De Boekenkast Van... Joost

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. Dit keer vertelt veellezer en student Economie & Bedrijfskunde Joost over zijn Young Adult favorieten.

'Aangezien mijn moeder bibliothecaresse is, was ik vanaf jongs af aan al verslaafd aan het lezen van boeken. Mijn moeders liefde voor boeken was op mij overgewaaid en op mijn negentiende besloot ik ook een boekenblog te starten: NerdyGeekyFanboy. Ik blog nu al vijf jaar met veel plezier en ik heb daardoor ook een gigantische boekencollectie opgebouwd. Sommige boeken hebben een speciaal plekje in mijn hart, die ik graag met je deel!'

1. 'Charlie en ik'

Dit is een boek waar ik ontzettend veel gevoelens bij heb. Dit boek gaat over twee broers die ’s ochtends van huis weg gaan en de trein opstappen, op weg naar de vakantiebestemming van afgelopen zomer. De broers zijn nog vrij jong en hebben een heel sterke band, maar waarom willen ze naar die vakantiebestemming toe? De ontknoping van dit boek is hartverscheurend, maar ook heel ontroerend en prachtig. Bij dit boek heb je tissues nodig, geloof me!

2. 'Ik + Earl + de stervende Rachel'

Ook al klinkt dit als een zielig boek; het bevat ook zeker een hilarische kant. Greg moet vrienden worden met Rachel, een meisje van zijn school die kanker heeft gekregen. Hij moet dit verplicht doen van zijn moeder, wat heel ongemakkelijk is. Greg is een enorme droogkloot en maakt de meest grove, maar grappige opmerkingen. Ik heb zelfs hardop in de trein gelachen (in de stiltecoupé…), want ik kon mezelf niet inhouden! De boekverfilming vind ik zelfs een nog mooier einde hebben, dus ga die ook zeker zien als je geniet van dit boek.

3. 'Breek me'

De Touching Juliëtte serie van Tahereh Mafi (die begint met Vrees me) is ook een enorme aanrader. Het gaat over Juliëtte, een meisje met de gave om mensen te vermoorden met haar aanraking. Ze is opgesloten in een cel, waar ze al vele maanden in zit. Tahereh Mafi heeft een unieke schrijfstijl die betoverend is. Het mooie is ook dat de schrijfstijl gaandeweg de serie verandert, omdat Juliëtte steeds sterker wordt. Eerst is de schrijfstijl heel breekbaar (zoals doorgekraste zinnen), maar later in de serie komt dat haast niet voor. De serie bestaat nu uit vijf delen, de zesde moet nog komen.

4. 'Oog om oog'

Geschreven door Buddy Tegenbosch, een Nederlandse schrijver die naast het schrijven van boeken ook piloot is. Oog om oog is een unieke combinatie van de excentrieke personages die John Green weet te beschrijven en de sterke spanning van Stephen King. Jaap-Jan begint met zijn studie en maakt veel geweldige vrienden, maar hij werd vroeger erg gepest. Wat doe je als je de persoon ziet die je al die tijd pestte in je nieuwe studentenstad? Buddy zorgt ervoor dat je niet meer aan je eigen leven denkt, maar je helemaal waant in dit verhaal.

5. 'De appeltaart van de hoop'

Tot slot wil ik het hebben over De appeltaart van hoop, een boek met de meest lieve personages die je kunt bedenken. Oscar is vermist en iedereen denkt dat hij een eind aan zijn leven heeft gemaakt, maar zijn oude buurmeisje heeft hoop dat hij nog ergens is. Dit boek zit vol emotie en laat zien dat je moet zorgen voor anderen en dat je mensen kunt vergeven. Oscar en Meg had ik binnen de eerste bladzijde al in mijn hart gesloten; Sarah Moore Fitzgerald weet prachtige boodschappen in haar boeken te stoppen! Ik denk dat de wereld een stukje mooier is als iedereen haar boeken leest.


Over Joost

Joost (24 jaar, Oude Haven) is student Economie & Bedrijfseconomie en naast zijn studie, bijbaantjes en zijn lidmaatschap bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap blogt hij over boeken, series, films en andere passies. Zijn boekenkast zit vol met YA-boeken, maar af en toe kun je ook thrillers, high fantasy en kinderboeken spotten op zijn boekenplanken.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.