Op reis naar de Kinderboekenweek!

27 sept 2019

Op reis naar de Kinderboekenweek!

Op woensdagmiddag 11 september was het tijd om op reis te gaan. Niet zomaar een reis, de eindbestemming was de Kinderboekenweek!

Koninklijke Lees Maatschappij

Bij binnenkomst stonden dan ook twee stewardessen van de Koninklijke Lees Maatschappij klaar om alle leerkrachten, leescoördinatoren en andere belangstellenden welkom te heten op de inspiratiemiddag Kinderboekenweek 2019.
In de hal stonden verschillende kraampjes om iedereen van informatie en ideeën te voorzien en was er de mogelijkheid om instapkaarten te krijgen voor de diverse excursies die op de eindbestemming werden aangeboden: onder andere een workshop creatief schrijven of de mogelijkheid om in sneltreinvaart helemaal op de hoogte zijn van de niet te missen titels deze Kinderboekenweek.

Arend van Dam

Na een veiligheidsinstructie van de Koninklijke Lees Maatschappij vertrokken we met zijn allen naar de Kinderboekenweek, waar schrijver (én Zilveren Griffel-winnaar) Arend van Dam ons stond op te wachten. In zijn praatje nam hij ons mee langs zijn boeken waarin reizen en vervoersmiddelen vaak een belangrijke rol innemen. Zijn oeuvre bestaat onder andere uit prentenboeken voor kinderen uit groep 1/2 en de bekende bundel Lang geleden … over de Nederlandse geschiedenis. Waarom niet het thema aangrijpen om in de Kinderboekenweek door de tijd te reizen? In de bundel Dat is snel! vind je bijvoorbeeld verhalen over Anthony Fokker (Anton en de spin) en de gebroeders Spijker (De wagen van Spijker) en dat in verschillende AVI-niveaus voor kinderen uit groep 4.

Natuurlijk mocht ook één van zijn nieuwste boeken niet ontbreken. De reis van Syntax Bosselman, welke geschikt is voor 10+, won een Zilveren Griffel en de Thea Beckmanprijs 2018 en maakt dus nog kans op een Gouden Griffel! Dit boek heeft een onderwerp dat Arend na aan het hart ligt, namelijk de slavernij. Met een koffer vol bezienswaardigheden gaf hij uitleg over de opzet van het boek en hoe zijn werk in de archieven geleid heeft tot dit gelaagde kinderboek dat eigenlijk tegen alle regels van het kinderboek ingaat. Met dit boek kan je in de klas zo aan de slag, want er zijn diverse lestips bij te vinden. Met een paar praktische tips, zoals ‘houd eens een vervoersmiddelendag in plaats van een knuffeldag’, een middag waarop alle kinderen hun favoriete autootjes en dergelijke mee naar school mogen nemen, sloot hij zijn verhaal af.

Reably en Annemarie Bon

Tijdens de excursierondes kon je kiezen uit vier workshops. Bij de workshop van Reably werd gekeken hoe deze app ingezet kan worden om het lezen te stimuleren. De app zorgt ervoor dat het digitale kind geënthousiasmeerd wordt om lekker te gaan lezen. Tijdens de workshop van Annemarie Bon werd ingegaan op creatief schrijven tijdens de Kinderboekenweek (maar zeker ook daarna!). Ze gaf aan de hand van een hand-out veel praktische tips waar je vooral op moet letten als je aan de slag gaat in de klas. Let bijvoorbeeld de eerste keer vooral niet op de spelling, dat doet af aan het enthousiasme van de kinderen. Naast de theorie waren er ook interactieve momenten waarbij iedereen zelf aan de slag ging met het schrijven. Aan de hand van Storycubes een verhaal schrijven over een tram, ring, dinosaurus, ladder, vuurtoren en spinnenweb is nog best een uitdaging en haalt de creatieve kant in leerlingen meteen naar boven! Ook leuk om dit tijdens de Kinderboekenweek te doen met allemaal plaatjes van voertuigen. Het toeval van de getrokken plaatjes of gepakte dobbelstenen zorgt ervoor dat kinderen makkelijk buiten de gebaande paden treden.

Villa Zebra en de Kleine Kapitein

Villa Zebra was deze middag ook aanwezig om workshops te verzorgen. De eerste was gericht op kinderen van twee tot en met zes jaar en de tweede op kinderen van zeven tot en met twaalf. Tijdens deze tweede workshop werd bijvoorbeeld verteld hoe Villa Zebra gedichten en boeken gebruikt in hun tentoonstellingen. Kinderen kijken na het lezen van een gedicht vaak anders naar een schilderij dan daarvoor, het kleurt hun blik. Na het zien van diverse kunstwerken en het bespreken van een aantal gedichten, stimuleert Villa Zebra nogmaals de creatieve geesten door te gaan knutselen. De huidige voorstelling in Villa Zebra is de Moestuin, dus wordt er tijdens de Kinderboekenweek ingegaan op unieke, multifunctionele en knotsgekke moestuinvoertuigen. Door deze workshop is duidelijk dat je buiten de kaders kunt denken als het gaat om het invullen van de Kinderboekenweek! Ook Daniël Albering van de Kleine Kapitein was aanwezig om duidelijk te maken welke boeken echt onmisbaar zijn tijdens de komende Kinderboekenweek. Daarnaast vertelde hij ook over de Griffels en Penselen, maar hij heeft helaas niet verklapt welk boek met de Gouden Griffel naar huis gaat!
Na deze workshops moest iedereen weer gaan reizen, maar nu weer naar huis en dat helaas niet in een multifunctioneel en knotsgek moestuinvoertuig… Mocht je nog op zoek zijn naar meer inspiratie, breng dan even een bezoekje aan onze website. Hier houden we een blog bij met de leukste ideeën voor de Kinderboekenweek. Natuurlijk zijn er in de diverse bibliotheken verspreid over Rotterdam veel activiteiten rondom de Kinderboekenweek, neem een kijkje in de agenda voor het overzicht.

Een hele fijne Kinderboekenweek gewenst!

1000 Resterende tekens