Klantonderzoek naar activiteiten

11 okt 2019

Klantonderzoek naar activiteiten

Hoe bekend zijn de activiteiten van Bibliotheek Rotterdam bij het Biebpanel? En hoe tevreden is het Biebpanel over deze activiteiten? Je leest het in deze blog.

Bezoek en waardering

Een kwart van de deelnemers heeft het afgelopen jaar een activiteit van Bibliotheek Rotterdam bezocht. De meest bezochte activiteit is het bezoeken van een tentoonstelling. Vooral in de Centrale Bibliotheek is dit een activiteit waar je bijna niet omheen kunt. Deze tentoonstellingen worden erg goed beoordeeld en veel leden waarderen de inspiratie. Leden van het biebpanel zijn enthousiast: “die [tentoonstellingen, red.] vind ik er altijd prachtig uitzien, informatief en verrassend.” Andere goed bezochte activiteiten zijn informatieve lezingen en schrijverspresentaties. Deze activiteiten vinden de leden ook het beste passen bij de bibliotheek.

Als panelleden hebben deelgenomen aan een bibliotheekactiviteit, zijn ze hierover zeer te spreken: Het gemiddeld rapportcijfer is 7,8. Vooral over de organisatie en de voorzieningen zijn deelnemers positief.

biebpanel activiteiten

Activiteiten niet bekend genoeg

In het onderzoek komt terug dat het activiteitenaanbod van de bibliotheek niet altijd bekend is. Dit willen we graag verbeteren. Het is een grote uitdaging om het brede aanbod activiteiten goed onder de aandacht te brengen bij de leden, bezoekers en overige Rotterdammers. Niet elke activiteit is voor elke bezoeker of elk lid interessant. Dit onderzoek geeft ons een aantal nieuwe inzichten hoe we de activiteiten beter en gerichter kunnen communiceren. Inzichten die we al volop aan het oppakken zijn. We werken bijvoorbeeld achter de schermen aan een nieuwe website met een betere agenda.

Verder zijn er de afgelopen maanden in bijna alle vestigingen nieuwe informatieschermen geplaatst. Hierdoor zal onder meer de promotie van activiteiten duidelijker worden.

Behoeftes voor bibliotheekactiviteiten: inhoud, tijdstip en locatie

De inhoud van de activiteit is het meest van belang bij de keuze wel of niet deel te nemen, gevolgd door het tijdstip en de locatie. Qua inhoud spreken de onderwerpen 'kunst/geschiedenis', 'literatuur', 'natuur', 'zelfontwikkeling' en 'creatief' het meest aan. Qua tijdstip hebben de doordeweekse avonden en de middagen in het weekend de voorkeur. Leden van het biebpanel kopen kaartjes voor activiteiten het liefst via de website: voor bijna twee derde is dit de favoriete manier.

Conclusie

Samengevat geeft dit onderzoek ons opnieuw waardevolle inzichten. Inzichten die we goed kunnen gebruiken om het aanbod van activiteiten toe te spitsen op de wensen van de leden en bezoekers.

Ivo Kuijf

1000 Resterende tekens