zijn.

Week 38

 • Juf Inger: lezen, lezen, lezen

  Volgens Juf Inger is lezen, lezen en nog eens lezen, echt hét belangrijkste tijdens de Kinderboekenweek. Het is echter wel leuk om het thema meer te laten leven in de klas tijdens die periode. Ze heeft op haar website een pagina gemaakt met ideeën voor dagstarters ‘En toen?’ om in groep 7/8 de dag mee te beginnen.

  Read more

 • Leestips door Juf Beau

  Ben je nog op zoek naar die ene titel om te lezen tijdens de Kinderboekenweek? Juf Beau helpt je bij je zoektocht! Zij zet bruikbare titels rondom het thema op een rijtje en schrijft over al deze boeken een recensie. Zo weet je meteen welk boek de moeite waard is om in te duiken tijdens de Kinderboekenweek. 

 • Lesideeën van Marc ter Horst

  Marc ter Horst heeft op zijn website een pagina gemaakt met meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2020. Met idee één zijn wij het als bieb natuurlijk heel erg eens: 1. Lees een kinderboek. Een andere leuke tip is om Marc zijn verhaal over de geschiedenis van jeugdliteratuur te lezen in ‘De oma van de oma van mijn oma’. Voor de andere lesideeën moet je gewoon even een kijkje nemen op zijn website!

 • Benjegeflipt

  Kijk eens op de Facebookpagina ‘Benjegeflipt’, hier maken een juf en meester samen online content. Van lesideeën tot ideeën voor het inrichten van de klas, alles is te volgen via YouTube. Voor de Kinderboekenweek kan je ook bij hen terecht. Kijk voor een kant-en-klaar lespakket op hun Facebookpagina en/of YouTubekanaal.

 • Creatieve lessen Kunstgebouw

  Ga tijdens de Kinderboekenweek creatief aan de slag in de klas! Het Kunstgebouw heeft lessen gemaakt - voor alle leeftijden - die aansluiten bij het geschiedenis thema En toen? Bekijk hier de lespakketten.

Week 37

 • Kinderboekenweek.nl

  Natuurlijk is er ook dit jaar weer een lijst met thematitels. De lijst bestaat uit vijf titels voor groep 1&2, vijf titels voor groep 3&4 enzovoorts. Mooie titels om nu te gebruiken, maar ook voor de rest van het jaar. Leuk dus om je schoolbieb mee aan te vullen. Bestel ze bijvoorbeeld bij de Kleine Kapitein of Donner. Wellicht heb je eerder in het jaar het lespakket voor scholen besteld, dan heb je direct mooie lesideeën bij deze boeken. Kijk op kinderboekenweek.nl voor meer informatie.

  Read more

 • Boekentips uit de bibliotheek

  Ga met mediacoach Judith van Bibliotheek Rotterdam terug in de tijd. Voor een blog  verzamelde ze boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.

  Read more

 • Facebookpagina Kinderboekenweek 2020

  In de Facebookgroep ‘Kinderboekenweek 2020’ kan je met alle vragen omtrent de Kinderboekenweek terecht. Dit is een groep waar je ideeën kan delen, maar waar je ook veel inspiratie kunt opdoen.

  Read more

 • Kinderboekenjuf

  Neem eens een kijkje op de website van de Kinderboekenjuf. Ze houdt een speciale pagina bij, waarop ze vertelt over de te gebruiken (thema)titels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn. Een voorbeeld zijn leeslessen bij het boek ‘Marie Curie – Van klein TOT GROOTS’. Je vindt hier welke leesvragen je kunt stellen, maar ook een idee om leerlingen zelf als jonge wetenschappers aan de slag te laten gaan. Ook houdt ze een Pinterestpagina bij, ideeën genoeg dus!

  Read more

 • Kinderboekenweek en het Oude Egypte

  Paulien Lammers grijpt het thema van de Kinderboekenweek aan om dieper in te gaan op het Oude Egypte. Op haar website staat een overzicht van boeken die je hierbij zou kunnen gebruiken. Want - zoals het CPNB schrijft - “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”

  Read more

 • Website Jozua Douglas

  Ben je op zoek naar een leuke opening van de Kinderboekweek voor in de klas? Bezoek dan eens de website van Jozua Douglas. Jozua Douglas maakt net als vorig jaar voor de Kinderboekenweek een openingsfilmpje voor in de klas, houd hierover zijn website in de gaten! Hiermee kun je de Kinderboekenweek officieel openen. Ook vind je op zijn website lestips bij het boek “Prutsers en pechvogels”, het boek dat hij schreef met Tosca Menten.

  Read more

Meer lezen

Lees meer: Inspiratie voor Kinderboekenweek 2020

Leesbevordering op afstand?

Leesbevordering op afstand?

Net voor de zomervakantie is er een enquête verspreid onder de Rotterdamse dBos-scholen. Een korte enquête om te onderzoeken op welke manier wij de leerkrachten het beste kunnen ondersteunen bij leesbevordering op afstand.

De bibliotheek wordt gemist

De leerkrachten geven aan dat zij tijdens de lockdown de bibliotheek hebben gemist: de boekenkisten én de leesconsulent! Ook is het goed om te lezen dat veel scholen leesbevordering te allen tijde belangrijk vinden. Gelukkig hebben veel kinderen ook thuis boeken gelezen. De ThuisBieb-app is door leerkrachten bij ouders gepromoot. Volgens hen is er bij ouders vooral behoefte aan tips rond voorlezen en hoe zij hun kinderen kunnen helpen bij het lezen.

Op zoek naar inspiratie en ideeën

De scholen willen graag door ons geïnspireerd worden, niet alleen via e-mail en de website maar ook zeker via blogs, filmpjes, een webinar en social media (Facebook, Instagram). Als de leesconsulent vanwege een lockdown niet meer in de klas mag dan ontvangen de leerkrachten bij voorkeur instructiefilmpjes en boekpromotiefilmpjes van de leesconsulent. Op de vraag: “Wat hebben scholen nodig van de leesconsulent om de leesmotivatie en het leesplezier bij de kinderen te stimuleren” zijn veel suggesties gegeven. 

Meer lezen

Lees meer: Leesbevordering op afstand?

Zomerlezen

Zomerlezen!

Door Nathalie Derickx

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een periode om te genieten, leuke dingen te doen en lekker op reis te gaan met/of in de prachtigste verhalen. Dit laatste is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Beginnende lezers en kinderen die lezen lastig vinden moeten oppassen voor een zomerdip. Zomerdip?!

Als kinderen tijdens de zomervakantie niet of weinig lezen vallen zij 1 tot 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. En als school na de vakantie weer begint levert dit problemen op. Dan wordt gestart op het niveau waar men vóór de vakantie geëindigd is. Of zoals kinderboekenambassadeur Manon Sikkels zegt: “Je kunt zwemmen met je A diploma, maar als je daarna in een wilde rivier valt blijkt zwemmen moeilijker dan je dacht. Dat geldt ook voor lezen. De kinderen hebben in groep 3 en 4 leren lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomervakantie niet blijven lezen het na de vakantie weer bijna vergeten zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je blijft lezen!”

Variëteit in boeken

Wat kunnen ouders eraan doen om zo’n zomerdip te voorkomen?  Zorg allereerst voor mooie, gevarieerde boeken. Zoek ze samen met je kind(eren) uit. Denk naast verhalende boeken, ook aan:

Lees ook lekker samen, hardop om de beurt een zin of bladzijde. Stel vragen over wat er is gelezen. Iedere dag minimaal 15 minuten lezen heeft al een groot effect. Vergeet vooral niet om zelf het goede voorbeeld te geven. Zien lezen is doen lezen!

Lezen stimuleren met activiteiten

Het is leuk én effectief om middels een activiteit het lezen te stimuleren. Denk hierbij aan een leesbingo, de boekenleggers van Heutink of kinderen zelf een recensie laten schrijven over het gelezen boek.

En komen ze in de zomervakantie naar de bibliotheek om een paar leuke boeken uit te kiezen? Dan kunnen ze de Vakantie Doe Krant meenemen. Deze krant zit vol leuke leestips, rebussen, raadsels, recepten én… twee stempels voor in het JeugdVakantiePaspoort!

Daarnaast biedt Bibliotheek Rotterdam in de zomervakantie het programma Vakantielezen aan voor de groepen 1 tot en met 8 met leestips binnen verschillende thema's en aansluitende doe-opdrachten voor thuis. Iedere week kunnen de kinderen met een boek op reis naar een andere plek in Rotterdam, stempels verzamelen en zelfs een prijs te winnen! Al lezend komen we langs de Euromast, Plaswijckpark, de bibliotheek, het voetbalstadion van Excelsior, het Kralingse Bos en de Rotterdamse haven!

Leestips

Inmiddels zin gekregen in de vakantie en zomerlezen? Lastig om te kiezen?

Wil je zeker zijn dat het boek niet te moeilijk is? Doe de vijfvingertest!

VakantieBieb

En om het nóg leuker te maken, op 1 juli opent de VakantieBieb! Deze app biedt tot 1 september tientallen e-books én luisterboeken voor jong en oud, voor zowel leden als niet-leden. Voor lezers tot en met 18 jaar is er een winactie, zij maken kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon!

Fijne vakantie!

Meer lezen

Lees meer: Zomerlezen

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.