Dionne kijkt: 'Maria by Callas'

19 okt 2018

Dionne kijkt: 'Maria by Callas'

Een echte operafan was ik niet, maar de biografische documentaire Maria by Callas moest ik zien.

Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos, beter bekend als Maria Callas, is een wereldberoemde operaster waar ik tot een tijdje geleden maar weinig van wist. Ik heb wel eens een aflevering gezien van DWDD waarin de zangeres de hemel in werd geprezen, maar veel interesse in de kunst van de opera had ik niet en dus bleef het daar bij. Toch trok de trailer van de film Maria by Callas direct mijn aandacht. Oude, trillende beelden en een mysterieuze en glamoureuze vrouw die meer was dan alleen opera: die film moest ik zien.

Al snel zat ik op een maandagavond in de bioscoop. Met mijn zesentwintig jaar haalde ik de gemiddelde leeftijd aardig omlaag; wat niet gek is aangezien opera vandaag de dag niet meer dezelfde spanbreedte heeft als in de tijd van Maria Callas. Met haar prachtige stem, opvallende uiterlijk en aanstellingen bij prestigieuze operahuizen werd Maria Callas in de jaren vijftig bijna automatisch een wereldster waarover werd geschreven in roddelbladen, en die constant gevolgd werd door nieuwsgierige paparazzi. In de trailer van de film komt mooi naar voren hoe haar bekendheid een grote druk met zich meebracht en zorgde voor twee persoonlijkheden: er was de vrouw Maria, en de operaster Callas. Ze zegt hierover: "Ik heb twee mensen in mij. Ik wil graag Maria zijn, maar er wordt van me verwacht dat ik Callas ben. Dus ik probeer zoveel mogelijk allebei te zijn."

De vrouw Maria werd op 2 december 1923 als kind van Griekse migranten geboren in New York. Moeder Callas verhuisde al snel samen met haar twee dochters terug naar Griekenland om Maria een zo goed mogelijke zangopleiding te geven. Moeder Callas had namelijk besloten dat haar dochter een operaster moest worden en deed er alles om aan om dit werkelijkheid te laten worden. Dat is gelukt. En dat was niet gemakkelijk. De stem van Callas is vandaag de dag nog steeds controversieel en werd vaak gezien als 'niet geschikt voor de opera', maar liefhebbers noemen het een kwestie van smaak. Callas had niet de lichte, hogere stem die de Italianen gewend waren in de opera, maar juist door haar zwaardere stemgeluid kon Maria Callas als geen ander emotie leggen in haar zang. Het was even wennen, maar uiteindelijk won Callas dan ook de harten van de operaliefhebbers. De emotie en kracht die Callas in haar zang legde, zorgden echter al vroeg voor slijtage en ook haar gevoelige persoonlijkheid maakte het soms moeilijk om te presteren onder de enorme druk die het operaleven met zich meebracht. In de documentaire wordt duidelijk dat Callas ook een aantal mindere periodes doorgaat en voorstellingen moet aflasten. Haar eigen succes werd uiteindelijk ook haar struikelblok.

Het bijzondere aan de biografische documentaire Maria by Callas is dat de film probeert het verhaal van de vrouw Maria te vertellen. Dit gebeurt door paparazzibeelden, beelden van optredens en privébeelden af te wisselen met gesprekken en interviews met de artiest Callas. Op deze manier zien we de archiefbeelden door de ogen van de artiest zelf, wat een ander perspectief geeft op het toch wel turbulente en veelbesproken leven van de operaster. Niet de legende, maar het persoonlijke verhaal staat hierdoor centraal. En zo komen de twee persoonlijkheden in Maria Callas, de Maria en de Callas, weer bij elkaar. Als een interviewer vraagt: "Wie moet er winnen? Maria of Callas?", antwoord Callas dan ook: "Ik denk dat ze naast elkaar kunnen bestaan. Want Callas is ooit Maria geweest."

Wil je meer weten over Maria Callas, haar muziek of haar leven? In de bibliotheek hebben we genoeg informatie voor je!

• Op de vierde verdieping vind je bijvoorbeeld een cd met enkel begeleidende muziek zodat je jezelf voor even een Maria Callas kunt wanen;
  • Ook over haar leven is er genoeg te vinden: een biografie van Arianna Huffington, de film Callas forever en een hoorspel
  • En Medea, de speelfilm waarin Maria Callas de hoofdrol speelt is te vinden op de vierde etage.

Artikelen:

Dionne Schouwstra