Nationale Voorleesdagen: Jong geleerd is oud gedaan

04 jan 2019

Nationale Voorleesdagen: Jong geleerd is oud gedaan

'Schat, help eens zoeken, ik ben mijn sleutels kwijt!' Geregeld wordt mijn hulp ingeroepen als er weer iets op miraculeuze wijze van de aardbodem verdwenen lijkt. 'Want jij kan zo goed zoeken!'

Daar moest ik aan denken bij een lezing van Sabine Hunnius over het babybrein. Zij is onderzoekster aan de Radboud Universiteit en medeschrijfster van het boek Babybrein. Zij vertelde dat baby’s worden geboren met enorm veel verbindingen tussen hersencellen. Als kinderen zich verder ontwikkelen, de eerste 2 jaar het meest, wordt enorm gesnoeid in deze verbindingen. Alleen de verbindingen die regelmatig gebruikt worden blijven en worden steviger. Op zo’n manier past het kind zich perfect aan de omgeving aan waar het terecht gekomen is. Dat zie je heel duidelijk bij de taalontwikkeling. Baby’s kunnen de klanken van alle talen onderscheiden. Maar als ze ouder worden verdwijnen de klanken die niet in de taal zitten die het kind om zich heen hoort. Een aanmoediging dus om op veel verschillende manieren de baby, dreumes en peuter te stimuleren. Dus voetballen, liedjes zingen, blokken bouwen, tekenen, spelletje op de tablet en natuurlijk veel voorlezen. Bij geen enkele activiteit is namelijk zoveel interactie als tussen voorlezer en kind. Om dat nog eens extra onder de aandacht te brengen zijn van 23 januari tot en met 2 februari de Nationale Voorleesdagen. Ook Bibliotheek Rotterdam heeft weer een leuk programma.

En hoe zit het nu met die zoekgeraakte sleutels? Ik hield als kind erg van boekjes lezen, maar ook heel erg van legpuzzels. Tijden kon ik zoet zijn met het zoeken naar de goede stukjes, vandaar.

Om alvast in de stemming te komen voor de Nationale Voorleesdagen: mijn boekentips voor 2019:

Slaap zacht uit de serie Baby ziet

slaap

Vanaf 2-3 maanden kan je met je baby al boekjes “lezen”. Omdat ze zwart-wit contrasten en felle kleuren het eerst kunnen zien, zijn deze boekjes heel interessant. Houd ze stil voor hun gezicht en vertel er iets bij. Hoe je dat kan doen zie je in dit filmpje.

Spelen tot het donker wordt van Marit Törnqvist en Hans & Monique Hagen

spelen

Een hardkartonnen boekje met een gedichtje van Hans en Monique Hagen en heel veel fantastische tekeningen van Marit Törnqvist. Je ziet een donker jongetje en een blond meisje met staartjes op allerlei manieren samen spelen. Heel herkenbaar: alle cupcakevormpjes uitspreiden over de keukenvloer of restaurantje spelen met de knuffels. Elke bladzijde vertelt een heel verhaal. Laat je dreumes baas zijn over het boek: hij bladert en bepaalt waar hij lang naar wil kijken.

Zo moe en toch klaarwakker van Susanne Strasser

zo moe en toch klaarwakker

Alweer het derde fantastische prentenboek van Strasser. Het verhaal is heel simpel. Een heleboel dieren liggen samen in bed, maar elke keer moet er weer een dier uit bed. De zeeleeuw moet plassen, de krokodil moet zijn tanden nog poetsen en zo gaat het maar door. De herhalingen maken het lekker voorspelbaar en geeft extra verrassing als het toch anders afloopt dan verwacht.

Pip en Posy van Axel Scheffler

pip en posy

De schrijver/tekenaar van Pip en Posy is vooral bekend geworden van het boek De Gruffalo. Dat is best nog een moeilijk boek voor peuters om te begrijpen. Pip en Posy is echt voor peuters. In elk boekje beleven zij een klein herkenbaar avontuur: een plasje op de vloer, een nieuw vriendje of cakejes bakken. De tekeningen zijn heel grappig en er valt ook altijd iets uit te leren. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met angst.

Suzie Ruzie van Jaap Robben en Benjamin Leroy

suzie

Is je peuter wel toe aan een wat ondeugender boek? Kijk dan naar de serie over Suzie Ruzie. Jaap Robben vertelde dat hij geïnspireerd wordt door zijn eigen herinneringen aan zijn zus en hem. In Suzie Ruzie en de stinkvinger doen Suzie en Hond een spelletje waarbij je moet raden wat je ruikt. En dan laat Suzie haar stinkvinger ruiken. Waar stinkt die naar?

De wereld in mijn handen van Kristien Dieltiens

de wereld

Vergeet bij de allerkleinsten niet de liedjes en versjes. Ook als ze de inhoud nog niet begrijpen, geeft de fijne klank veel plezier. In dit boek staan allemaal vingerversjes en versjes waar gebaren bij horen. Kinderen vinden het leuk om de gebaren mee te doen of om weg te duiken als er een kriebelmuisje komt aangekropen. Heel handig zit er een DVD bij waar de versjes op worden voorgedaan.

Wil je nog meer boekentips voor de allerjongsten? Kijk dan op de site van Boekstart of jeugdbibliotheek 0-6.

Fijne voorleesdagen!

Ida van der Linden