Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Bookflix is een interactieve PowerPoint waarmee leerlingen uit groep 5 en 6 op zoek gaan naar een nieuw boek. Geïnspireerd door het welbekende Netflix. De Bookflix bevat zeven genres en in totaal 49 titels. Voor ieder wat wils dus!

We hebben ook een Bookflix voor groep 7 en 8, die vind je hier: Vind een passend boek met Bookflix.

Waarom Bookflix?

 • Bookflix is niet alleen handig voor kinderen, ook ouders en leerkrachten kunnen er gebruik van maken in hun zoektocht naar een geschikt boek

 • Gebruik Bookflix in de (online)les en laat leerlingen aan de hand van de presentatie met elkaar in gesprek gaan over de boeken: ‘Welke spreekt jou aan en waarom?’ ‘Waarom wil je dit boek lezen, door de kaft, het tekstje of de boektrailer?’ ‘Waarom past dit boek in dit onderwerp?’ ‘Kan een boek ook bij meerdere onderwerpen passen?'

 • Bookflix kan leerlingen inspireren om zelf een boektrailer te maken. Enthousiast? Stuur jullie eigen boektrailer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen wij deze op in de nieuwe versie van Bookflix!

Hoe werkt het?

Belangrijk voor je begint: schakel bij het openen van de presentie de inhoud in, geef de presentatie even de tijd om alles te laden en zet het geluid aan voor een optimale Bookflix ervaring.qq

 • Download de Bookflix-PowerPoint via deze link

 • Kies een onderwerp

 • Klik op een boekcover

 • Kijk, luister en lees over het boek

 • Reserveer het boek bij de bibliotheek

 • Lezen maar!

 • Bookflix Vierkant

 • Thuispagina

Wil je meteen aan de slag, download dan de PowerPoint en je kunt meteen beginnen! Wil je de handleiding en een overzicht van de titels? Vraag deze dan aan bij je leesconsulent of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Veel Bookflix-plezier!

Lees meer: Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma specialist media

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.

Read more


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen

Lees meer: Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

Geschreven door Esther van der Linden

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat Mike Lowery, auteur én illustrator. In 2021 kwam zijn nieuwste boek Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens uit bij uitgeverij de Fontein. Dit boek is een voorbeeld van hoe informatieve boeken anno 2021 (volgens mij) horen te zijn. Bomvol met informatie, grapjes én natuurlijk de tofste illustraties.

 • Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren

  Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren is het eerste deel in de “Alles wat cool is”-serie. Alles wat je altijd al wilde weten over je favoriete uitgestorven reptiel en de wereld waarin hij leefde in één boek. Dit boek barst uit zijn voegen van de handige overzichtjes, foute dinograppen en rare feiten.

  Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren, vanaf 8 jaar.

  Read more

 • Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens

  Een simpele werkvorm is de boekenquiz, ideaal om te doen met zo’n leuk informatieboek. Want hoe groot is de grote hamerhaai? (p. 114) Slapen haaien eigenlijk? (p. 35) Waarom heet een kathaai een kathaai? (p. 41) Welke vis is de giftigste vis op aarde? (p. 80)

  Achterin het boek staan ook nog stap voor stap tekenlessen. Dus zo leer je makkelijk een witte haai, octopus of narwal teken. Belangrijk om nog even te vermelden: volgens de auteur lukt het tekenen stukken beter als je tijdens het tekenen haaiengeluiden maakt en er woest bij kijkt. Zeker als je in een stille omgeving met veel mensen zit! (p.104)

  Bekijk hier de boektrailer.

  Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens, vanaf 8 jaar.

 • De Goudvisjongen

  Lowery is zoals eerder gezegd niet alleen auteur, maar vooral ook illustrator. Zo maakte hij illustraties bij het boek ‘de Goudvisjongen’. Hierin wordt het verhaal verteld van de 12-jarige Matthew, hij lijdt aan OCD. Hij schrobt zijn handen keer op keer, is doodsbang voor bacteriën en is al weken niet naar school geweest. Zijn eigen kamer durft hij nauwelijks uit. Om de tijd te doden kijkt hij uit zijn slaapkamerraam en maakt hij aantekeningen over de dagelijkse beslommeringen van zijn buren. Niet veel bijzonders. Tot op een dag een peuter, Teddy, vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien.

  De Goudvisjongen van Lisa Thompson, vanaf 10 jaar.

 • Mac B. Geheim agent

  Ook bij het boek ‘Mac B. Geheim agent’ maakte Lowery de illustraties. En deze zitten door het hele boek heen. Het hilarische verhaal wordt ondersteund en nog grappiger door de illustaties. Het verhaal gaat over de schrijver zelf. Hij is nu schrijver, maar voordat hij schrijver was, was hij kind. En als kind was hij een spion. Het ene moment ben je zomaar een kind en het volgende moment ga je op onderzoek uit voor de koning van Engeland.

  Mac B. Geheim agent van Mac Barnett, vanaf 7 jaar.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Mike Lowery

Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

Gepubliceerd op 4 juni 2021

Yvanne de Jong uit Zuid-Holland heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Pabo Hogeschool Rotterdam zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2021 noemen.

De jury prees Yvanne om haar krachtige en overtuigende manier van voorlezen. “Yvanne overrompelde ons en we zagen in haar direct een ideale leerkracht”, aldus de jury. De finale was in verband met corona thuis via een livestream te volgen. De finalisten lazen in estafettevorm voor uit één boek; Smokkkelkinderen van Jacques Vriens.

Noël Kanter uit Gelderland werd tweede en Nathalie Nauta uit Friesland eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan NHL Stenden en Hogeschool Iselinge. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Noël ving de jury met haar manier van voorlezen die maakt dat je wilt dat ze niet ophoudt met het verhaal en Nathalie werd gecomplimenteerd vanwege haar ingetogen en rustige manier van voorlezen.

De finalisten werden beoordeeld door een vakkundige jury waarin kinder- en jeugdboekenschrijver Jacques Vriens, vicevoorzitter van de PO-Raad Anko van Hoepen en Hubert Slings, directeur van Stichting entoen.nu zitting hadden. De presentatie was in handen van Luc van Kuppenveld, onder meer bekend van regionale televisie. De intermezzo’s werden verzorgd door cabaretière en singer-songwriter Dorine Wiersma. Tijdens het juryberaad luisterden de kijkers naar een lezing van Bas Maliepaard.

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt door Cubiss georganiseerd in opdracht van Stichting Lezen en wordt financieel mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school pabo (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek).

Lees meer: Pabo Voorleeskampioen is Yvanne de Jong!

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.