Dionne leest: boek 13-16

24 okt 2018

Dionne leest: boek 13-16

In deze blog vertel ik, Dionne, je over de boeken die ik heb gelezen. Dit keer Anna Enquist, Bernhard Schlink en Renate Dorrestein. 

Het is al bijna november en dat betekent dat ik moet opschieten met mijn Goodreads-challenge! Ik ben inmiddels al bij boek 23, maar voordat ik die kan bespreken, komen eerst nummer 13, 14, 15 en 16 voorbij. 

Anna Enquist13. Anna Enquist - De verdovers 
De vorige blog sloot ik af met een luisterboek, deze begin ik ermee. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ik vind het ideaal om naar een luisterboek te luisteren als ik aan het afwassen ben of de was vouw. En het voordeel is dat ik twee vliegen in één klap sla; mijn huis wordt schoon en ik ben bezig met mijn Goodreads-challenge! De verdovers is ook nog eens een fijn boek. In 2010 werd Enquist gevraagd mee te doen aan een project van het VU Medisch Centrum, 'Schrijver op de afdeling'. Ze stemde in en koos ervoor om mee te lopen op de afdeling anesthesiologie. Deze ervaring komt terug in de roman in de vorm van hoofdpersonage Suzan, die anesthesioloog van beroep is. Door de dagelijkse worstelingen van Suzan met haar verleden, heden en toekomst te beschrijven, legt Enquist heel mooi verbanden tussen het professioneel en persoonlijk verdoven van pijn en gevoelens. Wanneer laten we pijn toe en wanneer verdoven we onszelf? Dit soort vragen zorgen voor een mooie roman, die met enige aandacht mooie inzichten kan geven. 

Olga14. Bernhard Schlink - Olga
Om heel eerlijk te zijn: ik weet niet meer precies waar deze roman over ging. Ik weet dat ik het een prima boek vond, maar dat ik vergeten ben waar het verhaal precies over ging, zegt veel over de impact die het boek op mij heeft gemaakt. [Leest de omschrijving van het boek]. Ja, nadat ik de eerste zin van de blurb heb gelezen, gaat er gelijk een lampje branden. Schlink vertelt in dit boek een mooi verhaal over een ongewone liefde in vooroorloogs Duitsland. Ik kan me herinneren dat ik dit boek met veel plezier heb gelezen. Een mooi verhaal en mooie personages. Misschien moet ik dit boek nog eens lezen. (Alleen al omdat de kaft zo prachtig is.)

Schitterende kleine dingen15. Cheryl Strayed - Tiny Beautiful Things (Schitterende kleine dingen)
Misschien ken je Cheryl Strayed van haar verfilmde bestseller Wildwaarin ze haar voettocht door Amerika beschrijft. Een prachtig verhaal over doorzettingsvermogen en jezelf leren kennen (een aanrader!). In Wild wordt duidelijk dat Strayed op haar zesentwintigste al het een en ander aan levenservaring heeft verzameld. Het is daarom ook niet heel raar dat Strayed door online platform The Rumpus werd gevraagd om onder het psuedoniem 'Sugar', lezersbrieven over de liefde en het leven te beantwoorden. In Tiny Beautiful Things zijn een aantal van deze brieven en de antwoorden van Strayed verzameld. En het zijn stuk voor stuk kleine schitterende verhalen. Je komt gegarandeerd een verhaal tegen waarmee je je kunt identificeren en Strayed geeft, vaak op basis van haar eigen ervaringen, prachtige adviezen en aanmoedigingen. Zelfs als je de problemen van de brievenschrijver niet herkend, zijn de antwoorden van Sheryl de moeite waard. Heel mooi!

Buitenstaanders16. Renate Dorrestein - Buitenstaanders
Op aanraden van een kennis besloot ik toch maar eens iets van Renate Dorrestein te gaan lezen. Ik ben eigenlijk geen enorme fan van Nederlandstalige literatuur - ik lees liever over andere culturen en vind buitenlandse auteurs vaak poëtischer schrijven - maar ik heb mezelf voorgenomen om meer Nederlandse auteurs te gaan lezen en dus was Dorrestein een goede eerste stap. Ik denk dat ik het boek in het begin vooral heel erg raar vond. Ik wist niet zo goed wat er gebeurde, wat Dorrestein met het boek wilde bereiken en bovendien vond ik een van de personages heel erg irritant. Achteraf gezien kan ik het boek wel waarderen, een beetje magisch realisme vind ik niet erg, maar een favoriet gaat dit boek nooit worden. 

Goodreads Reading Challenge
Ik probeer dit jaar 30 boeken te lezen en houd dit bij op boekenplatform Goodreads. Wil je weten welke boeken ik op mijn lijstje heb staan of welk boek ik aan het lezen ben? Kijk dan op mijn Goodreads-pagina.

 

 

 

 

 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens